Καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «λουκέτο» στον Ξενώνα Προσφύγων

Με λουκέτο απειλείται ο μοναδικός Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, λόγω της έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή του. Συνολικά 15 οικογένειες προσφύγων κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο…

Μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον Ξενώνα, βάζοντας το χέρι στις τσέπες τους, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν αύριο, στις 12.30, στον Ξενώνα, στη συμβολή των οδών Σιατίστης και Φιλίππου, και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.
«Ο Ξενώνας Προσφύγων της Θεσσαλονίκης απειλείται ξανά με κλείσιμο. Συνολικά, 15 οικογένειες προσφύγων θα βρεθούν στο δρόμο και η πόλη θα χάσει τη μοναδική δομή φιλοξενίας, γιατί το ελληνικό κράτος, το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας, αρνούνται να δώσουν μια λύση και να στηρίξουν τον ξενώνα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.
Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, «πάγωσε» τη χρηματοδότηση του Ξενώνα, με αποτέλεσμα να έχει κινδυνέψει και παλαιότερα με λουκέτο.
«Οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της πόλης, δεν θέλαμε να αφήσουμε τον ξενώνα να κλείσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αποφασίσαμε έτσι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους ενοίκους και τον Ξενώνα, ώστε αυτός να μείνει ανοιχτός, ακόμα και χωρίς καμία κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση.
Η πρωτοβουλία μας αυτή είχε εξορισμού προσωρινό χαρακτήρα: σε καμία περίπτωση, όπως ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, δεν θέλαμε, ούτε μπορούσαμε άλλωστε, να υποκαταστήσουμε το κράτος στις υποχρεώσεις του, όπως είναι η στήριξη των προσφύγων. Μέσα από αυτή την προσωρινή, αυτοργανωμένη λειτουργία του ξενώνα, επιδιώκαμε δύο κυρίως πράγματα:
Να συνεχίσουμε με έναν έμπρακτο και άμεσο τρόπο την πίεση προς το κράτος ώστε να βρει, ως οφείλει, ένα μοντέλο λειτουργίας του ξενώνα με δημόσια χρηματοδότηση (την οποία φυσικά και δεν θα διαχειριζόμασταν εμείς) και ευθύνη, αλλά και με κοινωνικό έλεγχο.
Να δοκιμάσουμε και να προβάλλουμε ένα εναλλακτικό, αυτοδιαχειριζόμενο μοντέλο έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης», αναφέρει η Πρωτοβουλία.
«Καλούμε την Παρασκευή, 14 Οκτώβρη, όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες σε παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης (πρώην Υπουργείο), απαιτώντας από την Κυβέρνηση να αναλάβει στο ακέραιο τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα τη λύση που οι ίδιοι οι ένοικοι, οι αλληλέγγυες συλλογικότητες και η πλειοψηφία της κοινωνίας της πόλης καταθέτουν και ζητούν εδώ και ενάμιση χρόνο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας.

Πηγη:http://www.thestival.gr/society/item/9901-call-to-rally-for-the-22padlock22-in-the-refugee-guesthouse


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες