ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-10-2008 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Με αφορμή τις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας που συμμετείχαν 1214 μετανάστες στις 4 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου. Παρουσίασαν ως εξαιρετικά φιλο-μεταναστευτική τη διαδικασία εκμάθησης και πιστοποίησης γλώσσας των μεταναστών που αιτούνται για την 5/ετή άδεια του «επί μακρόν διαμένοντος». Δήλωσαν επίσης ότι οι μετανάστες που πέτυχαν στις εξετάσεις (890 συνολικά) θα έχουν προνόμια στην εργασία τους και δικαίωμα ψήφου στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση υπογράφει το ρατσιστικό «Σύμφωνο Μετανάστευσης» του Σαρκοζί που ποινικοποιεί τη μετανάστευση, στρατιωτικοποιεί τα σύνορα και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-κρατητήριο. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παρουσιάζονται οι Υπουργοί της ως φίλοι των μεταναστών επειδή 890 μετανάστες από τους περίπου 1.000.000 που ζουν στη χώρα θα αποκτήσουν ορισμένα από τα δικαιώματα που αρνούνται σε όλους τους υπόλοιπους.

Τα Σεμινάρια «Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» που οδηγούν σ’ αυτές τις εξετάσεις δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από 2.000 μετανάστες το χρόνο από τους 200.000 μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων και των απειροελάχιστων κονδυλίων που διαθέτουν. Το δικαίωμα εκμάθησης της γλώσσας στερούνται ντε φάκτο όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του «επί μακρόν διαμένοντος», ακόμα και όσοι έχουν χαρτιά πληρώνοντας υπέρογκα παράβολα και ένσημα από την τσέπη τους για να τα ανανεώνουν. Για να μη μιλήσουμε για όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά διότι δεν έτυχε να πληρούν τις ρατσιστικές προϋποθέσεις του νόμου.

Η γλώσσα είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη του κάθε μετανάστη και πρόσφυγα. Η δωρεάν εκμάθησή της είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους απέναντί τους. Δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν δικαίωμα αίτησης για 5/ετή άδεια παραμονής και να μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο και διάκριση αντί για εφόδιο ένταξης. Από τη δική μας μεριά επιμένουμε να απαιτούμε:

o Να καταργηθεί η προϋπόθεση παρακολούθησης Σεμιναρίων και επιτυχίας στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την ένταξη στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.
o Δωρεάν εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας για κάθε μετανάστη και πρόσφυγα που ζει στη χώρα, χωρίς ρατσιστικές προϋποθέσεις: Να ανοίξουν τα σχολεία τις ελεύθερες ώρες τους για τους ενήλικες μετανάστες με προσλήψεις αδιόριστων εκπαιδευτικών.
o Να πολλαπλασιαστούν τα λιγοστά διαπολιτισμικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες εκμάθησης γλώσσας των παιδιών των μεταναστών
o Δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στη χώρα, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τους συλλόγους τους


λέξεις κλειδιά:

Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες