Εξέγερση προσφύγων στην Αυστραλία

Του Θανάση Κούρκουλα
Ο ι εικόνες των 9 φλεγόμενων κτιρίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Villawood στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας έκαναν το γύρο του κόσμου στις 21 Απρίλη. Η εξέγερση δεκάδων επί μήνες ή και χρόνια φυλακισμένων προσφύγων ξεκίνησε, όταν δύο πρόσφυγες ανέβηκαν στη στέγη ενός από τα κτίρια του στρατοπέδου, φωνάζοντας: «Θέλουμε την ελευθερία μας». Σύντομα 13 πρόσφυγες τους ακολούθησαν στη στέγη, ενώ κάποιοι σήκωσαν πανό που έλεγε: «Χρειαζόμαστε βοήθεια». Πάνω από 100 αιτούντες άσυλο συμμετείχαν στην εξέγερση, πυρπολώντας 9 κτίρια και εμποδίζοντας τους φύλακες και τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φωτιές. Τρεις πρόσφυγες, ένας Ιρανός και δύο Κούρδοι, παρέμειναν στις στέγες για 7 ολόκληρες μέρες, κάνοντας απεργία πείνας. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο στρατόπεδο και κατέστειλαν την εξέγερση, απαγορεύοντας οποιαδήποτε δημοσιότητα. Συνελήφθησαν 22 πρόσφυγες και μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι συλληφθέντες βρίσκονται στην απομόνωση 18 ώρες την ημέρα, δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο και ανακρίνονται, χωρίς να γνωρίζουν το δικαίωμά τους να αρνηθούν την κατάθεση ή να ζητήσουν δικηγόρο. Η αυστραλιανή κυβέρνηση των Εργατικών, δια της πρωθυπουργού Γκίλαρντ, υπεραμύνθηκε της υποχρεωτικής κράτησης των αιτούντων άσυλο και δήλωσε πως η «ανάρμοστη συμπεριφορά» των προσφύγων δεν θα «επιβραβευθεί».
Ρατσιστική πολιτική
Η ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων της Αυστραλίας έχει παρελθόν. Αποτελεί συνέχεια της στρατιωτικοποίησης των συνόρων που είχαν εγκαινιάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των συντηρητικών, με τραγικά αποτελέσματα, όπως τον πνιγμό 350 προσφύγων τον Οκτώβριο του 2001 στα ταραγμένα νερά του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην Ινδονησία και Αυστραλιανά νησιά. Τον Ιούνιο του 2010 η πρωθυπουργός ανακοίνωνε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί κέντρο εξέτασης και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός αυστραλιανού εδάφους, στο Ανατολικό Τιμόρ, με στόχο να αποτραπεί το «λαθρεμπόριο προσφύγων» και να δοθεί το μήνυμα ότι η είσοδος αιτούντων άσυλο στα αυστραλιανά ύδατα δεν αυξάνει την πιθανότητα αναγνώρισής τους ως προσφύγων. Η αναστολή εξέτασης αιτούντων άσυλο από τη Σρι Λάνκα είχε τότε τερματιστεί, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα η αναστολή εξέτασης των αιτήσεων όσων προέρχονται από το Αφγανιστάν! Οι «αναστολές» συνεπάγονται απάνθρωπες πολύμηνες ή ακόμα και πολυετείς φυλακίσεις αθώων. Όμως ευτυχώς υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας της χώρας, που δεν ταυτίζεται με τις ρατσιστικές δολοφονίες και φυλακίσεις.
Αμέσως μετά την εξέγερση των προσφύγων στο Σίδνεϋ, ακολούθησαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη και το Περθ. Από τους βασικούς διοργανωτές των διαδηλώσεων ήταν η οργάνωση Socialist Alternative, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς που συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια «Refugee Action Collective» μαζί με πρόσφυγες, οργανώσεις δικαιωμάτων και μαχητικούς ακτιβιστές. Η Socialist Alternative τις μέρες της εξέγερσης διοργάνωνε την ετήσια τετραήμερη πολιτική εκδήλωσή της «Μαρξισμός 2011», που είχε μεγάλη επιτυχία. Κινητοποίησε εκατοντάδες διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις της Δευτέρας 25 Απρίλη, στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας ανήμερα της μεγαλύτερης εθνικής γιορτής, εν μέσω παρελάσεων και εθνικιστικών εκδηλώσεων μνήμης σε όλη τη χώρα.
Διαδηλώσεις
Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με δυσανάλογα μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων. Στη Μελβούρνη, έφιπποι αστυνομικοί χτύπησαν αδιάκριτα κόσμο που προσπαθούσε να προσεγγίσει τον εξωτερικό φράχτη του στρατοπέδου συγκέντρωσης και να δέσει κορδέλες που είχαν γραμμένες πάνω τους φράσεις όπως «Ελευθερία», «Κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «Φυλακίστε την κυβέρνηση, όχι τους πρόσφυγες». Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν πρόσφυγες πρώην κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βουλευτές του κόμματος των Πράσινων, φοιτητές από πανεπιστήμια της πόλης και αριστεροί συνδικαλιστές.
Από τώρα προετοιμάζονται μεγάλες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τις 19 Ιούνη, παγκόσμια μέρα των προσφύγων. Για το κίνημα και την Αριστερά στην Ευρώπη, το αυστραλιανό κίνημα δικαιωμάτων στους πρόσφυγες είναι πηγή έμπνευσης και ελπίδας, που δείχνει πως, σε κάθε μεριά του πλανήτη, οι ρατσιστικές πολιτικές του συστήματος έχουν αντίπαλο.

http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3564&Itemid=42


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες