Εντοπίστηκαν πίνακες μεγάλων ζωγράφων που άρπαξαν Ναζί από Εβραίους

Περίπου 1.500 πίνακες διάσημων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων ο Πικάσο, ο Ματίς και ο Σαγκάλ, εντοπίστηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, τα έργα είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς. Η αξία τους εκτιμάται στο ένα δισ. ευρώ. Η αρμόδια εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Focus.

Σύμφωνα με το Focus, στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν και όλα εντοπίστηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι είχαν εντοπιστεί από το 2011, αλλά η ύπαρξή τους δεν είχε γίνει ποτέ νωρίτερα γνωστή.

Το διαμέρισμα ανήκε στο διάσημο Γερμανό συλλέκτη Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του ’30 και του ’40.

Επρόκειτο για έργα που κατέσχεσαν οι Ναζί από Εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους ή επειδή θεωρούνταν «εκφυλισμένη τέχνη» από το Τρίτο Ράιχ και στη συνέχεια είχαν πωληθεί από τους Ναζί.

Ο γιος του Γκούρλιτ κράτησε τους πίνακες επί σχεδόν πενήντα χρόνια και έπειτα πούλησε ορισμένα από αυτά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το 2011 η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτη η συμπεριφορά του και έτσι εντοπίστηκαν οι πίνακες.

Πηγη:tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες