(βίντεο) Ο Ορλάντο Μπλουμ θυμάται τη σπαραξικάρδια επίσκεψή του σε πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ΠΜΔΓ

bloom1του Γκρέγκορυ Πάππας, 25 Οκτωβρίου 2015

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Ορλάντο Μπλουμ είναι επίσης Πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ. Πρόσφατα, επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Πρώην Μακεδονική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να γνωρίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα σύνορα και να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι χώρες που τους φιλοξενούν αυτή την περίοδο.

«Τα πράγματα είναι απλούστατα: Μιλάμε για ανθρώπινα πλάσματα που υπομένουν τα πάνδεινα χωρίς τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα, παρά μόνο τα ρούχα που φοράνε και όσα χρήματα έχουν στην τσέπη τους, έχοντας αναγκαστεί να φύγουν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν τον θάνατο και προσπαθώντας να φτιάξουν μια νέα ζωή» λέει ο Μπλουμ, ο οποίος ήρθε στην Ευρώπη στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη UNICEF.bloom2

«Πιστεύω πως όλες οι χώρες θα έπρεπε να δεχτούν περισσότερους» λέει. «Πρόκειται για μια τεράστια ανθρώπινη καταστροφή».

«Πραγματικά σου ραγίζει την καρδιά» λέει ο Μπλουμ. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πολύ θετική επίδραση όπου και αν καταλήξουν».

bloom3

Δύο συγκεκριμένες ιστορίες έκαναν εντύπωση στον Μπλουμ. Η πρώτη αφορά μια έγκυο στον ένατο μήνα, την οποία συνάντησε στα σερβικά σύνορα, η οποία ταξίδευε με τον άντρα της και τα δύο μικρά παιδιά τους. Η γυναίκα αυτή ήταν ταραγμένη επειδή είχαν δώσει αριθμούς στην οικογένειά της και δεν ήξερε τι σήμαιναν. (Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν αριθμοί καταγραφής.) Σε μιαν άλλη ιστορία, ένας δεκαεφτάχρονος ονόματι Τάρεκ ταξίδευε μόνος του, έχοντας φύγει από τη Συρία όταν είδε τον καλύτερο φίλο του να σκοτώνεται από θραύσματα οβίδας. Ο Τάρεκ είχε γίνει δεκτός από μια άλλη οικογένεια προσφύγων, επειδή βοήθησε μια από τις κόρες τους όταν αυτή έπεσε από τη βάρκα καθώς έρχονταν στην Ελλάδα.

«Είναι ξεκάθαρο τι φρίκες και θηριωδίες έχουν ζήσει πάρα πολλές από αυτές τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά στον πόλεμο» είπε ο Μπλουμ σε μια συνέντευξη στο Νιούζγουηκ. «Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από παρόμοιες οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων όπως τις δικές μας, με σπίτια και κανονική ζωή».

Mετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγή: Pappaspost

 


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες