Ξεκινά η δίκη του Μάριου Ζέρβα

December 4th, 2013 | Author: Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ξεκινά η δίκη του Μάριου Ζέρβα, ο οποίος στις 11 Μαρτίου του 2010 συνελήφθη από άνδρες των ΜΑΤ στην μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στα μέτρα του πρώτου μνημονίου και στη συνέχεια φορτώθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο, ενώ προφυλακίστηκε για 43 ημέρες. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραματιστεί έξω από το Εφετείο. Όπως δήλωσε στο TVXS η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, οΜάριος Ζέρβας κινδυνεύει, σε περίπτωση καταδίκης του, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, εάν επικρατήσει η εκδοχή του κατηγορητηρίου και ιδιαιτέρως εάν οι δικαστές λάβουν υπόψη τους το τεκμήριο αξιοπιστίας στις μαρτυρίες των αστυνομικών, όπως κάνουν συνήθως.

Όπως δήλωσε η κ. Κούρτοβικ στο Tvxs, o Μάριος Ζέρβας «δικάζεται για πρόκληση έκρηξης και κατοχή εκρηκτικών, ενώ συμμετείχε σε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, κατά την οποία συνελήφθη, ενώ περπάταγε στον δρόμο ανάμεσα σε χιλιάδες συνδικαλιστές», στις 11 Μαρτίου 2010.

Οι αστυνομικοί, κατά τη σύλληψή του «τον άρπαξαν από τα μαλλιά» και στη συνέχεια υποστήριξαν ότι ο Μάριος έριξε μολότοφ από την οποία κινδύνευαν να καούν. Ωστόσο, πρόσθεσε η δικηγόρος υπεράσπισης, οι φωτογραφίες από το περιστατικό τους διέψευσαν.

«Προϊούσης της διαδικασίας και ενώ προέκυπταν μαρτυρίες και ντοκουμέντα», που έδειχναν ότι ο Μάριος δεν είχε συμμετοχή σε επεισόδια, οι αστυνομικοί «άλλαξαν και ξανα-άλλαξαν τις καταθέσεις τους».

Στη δίκη της Παρασκευής, αναφέρει η κ. Κούρτοβικ, αν τυχόν καταδικαστεί με βάση τις καταθέσεις των αστυνομικών, «φοβόμαστε μήπως επιδείξουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) την εκδικητικότητα που επέδειξαν μετά την ανατροπή που αντιμετώπισαν από τις φωτογραφίες, τις μαρτυρίες αλλά και τη διαμαρτυρία για την προφυλάκιση του Μάριου», αλλάζοντας τις καταθέσεις τους.

Τονίσε δε, ότι ο Μάριος κινδυνεύει να καταδικαστεί τουλάχιστον με 10 χρόνια, για τις κατηγορίες περί κατοχής εκρηκτικών και πρόκλησης έκρηξης, ειδικά αν αξιολογηθεί από το δικαστήριο, όπως συνήθως, το τεκμήριο αξιοπιστίας υπέρ των αστυνομικών.

«Πιστεύουμε ότι με το πλήθος των μαρτυριών και των φωτογραφιών ο Μάριος δεν πρέπει να καταδικαστεί», υπογράμμισε η κ. Κούρτοβικ.

Η υπόθεση Ζέρβα κρίνεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ αρχικά θα παραπεμπόταν στο Μικτό Ορκωτό, εξηγεί η κ. Κούρτοβικ στο TVXS. Αυτό συμβαίνει επειδή «με βάση τροποποίηση του νόμου, όταν η πράξη γίνεται με καλυμμένα χαρακτηριστικά, υπάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργηματών». Έτσι η υπόθεση κρίνεται σε ένα αμιγώς «δικαστήριο δικαστών».

Σε συγκέντρωση την ημέρα του δικαστηρίου, έξω από το Εφετείο, καλούν αλληλέγγυοι στην ιστοσελίδα freemariosz.wordpress.com.

Η σύλληψη και 43ημερη προφυλάκιση

Ο Μάριος Ζέρβας συμμετείχε στις 11 Μαρτίου του 2010, ημέρα απεργίας κατά των νέων τότε οικονομικών μέτρων στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, στην μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε παρά  τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες που αποδείκνυαν την αθωότητά του. Αποφυλακίστηκε μετά από 43 ολόκληρες ημέρες.

Κατηγορείτο για αδικήματα που επέφεραν τις επιβαρυντικές περιστάσεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου», του νόμου δηλαδή περί κάλυψης χαρακτηριστικών. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν υποστήριξαν ότι φορούσε κουκούλα και ετοιμαζόταν να ρίξει μολότοφ εναντίον τους. Συγκεκριμένα, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες κατοχής και ρίψης μολότοφ, διατάραξης κοινής ειρήνης και σκόπιμης σωματικής βλάβης.

Ωστόσο οι φωτογραφίες που προσκομίστηκαν στην ανάκριση έδειχναν το αντίθετο. Ο Μάριος Ζέρβας δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό του ενώ στο σακίδιό του βρέθηκαν μόνο ρούχα και σαμπουάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπεράσπιση, όταν συνελήφθη ο Μάριος βρισκόταν σε σημείο όπου η κατάσταση ήταν ήρεμη. Ως εκ τούτου ο Μάριος δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν νωρίτερα. Την ώρα της σύλληψής του προσπαθούσε απλώς να προσεγγίσει το μπλοκ στο οποίο ήθελε να ενταχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριος Ζέρβας κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς καν να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες, δηλαδή τους 10 που είχε δηλώσει η υπεράσπισή του. Αντ’ αυτού ο ανακριτής τον έκρινε προφυλακιστέος με την κατάθεση ενός μόνο μάρτυρα.

Στις 23 Απριλίου του 2010, μετά από 43 ημέρες κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προφυλάκισής του από περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει το δικαστήριο, δηλαδή η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 ημέρες καθώς η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Όπως αναφερόταν στο βούλευμα της αποφυλάκισης του, και συγκεκριμένα στην πρόταση του Εισαγγελέα:

«…Από την μέχρι στιγμής κύρια ανάκριση προέκυψε ότι (…) μόνο ο υπό κρίση κατηγορούμενος φερόταν ότι πέταξε βόμβα μολότοφ κατά αστυνομικών με σκοπό να τους κάψει (…)

»Ειδικότερα σύμφωνα με την από 11-3-2010 κατάθεση του αστυνομικού αυτός και η διμοιρία του βρίσκονταν στην συμβολή των οδών Σίνα και Πανεπιστημίου. Ξαφνικά περί τα 50 άτομα επιτέθηκαν αναίτια στην αστυνομική δύναμη πετώντας βόμβες μολότοφ, σπασμένα κομμάτια μάρμαρο και πέτρες. Ο κατηγορούμενος (….) που είχε χτενισμένα μαλλιά τύπου ράστα, είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μαύρο ύφασμα για ευνόητους λόγους (…) πέταξε κατά των αστυνομικών μια βόμβα μολότοφ με σκοπό να τους κάψει. Η βόμβα εξερράγη και πέτυχε το αριστερό πόδι του ως άνω αστυνομικού με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η προστατευτική του καλαμίδα. Το φλεγόμενο πόδι του αστυνομικού κατασβέστηκε από τους προστρέξαντες συναδέλφους του με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος για την ζωή και την υγεία του. Ακολούθως οι αστυνομικοί κατεδίωξαν τον κατηγορούμενο και κατάφεραν, αφού τον ακινητοποίησαν, να τον συλλάβουν. Ο κατηγορούμενος και οι προταθέντες από αυτόν μάρτυρες διατείνονται ότι αυτός συμμετείχε στο συλλαλητήριο ειρηνικά και ότι δεν επιχείρησε να κάψει αστυνομικούς. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει όμως με πειστικό τρόπο γιατί οι αστυνομικοί τον αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα και γιατί αυτός είναι ο μοναδικός από τους προσαχθέντες που κατηγορείται για την ρίψη βόμβας μολότοφ.

»Η αστυνομική αρχή συχνά δέχεται επικρίσεις ότι δεν προβαίνει σε συλλήψεις των ταραξιών του κέντρου της Αθήνας. Όταν όμως συλλαμβάνει κάποιους από αυτούς τότε μονίμως, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης, επώνυμοι και ανώνυμοι, ένθεν κακείθεν, με την συνδρομή, κατά περίπτωση, κυρίως του φιλικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αποπειρώνται να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι αστυνομικοί πάντοτε συλλαμβάνουν αθώους φιλικά προσκείμενους σε αυτούς κατηγορούμενους. Από την άλλη μεριά η κάθε πλευρά είναι ευχαριστημένη όταν συλλαμβάνονται και προσωρινά κρατούνται ταραξίες που κινούνται στην αντίπαλη όχθη. Σε ειδικές εξάλλου περιπτώσεις διάφοροι υποστηρικτές συναθροίζονται και πολιορκούν τα ανακριτικά γραφεία, κατά την απολογία των εμπλεκομένων, παρακωλύοντας την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και κραυγάζοντας εξυβριστικά συνθήματα κατά των διωκτικών αρχών. Όλες όμως αυτές οι επαναλαμβανόμενες εγκληματικές συμπεριφορές των υπαιτίων που δεν απαντώνται στα πολιτισμένα κράτη με την συχνότητα και την ένταση που συμβαίνουν στην ημεδαπή, ο επιχειρούμενος εξωραϊσμός των συνεπειών των πράξεων τους και η εκ των προτέρων συστηματική αμφισβήτηση της ενοχής τους δημιουργούν ανασφάλεια στον απλό πολίτη, προσβάλλουν την πατρίδα που γέννησε την δημοκρατία και θυμίζουν στο μέτρο που αναλογεί, έντονα τους καιρούς λίγο πριν την άλωση της Πόλης.

Επειδή προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορούμενου για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Επειδή οι πράξεις του είναι ιδιαιτέρως απεχθείς. Επειδή δεν μεταβλήθηκαν οι όροι που επέβαλαν την προσωρινή του κράτηση θα πρέπει να απορριφθεί η υπό κρίση προσφυγή του (…)».

Διαβάστε επίσης: Επιστολή και συνέντευξη του Μάριου Ζ. από τον Κορυδαλλό

Ο Μάριος Ζέρβας, δάσκαλος κολύμβησης, το διάστημα που ήταν προφυλακισμένος, είχε γράψει δύο επιστολές από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου σημείωνε χαρακτηριστικά:

«Αφορμή της σύλληψης η συμμετοχή σε διαδήλωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και μη, πολίτη, έχοντας περίεργο κούρεμα και σακίδιο. Αιτία ο παραδειγματισμός.
Στην χούντα έσκιζαν με μαστίγιο τα πρόσωπα των εφήβων σπουδαστών μέσα και έξω από την νομική σχολή. Τώρα, με την ίδια βαρβαρότητα, η ¨σοσιαλιστική¨ κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας όλα της τα μέσα σκίζει και μαστιγώνει τις ζωές των ανθρώπων που έχουν μοχθήσει, εκείνων που μοχθούν και εκείνων που αντιστέκονται και δεν φοβούνται να υπάρχουν, με βίαιες οικονομικές και τρομοκρατικές πολιτικές».

Ενώ στη δεύτερη επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανένταχτος σε όποια κομματική ομάδα και ταυτότητα αλλά και πιστός στις μέχρι τώρα ιδέες μου, παρατηρητής σε όποια κομματική συνεργία, δεν φωνάζω για την αθωότητα μου -είναι δεδομένη- αλλά για την αδικία που ακόμα και με τα δικά τους μέτρα και σταθμά είναι υπαρκτή».

Πηγη:tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες