Φωτιά στο χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα

Χρόνια πολλά και χαρούμενα Χριστούγεννα. Τα παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν από την πείνα. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 40%. Ευτυχισμένο το νέο έτος. Η ανεργία καλπάζει. Χιλιάδες δεν έχουν σπιτικό για να ακούσουν τα κάλαντα. Ο Άγιος Βασίλης έρχεται με άδεια χέρια. Οι τρείς μάγοι έχουν σκούρο χρώμα και δεν ταιριάζουν με την καθαρότητα της Ελληνικής φυλής. Καλές γιορτές. Γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν να τα ταΐσουν.  Υγεία και ευτυχία. Τα νοσοκομεία κλείνουν,  οι άστεγοι πετιούνται από τα παγκάκια τους γιατί δεν ταιριάζουν με το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Και γιατί να ταιριάζουν; Τι θα πει Χριστούγεννα αν όχι αγορές, ψώνια, κατανάλωση, δώρα; Ποια άλλη χρησιμότητα έχουν; Βγες στην αγορά, ψώνισε, ψώνισε, ψώνισε, ψώνισε, πήγαινε σπίτι, κάτσε γύρω από το τραπέζι, φάε μέχρι αποβλάκωσης, δές τις αηδίες που θα σου σερβίρουν στην τηλεόραση, βγες στα πατροπαράδοτα μπουζούκια να τα σπάσεις. Και για να μην ξεχνάμε και το πνεύμα των ημερών, κάνε και την φιλανθρωπία της ημέρας, δώσε ένα ευρώ σε έναν άστεγο. Πρόσεξε να είναι Έλληνας, οι μετανάστες δεν αξίζουν συμπόνιας, δεν είναι και χριστιανοί πέραν των άλλων. Πάνω από όλα όμως να γιορτάσεις, αλλάζει ο χρόνος, τα πράγματα θα πάνε καλά, το 2012 θα είναι χρονιά ευημερίας, θα το πεί και ο πρωθυπουργός μας στο διάγγελμα του.

Γιορτές τυλιγμένες στο πράσινο γιορτινό χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα. Μέσα σε αυτό βρίσκεται η ουσία των Χριστουγέννων. Ένα περιτύλιγμα στολισμένο με εικόνες από διάσημους να περνάνε τις γιορτές τους, μηνύματα από πολιτικούς για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα, φιλανθρωπία από τους πλούσιους γιατί τις άγιες αυτές μέρες οι σκέψεις τους είναι με τους φτωχούς, μηνύματα αγάπης από την επίσημη Εκκλησία που θα ξεχαστούν σε λίγες μέρες, προσφορές και δώρα από τα σουπερμάρκετ. Και έτσι θα γιορτάσεις και φέτος, μπροστά στην τηλεόραση που είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της βραδιάς.

Φέτος όμως κάποιοι δεν θα έχουν χριστουγεννιάτικο γεύμα. Κάποια παιδιά δεν θα πάρουν δώρα. Κάποιοι γονείς θα ζητήσουν δανεικά για να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι παππούδες δεν θα δούν τα εγγονάκια τους, η βενζίνη είναι πολύ ακριβή για να πάς μέχρι το χωριό. Κάποιοι θα κοιμηθούν σε γωνίες. Κάποιοι θα τρέξουν στα συσσίτια για να βρούν τροφή. Κάποιοι δεν έχουν γιορτινά ρούχα για να φορέσουν. Για κάποιους δεν υπάρχει αργία: η ανεργία κάνει την κάθε τους μέρα να φαίνεται ίδια. Και κάποιοι θα φάνε το ματωμένο τους χριστουγεννιάτικο γεύμα τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους με τα ακριβά κρασιά, προσευχόμενοι για ακόμα περισσότερα κέρδη την νέα χρονιά.

Αλλά αυτά δεν πρέπει να φαίνονται. Οι πόλεις πρέπει να στολιστούν για να κατέβεις στην αγορά. Το χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα πρέπει να καλύψει το χάος που ανοίγεται κάθε μέρα κάτω από τα πόδια μας και μας φανερώνει την μιζέρια και την δυστυχία της κοινωνίας μας. Το ψεύτικο φώς των στολιδιών και του εορτασμού πρέπει να σε τυφλώσει, για να μην δεις την πραγματικότητα που κρύβεται στο σκοτάδι.

Αυτό το ψεύτικο περιτύλιγμα, πασπαλισμένο με μπόλικη «ανθρωπιά των αγίων ημερών» και «σκέψεις για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας» πρέπει να καεί. Το 2008 η εξεγερμένη νεολαία έκαψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του συντάγματος σε έναν ξεκάθαρο συμβολισμό: δεν θέλουμε γιορτές, δεν θέλουμε κατανάλωση. Θέλουμε ζωή και αξιοπρέπεια. Λυσσασμένα κανάλια ωρυόταν για βανδαλισμούς, αλήτες και τρομοκράτες. Λίγα χρόνια μετά, η αλήθεια τους ουρλιάζει μέσα στα αφτιά μας. Κλείσε την τηλεόραση και άκουσε την.

Πηγη:http://withoutreasonorrhyme.wordpress.com/2011/12/24/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%8D%CE%BB/


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες