Οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η υγειονομική προστασία των προσφυγ(ισς)ων/ μεταναστ(ρι)ών

1Την Κυριακή 29 Αυγούστου ξεκινούν οι εγγραφές μαθητ(ρι)ών καθώς και η υποδοχή νέων εθελοντ(ρι)ών στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, στην οδό Γιατράκου 22 στο Μεταξουργείο. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 11 π.μ. ως τις 5 μ.μ.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν για προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες και αφορούν 5 επίπεδα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα αγγλικής γλώσσας.

Μετά από την αναστολή λειτουργίας μας την προηγούμενη χρονιά εξ’ αιτίας της πανδημίας, οι αίθουσες του Σχολείου μας ανοίγουν ξανά με μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Τόσο για τους μαθητ(ρι)ιες όσο και για τους εθελοντ(ρι)ες τα νέα τμήματα θα συγκροτηθούν αρχικά από άτομα που θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή πρόσφατου rapid/μοριακού τεστ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακραία επιλογή διάκρισης (εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι-κόστος τεστ κ.λ.π.) που δεν είναι δική μας αλλά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων. Ειδικά για τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό που ζει στην χώρα και που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης έχει μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού από τον γενικό πληθυσμό, είναι μια πολιτική ακραίας διάκρισης. Σε κάθε περίπτωση τα τεστ θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη, να υπάρχουν παντού συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα τα διεξάγουν, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια για κάθε κάτοικο της χώρας.

Όσον αφορά το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών αν ήταν στο χέρι μας θα δεχόμασταν μαθητές/τριες και με self test – που και αυτά θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν και σε άλλες κατηγορίες ανθρώπων εκτός από τους ανήλικους μαθητ(ρι)ες. Παρόλα αυτά οι εξαγγελίες περί εκτεταμένων ελέγχων του ΕΟΔΥ σε διάφορους χώρους και δομές (που έτσι τον μετατρέπουν σε ελεγκτικό/κατασταλτικό μηχανισμό) δεν μας επιτρέπουν να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια μεταναστών και προσφύγων μαθητών μας στην πιθανότητα κυρώσεων λόγω της ελλιπούς εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο και οι υπόλοιποι μαθητ(ρι)ες (που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τακτικά τα πανάκριβα rapid τεστ που ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως θα γίνονται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα) θα εγγράφονται από αυτή την Κυριακή κανονικά και θα επιχειρήσουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου μας (με ομάδα εθελοντών που θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στον εμβολιασμό, με μαθήματα σε ανοικτούς χώρους σε περιόδους που ο καιρός το επιτρέπει και με διαδικτυακά μαθήματα).

Τέλος καλούμε όλες και όλους που πιστεύουν στην συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα ντόπιων, προσφυγ(ισσ)ών και μεταναστ(ρι)ών να συναντηθούμε στην Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» που θα γίνει στις 25 Σεπτέμβρη στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει, ο κοινός αγώνας θα νικήσει.

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες