Ομοφοβική δολοφονία νεαρού άντρα στο Βέλγιο

Η δολοφονία νεαρού άνδρα στο Βέλγιο, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα , είναι η πρώτη που  πιθανότατα θα χαρακτηριστεί ως ομοφοβική, βάσει της νέας σχετικής νομοθεσίας της χώρας. Η δολοφονία ήταν άγρια, ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε και έφερε σημάδια στραγγαλισμού. Οι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, ενώ ο ανακριτής της Λιέγης έχει βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για δολοφονία με κίνητρο το ομοφοβικό μίσος. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio Di Rupo, δήλωσε πως «πρέπει να δράσουμε!».

Το πτώμα του 32χρονου Insane Jarfi, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ αγνοείτο από τις 22 Απριλίου. Ο Insane Jarfi, Βέλγος πολίτης, ήταν σε ένα gay bar στη Λιέγη τη νύχτα που εξαφανίστηκε.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έφυγε από το club και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο με έναν άλλο άνδρα. Την Τρίτη βρέθηκε νεκρός σε ένα χωράφι κοντά σε περιφερειακό δρόμο, που οδηγούσε εκτός της πόλης.

Έχουν συλληφθεί συνολικά τέσσερις ύποπτοι για τη δολοφονία του άτυχου άνδρα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της ομοφοβικής δολοφονίας. Η οργή τους ήταν τόσο ακραία επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, όπως υποψιάζεται ο ανακριτής στη Λιέγη.

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν επισήμως την Παρασκευή ως ύποπτοι για διάπραξη ανθρωποκτονίας από μίσος προς τους ομοφυλόφιλους. Επιπλέον είναι ύποπτοι για κλοπή με χρήση βίας ως μέλη συμμορίας, για αυθαίρετη κράτηση ατόμου, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και για πράξεις που διαπράττονται από μίσος για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος. Οι τέσσερις άνδρες είναι τρείς Βέλγοι – οι Jeremy W., Jonathan L. και Eric P.- και ένας Τούρκος, ο Mutlu K.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Insane Jarfi χτυπήθηκε άγρια. Από τις γροθιές και τις κλωτσιές το στήθος του διαλύθηκε και πολλά όργανα του σώματός του τραυματίστηκαν βαριά. Είχε, ακόμη, σημάδια στραγγαλισμού. Οι τέσσερις άνδρες άφησαν το θύμα γυμνό σε ένα χωράφι. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, ο νέος άνδρας ήταν ακόμη ζωντανός όταν τον άφησαν στο σημείο. Επί πόση ώρα τον ξυλοκοπούσαν και πόσο διήρκεσε το μαρτύριό του δεν μπορεί να διευκρινιστεί ακόμη. Ένας από τους υπόπτους πήρε το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Όταν λίγες μέρες αργότερα η κάρτα sim του Insane Jarfi ενεργοποιήθηκε οι ερευνητές εντόπισαν τα ίχνη του.

Οι δικηγόροι των τεσσάρων ανδρών υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους δεν τον σκότωσαν λόγω ομοφοβίας αλλά ότι είναι πιθανό να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Η οικογένεια του θύματος πιστεύει ότι οι τέσσερις άνδρες είχαν σαφή πρόθεση να τον δολοφονήσουν.

Ο πρωθυπουργός του Βεγλίου, Elio Di Rupo, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα ομοφοβίας και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, κάλεσε τις βελγικές gay και trans οργανώσεις την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση σχετικά με την ομοβοφική βία. Θα συναντηθούν στις 10 Μαΐου, ενώ θα παραβρεθούν και οι εμπνευστές της καμπάνιας «Stop Gaybashing» (Τέλος στις προσβολές και τις επιθέσεις κατά των ομοφυλοφίλων).
Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά, μέσω του Twitter και του Facebook, την Παρασκευή: «Πρέπει να δράσουμε!».

Της Κατρίν Αλαμάνου

Πηγές:
www.levif.be
www.standaard.be
www.pinknews.co.uk

Πηγη:www.tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες