Οι δέκα απελάσεις εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.

prosfiges_78

Απολύτως έκθετη αφήνουν την ΕΛ.ΑΣ. τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» σχετικά με τις παράνομες απελάσεις Σύρων προσφύγων από τη Λέρο στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως την καταγγελία του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη για «παράνομη επιστροφή» των Σύρων «χωρίς να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η επιθυμία τους για άσυλο» και διαψεύδουν την διάψευση που επιχείρησε η ΕΛ.ΑΣ. αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΕΛ.ΑΣ., οι Σύροι (συνολικά δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο οικογένειες με μικρά παιδιά και μωρά) ενημερώθηκαν για το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο όταν έφτασαν στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ενημερώθηκαν ξανά «κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής [sic] στη Λέρο».

Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, δεν εκδήλωσαν επιθυμία για άσυλο και ως εκ τούτου ξεκίνησε η διαδικασία της απέλασής τους. Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης, κρατήθηκαν στο Α.Τ. Λέρου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οδηγήθηκαν με πλοίο στην Κω, με σκοπό να απελαθούν αεροπορικώς στα Αδανα της Τουρκίας.

Οπως ισχυρίζεται η αστυνομία, στο αεροδρόμιο «ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Ελληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μια τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση».

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πρωτοκολλημένα έγγραφα της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στη Λέρο και καταγράφηκαν στο ΚΥΤ) δείχνουν ότι τουλάχιστον η μία εξαμελής οικογένεια που απελάθηκε όσο και η τριμελής οικογένεια που τελικά επέστρεψε στη Λέρο είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο.

«Δηλώνω ότι ενδιαφέρομαι να υποβάλλω [sic] αίτηση διεθνούς προστασίας» αναφέρει το καθένα έγγραφο που φέρει ημερομηνία, αριθμό πρωτοκόλλου, τα στοιχεία και τη φωτογραφία του κάθε πρόσφυγα και υπογραφή του, όπως και υπογραφή με τον κωδικό του διερμηνέα.

Το έγγραφο διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί το ίδιο αίτηση διεθνούς προστασίας, ωστόσο, σύμφωνα με το προσφυγικό δίκαιο, και μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος ο πρόσφυγας πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάποιος που έχει υποβάλει αίτημα ασύλου, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και φυσικά απαγορεύεται αυστηρά η απέλασή του.

Ζήτησαν διεθνή προστασία

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έστελνε σε αλληλέγγυους τις προηγούμενες ημέρες ο L.H.M. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασης και σε συνέχεια από την Τουρκία.

Στα αγωνιώδη μηνύματά του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας ο απελαθείς Σύρος δηλώνει ότι είχε εκφράσει στις ελληνικές αρχές την επιθυμία του ίδιου και της οικογένειάς του να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον αδελφό τού L.H.M., ο οποίος βρίσκεται στη Δανία εδώ και τρία χρόνια όπου έχει πάρει άσυλο, και επιβεβαίωσε και αυτός ότι ο αδελφός του του είπε πως εκδήλωσε επιθυμία για άσυλο στην Ελλάδα και ότι δεν καταλαβαίνει πώς και γιατί βρέθηκε στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, ο L.H.M. εμφανίζεται αρχικά να αγνοεί ότι απελαύνεται στην Τουρκία και, όταν πια έχει φτάσει στα Αδανα, μιλά για «λάθος» της ΕΛ.ΑΣ., καθώς επιμένει πως έχει όλα τα έγγραφα που δείχνουν ότι είναι πράγματι Σύρος, γεγονός που δείχνει πως δεν έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωσή του για τη διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η αστυνομία δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε δικηγόρους, αλληλέγγυους ή σε εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας κατά τη διαδικασία της απέλασης.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί εξάλλου η ενέργεια της αστυνομίας να συγκεντρώσει το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε ειδικό χώρο της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο ΚΥΤ Λέρου και τους υπόλοιπους 78 πρόσφυγες που είχαν φτάσει από τη Μήλο.

Οποιος και αν ήταν ο σκοπός της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι αποτράπηκε. Οπως φάνηκε στη συνέχεια, και αυτοί οι πρόσφυγες είχαν εκδηλώσει κατά τη διαδικασία καταγραφής επιθυμία για άσυλο.

«Η αστυνομία είπε ότι πάμε στην Αθήνα»

Πλήρη άγνοια για το πού τους πηγαίνει η αστυνομία και ελλιπή ενημέρωση για τη διαδικασία ασύλου και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στους πρόσφυγες δείχνουν τα μηνύματα μέσω Facebook του Σύρου L.H.M. που απελάθηκε αυτός, η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη.

Μέρος των μηνυμάτων τα δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» το Σάββατο («Το χρονικό μιας παράνομης απέλασης»). Σήμερα δημοσιεύουμε και τα υπόλοιπα μηνύματα.

ΠΕΜΠΤΗ

7:08: L.H.M.: Νομίζω ότι πάμε στην Αθήνα τώρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2:01 μ.μ.

L.H.M.: Βρίσκομαι στην Τουρκία.

Αλληλέγγυος: […] Γιατί φύγατε; Η αστυνομία σας ρώτησε αν θέλετε να μείνετε;

L.Η.Μ.: […] Οχι, η αστυνομία δεν με ρώτησε, είπε ότι πάμε στην Αθήνα. Βοηθήστε με, παρακαλώ. Είπα ότι θέλω να μείνω στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί. Παρακαλώ μιλήστε στον ΟΗΕ.

Αλλ/ος: Εχουμε επικοινωνήσει με τον ΟΗΕ. Να είστε δυνατοί και προσεκτικοί, σας παρακαλώ. Θα σας ενημερώσω σύντομα.

L.H.M.: Δεν ξέρω τον λόγο που είμαι εδώ. Νομίζω ότι έχει γίνει λάθος. Δεν μπορώ να πιστέψω τίποτε άλλο. […] Νιώθω πολύ άσχημα για ό,τι συνέβη.

4:56 μ.μ.

L.H.M.: Γιατί είναι η οικογένεια του Χ. πίσω στη Λέρο και γιατί βρίσκομαι στην Τουρκία; Εχω όλα τα έγγραφα να αποδείξω ότι είμαι Σύρος, και διαβατήριο και ταυτότητα και οικογενειακή κατάσταση. Καλύτερα να πεθάνω παρά να ζω έτσι.

ΣΑΒΒΑΤΟ

10:34 π.μ.

[…] Η γυναίκα μου είναι άρρωστη, όλο κλαίει, τα παιδιά μου δεν μπορούν να ζήσουν εδώ. Εδώ η ζωή στον καταυλισμό είναι πολύ δύσκολη. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, όχι για μένα, για τα παιδιά και τη γυναίκα μου. Κάνουν λάθος, γιατί όλοι όσοι πάνε στην Τουρκία δεν έχουν χαρτιά να αποδείξουν ότι είναι Σύροι, αλλά εγώ έχω όλα τα χαρτιά και διαβατήριο και συριακή ταυτότητα και οικογενειακή κατάσταση, είμαι σίγουρος πως κάνουν λάθος. Θέλω να πάω πίσω στην Ελλάδα ή στη Δανία.

Αλλ/ος: Είπατε στους ανθρώπους στη Λέρο ότι θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα; Σας ρώτησαν για το άσυλο;

L.H.Μ.: Οχι, κανείς δεν με ρώτησε να μείνω ή να φύγω. Πριν με συλλάβει η αστυνομία, ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ με ρώτησε «θέλεις να μείνεις στην Ελλάδα;», της είπα «ναι, θέλω να μείνω και να ζητήσω άσυλο». Αυτή η συνομιλία έγινε ένα λεπτό πριν μπω στο περιπολικό στον δρόμο. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι νόμιμο. Η αστυνομία μας είπε «θα σας πάμε στην Αθήνα».

Πριν μπω στο αυτοκίνητο πήγα σε υπάλληλο του ΟΗΕ και της είπα, «σε παρακαλώ, μίλησε με την αστυνομία», ρώτησε πού θα πάμε, αστυνομικός είπε ότι θα πάμε […] στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία μου είπε ψέματα και σε μένα και στον υπάλληλο του ΟΗΕ.

πηγή : www.efsyn.gr


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες