Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την αντιφασιστική πορεία (22/11)

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις από νεοναζί που δέχτηκαν σύντροφοι αντιφασίστες (με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να βρεθεί στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο μάτι και να χάσει προσωρινά την όραση του για λίγες μέρες), τους τραμπουκισμούς και εκφοβισμούς σε όσους κυκλοφορούσαν μόνοι τους ξημερώματα στην πόλη και την αναγραφή συνθημάτων ναζιστικού περιεχομένου, αποφασίστηκε από όλες τις αντιφασιστικές ομάδες  να γίνει μια μεγάλη αντιφασιστική πορεία ως απάντηση.

Το κάλεσμα ήταν για σήμερα Παρασκευή 22/11 στις 18:00 στο Δημαρχείο της πόλης και σκοπός της πορείας ήταν να μεταφέρει το αντιφασιστική μήνυμα και στις γειτονίες, όχι μονάχα στο κέντρο. Από νωρίς μαζεύτηκε κόσμος και γρήγορα οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τα 200 άτομα. Υπήρχαν φοιτητικοί, σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, πλήθος ανένταχτου κόσμου καθώς και οι αντιφασιστικές ομάδες του α/α χώρου.

Η αντιφασιστική πορεία ξεκίνησε στις 19:00 και πλέον ο κόσμος έφτανε τα 250 άτομα που βγήκαν με παλμό στο δρόμο και κατευθύνθηκε όχι προς την παλιά πόλη αλλά προς την νέα και την οδό Μοάτσου. Εκεί έκανε μια στάση σε φαστφουντάδικο που δουλεύει γνωστός φασίστας που είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Ο συγκεκριμένος φασίστας (σύμφωνα με δική του δήλωση) έχει αναγνωριστεί από πολλά άτομα σε αρκετές επιθέσεις εναντίον αντιφασιστών στην πόλη, όπως και σε προσπάθειες εκφοβισμού μεμονωμένων ατόμων. Ανήκει στην γνωστή για τους αντιφασίστες του Ρεθύμνου, παρέα των 5-10 ατόμων φασιστικής ιδεολογίας που γράφει φασιστικά συνθήματα, επιτεθεί και απειλήσει όσους δεν συμφωνούν με τα εμφανισιακά τους γούστα και έχουν επιτεθεί και χτυπήσει αντιφασίστες στην πόλη.

Αφού σταμάτησε η πορεία μπροστά από το συγκεκριμένο μαγαζί και ενώ ο κόσμος φώναζε αντιφασιστικά συνθήματα, κάποιοι σύντροφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν στον ιδιοκτήτη (που σημειωτέον κατάγεται και από χωριό που λόγω των αγώνων του κατά των ναζί, εκτοπίστηκαν οι κάτοικοι του ενώ, έκαψαν και 2 γυναίκες ζωντανές μέσα σε ξυλόφουρνο) το ποιόν του συγκεκριμένου υπαλλήλου του, που τον κρατάει παρότι, το μαγαζί του αποτέλεσε καταφύγιο για να κρυφτούν οι νεοναζί, πριν από 15 μέρες που το έβαλαν στα πόδια μετά από σύγκρουση με αντιφασίστες. Υπήρξε λογομαχία μαζί του καθώς έγιναν αντιφασιστικά στένσιλ στο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί, ενώ μόλις ο φασίστας είδε την πορεία, κρύφτηκε όσο πιο βαθιά μπορούσε μέσα στην κουζίνα του μαγαζιού.

Μετά από αυτό το επεισόδια που κράτησε περίπου 10 λεπτά η πορεία συνεχίστηκε προς την ανατολική πλευρά της πόλης και πέρασε από το Μουσικό σχολείο που η πλατεία έξω από αυτό είναι συνηθισμένο στέκι των φασιστών και συνέχισε προς τις γειτονιές της Καλιθέας που πέρασε δίνοντας ζωή στους μουντούς δρόμους της με μεγάλο παλμό και ασταμάτητα συνθήματα. Κατόπιν κατευθύνθηκε στην πλατεία Αγνώστου μέσω της κεντρικής λεωφόρου και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου για να καταλήξει στην πλατεία Μικρασιατών. Οι φασίστες ήταν εξαφανισμένοι και η παρουσία της αστυνομίας ήταν σχετικά διακριτική με ασφαλίτες περιμετρικά της πορείας και τις μηχανές που ρύθμιζαν την κυκλοφορία.

Σε όλη την διαδρομή της, ο παλμός των διαδηλωτών αντιφασιστών, τα συνθήματα που φωνάζονταν με δύναμη, τα στένσιλ που γίνονταν, τα τρικάκια που πετάγονταν, έκαναν το κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του και τα μαγαζιά του και να κοιτάει εμβρόντητος, ενώ ταυτόχρονα μοιράζονταν μοιράζονταν αντιφασιστικά κείμενα. Η περιφρούρηση της πορείας ήταν υποδειγματική, ενώ η συνεργασία μεταξύ των αντιφασιστικών ομάδων άψογη.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

DSC02510a

DSC02514a

DSC02515a

DSC02531a

DSC02505a

DSC02503a

DSC02516a

DSC02525a

About these ads

 


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες