12η Αντιρατσιστική Γιορτή • 22-23 Σεπτέμβρη – ΑΣΚΤ

1Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” σας καλούμε το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτέμβρη στην 12η Αντιρατσιστική Γιορτή μας. Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπο, δρώμενα και διεθνή κουζίνα. Φέτος σας καλούμε στην Γιορτή μας για έναν επιπλέον λόγο: Για να στηρίξετε την καμπάνια μετεγκατάστασης του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που 14 χρόνια μετά την ίδρυσή του αναγκάζεται να αλλάξει οίκημα και να πληρώνει πλέον ενοίκιο για να στεγάσει τις πολύπλευρες δραστηριότητές του.

Η φετινή γιορτή μας ενώνει τη φωνή της με τους πρόσφυγες,τα θύματα των πολέμων της Δύσης και των αντιδραστικών καθεστώτων στις χώρες τους. Που καταδιώκονται στις πατρίδες τους, πνίγονται στη Μεσογειο, θαλασσοδέρνονται ακόμα κι’ όταν γλυτώνουν τον πνιγμό από διασωστικά σκάφη γιατί δεν τους δέχονται τα λιμάνια χωρών με ακροδεξιούς υπουργούς, όπως στην Ιταλία. Φυλακίζονται στα hot-spots των νησιών του Αιγαίου χάριν της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, απελαύνονται πίσω σε χώρες που δεν έχουν ζωή, ενώ όταν διαμαρτύρονται γίνονται στόχος επίθεσης φασιστών και εντέλει συλλαμβάνονται εκείνοι αντί για τους ακροδεξιούς, όπως στη Μυτιλήνη. Εγκλωβίζονται σε άθλια προσφυγικά στρατόπεδα στην ενδοχώρα και γίνονται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που ξαναζεσταίνονται, πέντε χρόνια μετά από την δολοφονία Φύσσα εν μέσω της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μετανάστες και τις μετανάστριες χωρών που το ΔΝΤ και τα προγράμματα αποπληρωμής των χρεών – αντίστοιχα με τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – έχουν καταδικάσει σε αβάσταχτη φτώχεια, ενώ εδώ θεωρούνται “λαθρομετανάστες”. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνους κι εκείνες που ζουν επί χρόνια στην Ελλάδα δίπλα μας και αγωνίζονται ακόμα να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, να πληρώσουν τα υψηλά παράβολα για την ιθαγένεια των παιδιών τους και την πολιτογράφηση των ίδιων, να βρουν ένσημα για τις άδειες παραμονής τους σε μια χώρα που η αδήλωτη εργασία έχει εκτοξευθεί στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται για ειρήνη και δικαιοσύνη, από την Γάζα μέχρι την Rozawa. Για να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και oi ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία, να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατοί από την Μέση Ανατολή. Να σταματήσουν οι διευκολύνσεις και η οικονομική, στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της Ελλάδας με τους δολοφόνους των ΗΠΑ του Ισραήλ και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Για να σταματήσουν τα νέα εξοντωτικά εξοπλιστικά προγράμματα κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Λέμε όχι στον πόλεμο και την προπαρασκευή του, την ώρα της κλιμάκωσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Στις νέες αγορές του αιώνα που απαιτούν νέες θυσίες από τα θύματα των μνημονίων στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, χάριν των ερευνών για κοιτάσματα υδρογοναναθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, των περιβαλλοντοκτόνων εξορύξεων της Exxon Mobil, της Total και της ENI μαζί με τα εγχώρια κατασκευαστικά και πετρελαϊκά συμφέροντα.
Τέλος, στην 12η Αντιρατσιστική Γιορτή μας, ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα ενάντια στον σεξισμό και την ομοφοβία. Με τις χιλιάδες νέες παρουσίες στα φετεινά φεστιβάλ pride και ιδιάιτερα τα αυτοοργανωμένα αγωνιστικά εγχειρήματα ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας που αρνούνται την ενσωμάτωση σε συστημικά lifestyle και ματοβαμμένες χορηγίες. Με τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση των περικοπών του κοινωνικού κράτους, ενώ από την άλλη λοιδωρούνται αν δεν είναι “καλές μητέρες και σύζυγοι”. Η νίκη του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου απαγόρευσης των αμβλώσεων, είναι και δική μας νίκη.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην φιλόξενη σχολή Καλών Τεχνών, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτέμβρη 2018. Σε ένα φεστιβάλ που δεν χωράνε διακρίσεις με βάση τη φυλή,
την θρησκεία, την εθνικότητα, το φύλο και τη σεξουαλική προτίμηση.

Δικαιοσύνη σε πρόσφυγες και μετανάστες, ζωή με αξιοπρέπεια για όλους και όλες.


λέξεις κλειδιά:

ένα σχόλιο

 1. Ο/Η Δημήτρης Γιαννάτος λέει:

  Αγαπητή κ.Παπαγεωργίου,

  Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου προγράμματος της Μονάδας μας (Παρέμβαση στα Κέντρα Φιλοξενίας, Συμβουλευτική Ενηλίκων και Ανηλίκων, εκπαιδευτικές και εποπτικές δράσεις σε Φορείς που υποστηρίζουν Πρόσφυγες, κ.α) και του μειωμένου αριθμού του θεραπευτικού προσωπικού, είναι πρακτικά δύσκολο να συμμετάσχουμε επίσημα στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση, θα κινητοποιηθούν υποστηριζόμενοί μας να επισκεφτούν την εκδήλωση και θα δημοσιοποιήσουμε το γεγονός σε μέλη και συνεργάτες μας.

  Ελπίζω στην κατανόησή σας και εύχομαι καλή επιτυχία και στο φετινό φεστιβάλ !

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Γιαννάτος

  Υπεύθυνος Μονάδας του ΚΕΘΕΑ MOSAIC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες