Αδειάζει η Frontex το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

1AP Photo/Emilio Morenatti

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Την ευθύνη στις ελληνικές αρχές ρίχνει η FRONTEX για τις παράνομες απελάσεις 10 Σύρων στην Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου, αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που συνεχίζει να αρνείται ότι ήταν παράνομες οι απελάσεις, επικαλούμενο μεταξύ άλλων την παρουσία της FRONTEX σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως και μέσα στην πτήση που παρέλαβε τους πρόσφυγες από το αεροδρόμιο της Κω.

Σε δηλώσεις εκπροσώπου της FRONTEX στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή επιβεβαιώνει ότι είχαν επιβιβαστεί στην πτήση αξιωματούχοι της αλλά αποποιείται την ευθύνη για κάθε λάθος.

«Όλες οι αποφάσεις επιστροφής εκδίδονται από τις εθνικές αρχές. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε μέσα μεταφοράς, εκπαιδευμένους συνοδούς, διερμηνείς και ιατρικό προσωπικό», επισημαίνει.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», τα έγγραφα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής δείχνουν ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άσυλο ήδη από τις 14 Οκτωβρίου οι 8 από τους 10 Σύρους, όπως και μια τριμελής οικογένεια που επιστράφηκε στη Λέρο λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για την Τουρκία.

Η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει μηνύματα προσφύγων προς αλληλέγγυους κατά τη διάρκεια της απέλασης, που έδειχναν ότι είχαν παραπλανηθεί σχετικά με τον προορισμό τους.

Η Υπατη Αρμοστεία χαρακτηρίζει παράνομες τις απελάσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλά για επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με την υποστήριξη της FRONTEX και ζητά επείγουσα διερεύνηση της υπόθεσης όπως επίσης, να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασής τους.

Σε ανακοίνωσή του την επομένη της απέλασης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε επιχειρήσει να διαψεύσει την Ύπατη Αρμοστεία, ισχυριζόμενο πως είχε γίνει κανονική ενημέρωση στους πρόσφυγες για θέματα ασύλου και πως δεν είχαν εκφράσει την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο.

Αργότερα, πηγές του υπουργείου επισήμαιναν στην «Εφ.Συν.» ότι τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άσυλο δεν είχαν εμφανιστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα παρά μόνο την επομένη της επιχείρησης απέλασης.

Πάντως, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαχωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για το θέμα.

 

Πηγή:http://www.efsyn.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες