Εξεγέρθειτι! Της Μαρίας Χρυσάνθου

Αφιερωμένο στα Καλάβρυτα και όλους όσοι θέλουν να ονομάζονται Έλληνες μα ψήφισαν «Χρυσή Αυγή» για να βάλουν στη Βουλή τον Καιάδα. Γιατί ο φασισμός, ο ναζισμός, ρατσισμός δεν είναι άποψη. Είναι αρρώστια.

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται ακόμα πιο τραγικά όταν τα θύματα αλλάζουν θέση με τους θύτες.

«Κορίτσι με τα φοβισμένα μάτια
κορίτσι με τα παγωμένα χέρια
άμα τελειώσει ο πόλεμος
μη με ξεχάσεις…» (Ιάκωβος Καμπανέλλης)

Μη με ξεχάσεις… μην ξεχάσεις, τον πόλεμο, τις ημέρες, τους μήνες, τα χρόνια στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μην με ξεχάσεις… που έμεινα πίσω. Που δεν άντεξα μέχρι την ημέρα που άνοιξαν οι πύλες των στρατοπέδων. Που άφησα την τελευταία μου πνοή στο θάλαμο αερίων.

Μην με ξεχάσεις… που άντεξα γιατί ονειρευόμουν «έρωτα μες στο μεσημέρι/ σ’ όλα τα μέρη του θανάτου/ώσπου ν’ αφανιστεί η σκιά του». Γιατί όσοι κουβέντιασαν με το θάνατο ερωτεύτηκαν παράφορα τη ζωή.

Μα σαν τελειώσει ο πόλεμος πόσο εύκολα ξεχνάμε πόσο άσχημος ήταν. Πόσο εύκολα μπορούμε να μεταλλαχτούμε από θύματα σε θύτες προσφεύγοντας στις ίδιες δικαιολογίες που κάποτε είχαν προβάλει οι ίδιοι οι εκτελεστές μας; Πόσο παρόμοια τα προβλήματα και τα επιχειρήματα για την αντιμετώπιση τους. Πάντα αποδιοπομπαίοι τράγοι οι ξένοι, οι μετανάστες, οι Εβραίοι, οι Ρομά, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι, και όλοι όσοι τους «ανέχονται». «Ξένοι» είναι όλοι όσοι δεν στέκονται σούζα στην προσταγή «εγέρθετι»! Γιατί στην παράνοια της «Χρυσής Αυγής», που καλύτερα της ταιριάζει το όνομα του βουλευτή της, Καιάδας, η ελευθερία σκέψης ή έκφρασης είναι έννοια απαγορευμένη και καταδικασμένη σε θάνατο.

Και μέσα σε αυτή την παράνοια ξεχνιέται ακόμα και το κορίτσι του Μαουντχάουζεν… που ήταν το ίδιο με τα κορίτσια του Νταχάου, του Άουσβιτς… του Δίστομου και των Καλαβρύτων. Ξεχνιούνται ακόμα και από αυτούς που ήταν κάποτε συγγενείς τους.
Τουλάχιστον εκείνο το «εγέρθειτι» ας ξυπνήσει και ας εξεγείρει όσους πραγματικά αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό που περηφανεύονται πως χάρισε στην ανθρωπότητα.

[email protected]

 

Πηγη:www.tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες