Σταματήστε τώρα τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών!

Στη Συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στα γραφεία της ΟΛΜΕ, παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, κινήσεις ιατρών και δικηγόρων, φεμινιστικές πρωτοβουλίες καθώς και συγγενείς των γυναικών που υφίστανται αυτές τις ημέρες μια πρωτοφανή διαπόμπευση και προσβολή των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους. Παραβρέθηκαν και παρενέβησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των εξής οργανώσεων: Act Up, Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Συντακτών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Γιάννης Αλμπάνης από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου, μίλησε για την «απίστευτη βαρβαρότητα και την ακραία παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη διαπόμπευση και το στιγματισμό όχι μόνο των εκδιδόμενων γυναικών, αλλά όλων των οροθετικών». Οι υπουργοί του Μνημονίου και επικεφαλής της εκστρατείας μισαλλοδοξίας και στοχοποίησης των ασθενών, είναι οι υπεύθυνοι για το γκρέμισμα του δημόσιου συστήματος υγείας και του αποκλεισμού από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χιλιάδων φτωχών, ανασφάλιστων, μεταναστών και εκδιδόμενων. «Απέναντι στο νέο κυνήγι μαγισσών είμαστε όλοι εκδιδόμενες και οροθετικές», ανέφερε.

O Κωνσταντής Καμπουράκης από την Act Up, κατήγγειλε τον τηλεοπτικό βιασμό των οροθετικών γυναικών και, κατά δήλωση της αστυνομίας, εκδιδόμενων γυναικών, την ηχηρή σιωπή των αρμόδιων κρατικών φορέων, αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη της αγωγής υγείας και των προγραμμάτων πρόληψης. «Αντ’ αυτών υπάρχει μια αστυνομική τοποθέτηση, που δεν εντυπωσιάζει, καθώς είναι χαρακτηριστικό πολλών αυταρχικών καθεστώτων». Δεν υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση, υπάρχει αδιαφορία για τη διαμόρφωση πολιτών που μπορούν να διαχειριστούν τη σεξουαλικότητα και τις ορμές τους, και καταλήγουμε στην υποκρισία η δημόσια υγεία επαφίεται στη δημοσίευση των φωτογραφιών.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος μιας εκ των κατηγορουμένων, περιέγραψε τις σκηνές που έζησε κατά την ανάκριση, πράξεις που «συμβολοποιούν την κρατική προκατάληψη, την άγνοια, τον κοινωνικό αποκλεισμό: Είχαν βάλλει μάσκες στις έντεκα κατηγορούμενες, οι αστυνομικοί φορούσαν γάντια όπως και η δικαστική υπάλληλος που δακτυλογραφούσε». Ο κρατικός μηχανισμός, όλοι εκείνοι που ‘αναλαμβάνουν να μας προστατέψουν’, εκφράζουν έμπρακτα την άγνοια και την προκατάληψη για τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, και την ίδια στιγμή αποτυπώνουν και συμβολοποιούν το «φόβο της μόλυνσης», την «υγειονομική βόμβα του Λοβέρδου». Η κ. Χριστοδουλοπούλου, επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι βασικά χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Στηλίτευσε το ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλώντας το «τμήμα του κατασταλτικού μηχανισμού, υπόλογους γιατί πήραν βιαίως τις γυναίκες και τις έβαλαν να υπογράψουν ότι γνώριζαν την ασθένειά τους, ώστε να στηρίξουν τη γνωστή κατηγορία της ‘σκοπούμενης σωματικής βλάβης’, ενώ την ίδια στιγμή οι μετανάστριες υπέγραψαν χωρίς διερμηνέα». Κλείνοντας, τόνισε ότι η οι εξαρτημένες γυναίκες και συνολικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν αποκοπεί όχι μόνο από την προστασία, αλλά καθώς δεν διαθέτουν χρήματα αποκλείονται επίσης από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Η υπόθεση αυτή δεν συνιστά μόνο παραβίαση των δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά αποτελεί το θρίαμβο του ανορθολογισμού».

Ο Γιώργος Νικολαΐδης από την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), δήλωσε ότι «είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι κοινωνίες που υφίστανται τέτοιες βάναυσες πολιτικές λιτότητας παρουσιάζουν αύξηση τόσο της πορνείας όσο και της χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών. Οι δαπάνες για προγράμματα πρόληψης είναι 50% μειωμένες σε σχέση με τις ήδη περιορισμένες του 2011, η επιχορήγηση στον ΟΚΑΝΑ μειώθηκε κατά 30 % και κατά 20% στο ΚΕΘΕΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνοι που κατηγορούν τα θύματα είναι εκείνοι που ευθύνονται για το πρόβλημα. Αλλά εκτός της χρηματοδότησης, υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Ο νόμος για το Τράφικινγκ δεν εφαρμόζεται και αντίθετα, ενώ γίνεται συστηματική επίκληση στην Υγειονομική Διάταξη, με αφετηρία την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που μας γυρνάει πίσω 50 χρόνια και μετατρέπει τις υπηρεσίες υγείας από αρωγό σε «ιατρική αστυνομία». Μπροστά σε όλα αυτά τα μέλη του Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να παραιτηθούν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ με χαρακτηριστικότερες τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις της κ. Κρεμαστινού και του κ. Παπαδημητρίου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μηχανισμό εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων».

Η Σίσσυ Βωβού από την Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ερχόμενη από τα δικαστήρια και την παρέμβαση εκεί γυναικείων οργανώσεων, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας και που αποδεικνύει ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας διατηρεί τα αντανακλαστικά του απέναντι στην καταπάτηση δικαιωμάτων, «μια καταπάτηση δικαιωμάτων που δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητα και δεν διαχωρίζει ξένες ή ντόπιες. Πρόκειται για την ποινικοποίηση του σώματος των εκδιδομένων γυναικών». «Πήγαμε στα δικαστήρια για να μας δουν οι κατηγορούμενες γυναίκες, να δουν ότι υπάρχουν άνθρωποι και οργανώσεις που τις υποστηρίζουν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους». Η διαπόμπευση των γυναικών, είναι άλλη μια «βόμβα» που εξαπολύουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, μετά την «υγειονομική βόμβα της Υπατίας» και τη «βόμβα του μεταναστευτικού» που θα «επιλυθεί» με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρωτοβουλία και οι φεμινιστικές ομάδες θέτουν σταθερά το ζήτημα του Τράφικινγκ, της έλλειψης καταφυγίων και ξενώνων. Επίσης, το γεγονός του εκβιασμού των θυμάτων Τραφικινγκ και της επιβολής της μη χρήσης προφυλακτικού τόσο από τους προαγωγούς και από τους πελάτες. Και ακόμη, της αδιαφορίας της πολιτείας για την ενημέρωση και το AIDS και την καταναγκαστική πορνεία, τόσο των νέων όσο και των οικογενειαρχών «πελατών». Κλείνοντας η κ. Βωβού εξέφρασε την αισιοδοξία της για την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα επιτύχει την διακοπή της δίωξης και της απελευθέρωσης των κατηγορουμένων γυναικών και ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής φορέων που ήδη έχει ξεκινήσει τη συλλογή χρημάτων για την υποστήριξη των κρατουμένων.

Ο Γιώργος Σαββίδης πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, δήλωσε: «Τις στιγμές αυτές ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω εκ μέρους όλων μας ταπεινά συγγνώμη από τις κυρίες που υπέστησαν τη διαπόμπευση από κανάλια και εφημερίδες. Να συγχαρώ επίσης όσους και όσες συναδέλφους μας αρνήθηκαν την απαράδεκτη εισαγγελική εντολή για τη δημοσίευση των φωτογραφιών των κατηγορούμενων γυναικών. Οι αρχές και ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων, η δέσμευσή μας απέναντι στην αλήθεια, παραβιάστηκαν κατάφορα από τον εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε την ίδια σπουδή όταν ο συνάδελφος μας Κυπραίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ, όταν συστηματικά καταπατείται το δικαίωμα στη διαδήλωση». Τέλος ο κ. Σαββίδης κάλεσε τέλος όσα κανάλια και εφημερίδες έσπευσαν να εφαρμόσουν την εισαγγελική εντολή, προβάλλουν εξίσου τις δηλώσεις των οργανώσεων που παρευρίσκονται σε αυτήν τη συνέντευξη τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου είχαμε την τιμή να παραβρεθεί και να πάρει το λόγο η αδελφή μιας εκ των κατηγορουμένων, που παρά τη φόρτιση της έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Θέλω μόνο να πω ότι θύματα δεν είναι μόνο οι γυναίκες Είμαι αδερφή μιας από τις κανιβαλιζόμενες γυναίκες. Χρόνια εξαρτημένη. Η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμένα γι’ αυτήν, πώς ζει, πώς εξασφαλίζει τη δόση.

Έχω μόνο ερωτήματα. Ποιος είναι ο εγκληματίας; Το κράτος; Εκείνοι που πάνε σε μια εκδιδόμενη και την εκμεταλλεύονται; Που πάνε με μια εκδιδόμενη χωρίς προφυλακτικό; Τί θα κάνουμε ως άνθρωποι, ως κοινωνία, για να μην χρειάζεται οι συνάνθρωποί μας να καταλήγουν στα ναρκωτικά;».

Αθήνα 4/05/12

Δίκτυο για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


λέξεις κλειδιά:

7 Σχόλια

  1. Ο/Η masli λέει:

    Συνφωνώ απόλυτα! Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών ως ευπαθή ομάδα του πληθυσμού! Θέλω να προσθέσω πως πρέπει να δείξουν φωτογραφίες των ανδρώ που πήγαν με τις κοπέλες για να προστατεύσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό!!! Γιατί είναι κρυφά τα ονόματα όσων τηλεφώνησαν ότι πήγαν μαζί τους αφού και οι ίδιοι δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη???

  2. Ο/Η aris λέει:

    Κ πως είναι όλοι τόσο σίγουροι οτι οι γυναίκες αυτές ΔΕΝ τους έλεγαν ότι είναι φορείς;;;; σάμπως ξέρουν την γλώσσα τους;; επίσης ότι ΔΕΝ τους ζητούσαν να βάλουν προφυλακτικό;;;; κ τον υπόλοιπο πληθυσμό τώρα πως θα τον προστατέψουμε αφού ΔΕΝ μας λένε τα ονόματα των ανδρών που πήγαν με τις κοπέλες;;;

  3. […] σε μετανάστες από ακροδεξιά μέλη της Χρυσής Αυγής, της διαπόμπευσης οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών από …, αλλά και της κυβερνητικής εκστρατείας “Ξένιος […]

  4. […] against immigrants [el] by members of extremist right-wing group Golden Dawn, the pillory of HIV-positive prostitutes by police, and the government stop-and-search campaign ‘Xenios Zeus' [mainly targeting people of […]

  5. […] الفجر الذهبي، وتعذيب الشرطة للعاملات بالجنس التجاري المصابات بالإيدز، بالإضفة إلى عمليات المراقبة والتفتيش المسماة بعملية […]

  6. […] [el] od strane članova desničara ekstremista iz grupe Zlatna zora, izlaganje javnoj poruzi HIV-pozitivnih prostitutki od strane policije, kao i vladine zaustavi-i-pretresi kampanje ‘Xenios Zeus' [koja je uglavnom ciljala […]

  7. […] zu demonstrieren. Andere Umstände, gegen die demonstriert wurde, sind die Anprangerung der HIV-positiven Prostituierten durch die Polizei [el] und die Regierungskampagne [en] “Xenios Zeus” [en], eine Fahndungsaktion, bei der […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες