Προβολή της Διεθνούς Αμνηστίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

156218-diethnes_amnestia_a_04Η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής». Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, Δανέζικης παραγωγής (1976), σκηνοθετημένο από τους Φλίντ Πέντερσεν και Έρικ Στέφενσεν τοποθετείται χρονικά στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών του 1967. Το φιλμ είναι βασισμένο στη διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική μελέτη της Καθηγήτριας Ψυχολογίας Μίκας Χαρίτου-Φατούρου, που στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών της δικτατορικής ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου στον Κινηματογράφο Τριανόν. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εθελοντικές δωρεές ευπρόσδεκτες.

Μέσα από το αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ) στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής», παρουσιάζει τον μηχανισμό με τον οποίο νεαροί άνδρες της διπλανής πόρτας προσλαμβάνονταν και εκπαιδεύονταν για να υπηρετήσουν ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος τους μεταμόρφωνε σε βασανιστές με απάνθρωπα ένστικτα.

 

Το φιλμ Δανέζικης παραγωγής (1976), σκηνοθετημένο από τους Φλίντ Πέντερσεν και Έρικ Στέφενσεν, βασίζεται σε μαρτυρίες βασανιστών, όπως ο Μιχάλης Πέτρου, ο οποίος αναφέρει στην ταινία ότι οι τεχνικές εκπαίδευσης ήταν βάρβαρες και βασανιστικές με στόχο να εξασφαλιστεί η υπακοή και η συναισθηματική αναλγησία των μελλοντικών βασανιστών. Θύματα βασανιστηρίων από την ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπως ο Σπύρος Μουστακλής, επίσης καταθέτουν την μαρτυρική εμπειρία τους από τα γραφεία της οδού Μπουμπουλίνας.

 

Για πενήντα και πλέον χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται για την οριστική κατάργηση των βασανιστηρίων και την απαγόρευση των απάνθρωπων μορφών κακομεταχείρισης, με σημαντικά επιτεύγματα. Η οργάνωση υπήρξε αρωγός προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων από το διεθνές δίκαιο και για αυτό της το έργο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1977. Μάλιστα, στα ιστορικά και ιδρυτικά μέλη του  Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας συγκαταλέγονται άτομα τα οποία βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας και των οποίων οι υποθέσεις στηρίχθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ωστόσο σήμερα, τα βασανιστήρια κάθε άλλο παρά αποτελούν μακρινό παρελθόν. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης “Βασανιστήρια 2014: Τριάντα χρόνια ψευδών υποσχέσεων” (στα αγγλικά), τα τελευταία πέντε χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών απάνθρωπης κακομεταχείρισης σε τουλάχιστον 141 χώρες ανά την υφήλιο.

 

Η ιδιαίτερη φύση της τακτικής των βασανιστηρίων, τα οποία συνήθως διαπράττονται κάτω από μυστικότητα, σημαίνει πως ο πραγματικός αριθμός των χωρών που χρησιμοποιούν τα βασανιστήρια μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σε αρκετές από αυτές τις χώρες, τα βασανιστήρια αποτελούν συστηματική πρακτική, ενώ σε άλλες χώρες αποτελούν μεμονωμένες πρακτικές. Η οργάνωση θεωρεί απαράδεκτη ακόμα και μία  περίπτωση απάνθρωπης κακομεταχείρισης.

 

Η παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «STOP στα Βασανιστήρια» απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις ουσιαστική προστασία των πολιτών από κάθε μορφή απάνθρωπης κακομεταχείρισης. Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να σεβαστούν τους πολίτες τους και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ ενάντια στα Βασανιστήρια, για οριστική και ουσιαστική κατάργηση των βασανιστηρίων.

 

Η Διεθνής Αμνηστία  σε συνεργασία με τη Globescan, πραγματοποίησε έρευνα για τις αντιλήψεις που κυριαρχούν αναφορικά με τα βασανιστήρια, σε εικοσιένα χώρες από όλες τις ηπείρους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς το 57% των πολιτών που ερωτήθηκαν, δήλωσε πως φοβάται τα βασανιστήρια σε περίπτωση σύλληψής τους.

 

«Βασανιστής δε γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, έναν χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα. Νεαρή τότε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήθελε να «διερευνήσει», «το φαινόμενο του σαδισμού».

 

Αυτοί οι «συνηθισμένοι» νέοι άνθρωποι, που «συνάντησε» η έρευνα της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου, οι σωματικά υγιείς, υψηλοί για τα ελληνικά δεδομένα, με μέση φυσιολογική νοημοσύνη, που μετατράπηκαν σε τέρατα υπακούοντας στην «εξουσία της βίας», θα μπορούσαν να είναι οι οποιοιδήποτε οπουδήποτε στην πραγματική ζωή, ανεξάρτητα από πιθανή σαδιστική προδιάθεση. «Θα μπορούσε να είναι ο «γιος του γείτονά σου»», τόνιζε.

 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής», θα ακολουθήσει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τα βασανιστήρια και τα τριάντα χρόνια ψευδών υποσχέσεων για την εξάλειψη τους. Στη συζήτηση θα παρευρεθούν:

  • Κωνσταντίνα Τσέκερη, από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Μαργαρίτα Γιαραλή, μέλος του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών)
  • Βίκυ Μεγαρίτη, Κοινωνικός Λειτουργός (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), από το Πρόγραμμα Προμηθέας για την αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων

 

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα). Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εθελοντικές δωρεές ευπρόσδεκτες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: www.amnesty.org.gr

Πηγή: http://www.tvxs.gr/news/sinema/proboli-tis-diethnoys-amnistias-gia-tin-pagkosmia-imera-kata-ton-basanistirion


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες