Ρατσισμός στην καρδιά της Ευρώπης

Kράτη της παραδοσιακά «πολιτισμένης» Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο αλλά και κράτη του πρώην «ανατολικού μπλοκ», όπως η Ουκρανία, η Λετονία και το Μαυροβούνιο, εμφανίζονται, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, να σέρνουν το χορό των διακρίσεων εναντίον των Ρομά, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των μεταναστών.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα, γι’αυτά τα κράτη, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕCRI), το πανόραμα των διακρίσεων σκιαγραφείται ως εξής: στην Ισλανδία, δεν υπάρχει Οργανισμός κατά του Ρατσισμού και των διακρίσεων, οι άδειες για την κατασκευή μουσουλμανικών τεμένων καθυστερούν, ενώ οι διαδικασίες για την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών, μέσω της εκμάθησης της ιλανδικής γλώσσας, έχουν επιδεινωθεί.
Στην Ιταλία, συνεχίζονται οι βίαιες επιθέσεις  κατά των Ρομά και των μεταναστών και οι προκαταλήψεις εναντίον των εβραίων και των μουσουλμάνων.Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποθάλπουν τη ρατσιστική βία κατά μεταναστών, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πολιτική χορήγησης ασύλου σε μετανάστες. Στην καρδιά της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο, συνεχίζονται οι ανισότητες στην απασχόληση, μεταξύ αλλοδαπών κι ημεδαπών, ενώ η υποχρέωση της εκμάθησης της λουξεμβουργιανής γλώσσας, για τους αλλοδαπούς, αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνική τους ένταξη.
Στη Λετονία περικόπηκε ο προϋπολογισμός  του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ενώ καταργήθηκε το υπουργειο για την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και Ρομά.Από το 1991, δεν έχει βρεθεί τρόπος να πολιτογραφούνται τα παιδιά που γεννήθηκαν από μη λετονούς πολίτες.
Στο Μαυροβούνιο, οι πληθυσμοί των Ρομά, των Ασκάλι και των  Αιγυπτίων, ζουν σε ακραία φτώχεια και δεν έχουν προσωπικά έγγραφα, που να τους επιτρέπουν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ενώ τα παιδιά τους υφίστανται διακρίσεις στο σχολικό περιβάλλον.
Στην Ουκρανία, τέλος, διαλύθηκε η Κρατική Επιτροπή Εθνοτήτων και Θρησκευμάτων, η χώρα δεν έχει ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εντοπισμού και τιμωρίας των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας.

Πηγη: απεργιακό φύλλο εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες