Πληρώνουν οι μετανάστες ΙΚΑ και εφορία;

Θα έχετε διαβάσει κι εσείς μια διαχρονική ”καραμέλα” που λέει ότι : “Ναι, τα κατάφεραν οι μετανάστες στην Ελλάδα (σ.σ.: κυρίως για τους Αλβανούς), αλλά ούτε εισφορές στο ΙΚΑ πληρώνουν, ούτε εφορία. Έτσι, κι εγώ τα καταφέρνω.”

Αφήνω στην άκρη την “απειλή” ότι τάχα, αν δεν πληρώσει ΙΚΑ και εφορία, “θα τα καταφέρει κι αυτός”. Λες και, μόνο όποιος παρανομεί καταφέρνει κάτι θετικό στη ζωή του. Πάμε όμως στη “καραμέλα” που είπαμε. Επειδή τυγχάνω κι εγώ μετανάστης, με θητεία 22 πλέων ετών στην Ελλάδα , να πω για το θέμα ότι,  ο ίδιος “κολλάω” ένσημα  από το 1995 (όταν ακόμα δεν είχα καν άδεια παραμονής αλλά αυτό δεν εμπόδιζε το ΙΚΑ να βγάλει βιβλιάριο ενσήμων σε όποιον μετανάστη απευθυνόταν εκεί, με μια βεβαίωση εργοδότη για την πρόσληψη)  και κάνω φορολογική δήλωση από το 1996, όταν και απέκτησα ΑΦΜ. Το ίδιο με μένα κάνουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μετανάστες. Τα ένσημα (400 για 2 χρόνια και όχι όσα θέλεις εσύ ή όσα μπορείς να βρεις) και η φορολογική δήλωση, αποτελούν βασικά δικαιολογητικά για να ανανεώσει ο μετανάστης την άδεια παραμονής του.  Άρα, θα πρέπει κανείς να έχει “μαύρα μεσάνυχτα” (που συνήθως σε αυτό το θέμα, οι περισσότεροι τα έχουν, δυστυχώς) για να ισχυριστεί ότι  ” οι μετανάστες τα κατάφεραν διότι δεν πληρώνουν ΙΚΑ και εφορία”. Ειδικά, όσοι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα πριν το 2007 και πρόλαβαν να πάρουν έστω μια φορά άδεια παραμονής (συνήθως ληγμένη), πληρώνουν και τα δυο με συνέπεια και πολλές φορές, χωρίς να μπορούν να έχουν την άδεια παραμονής στην ώρα της, όπως έγραψα πιο πάνω.

Δεν αναφέρομαι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.  Αυτοί, ούτε κατάφεραν κάτι, ούτε και το κράτος τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν εισφορές στο ΙΚΑ και να κάνουν φορολογικές δηλώσεις.  Ας σταματήσει λοιπόν η “καραμέλα” αυτή διότι έχει μπαγιατέψει.

Υ.Γ.: Όταν πήγα να βγάλω ΑΜΚΑ, διαπίστωσα πως είχε εκδοθεί αυτόματα. Δοκίμασα μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσα πως είχε βγει με… ελληνική υπηκοότητα. Προφανώς, ο υπάλληλος που συμπλήρωσε τη φόρμα για το ΑΜΑ, το 1995, πήρε πρωτοβουλία και έγραψε την υπηκοότητα ελληνική, μην έχοντας, φαντάζομαι, εμπειρία από μετανάστες που βγάζουν βιβλιάριο ενσήμων.

Πηγη:http://correspondent4.wordpress.com


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες