Αυτοδιοικητικές στη Γαλλία: Η ακροδεξιά πανηγυρίζει

Σημαντική άνοδο στα ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λε Πέν καταγράφεται στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες με την αποχή να αγγίζει περίπου το 40%. «Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την αποχή ή την ψήφο τους τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες τους», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ειδικότερα το Εθνικό Μέτωπο από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας συγκεντρώνει ποσοστό 5%, αλλά με συμμετοχή υποψηφίων του μόλις στους 600 από τους 36.000 δήμους. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της Κεντροαριστεράς κινήθηκαν στο 37% και της κεντροδεξιάς στο 46,5%

Η Μαρί Λε Πέν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε λόγο για το «τέλος του δικομματισμού» στη Γαλλία. «Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφεται ως μια σημαντική ανεξάρτητη πολιτική δύναμη, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο», τόνισε η Λε Πέν. Η πρόεδρος του κόμματος τα τελευταία χρόνια, από το 2011, σε μια προσπάθεια να αλλάξει επικοινωνιακά η εικόνα του κόμματος έχει επιβάλει κυρώσεις σε μέλη του κόμματος που έχουν προβεί σε ρατσιστικά σχόλια. Ωστόσο η ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος βασίστηκε πάνω σε μια ακροδεξιά ατζέντα με έντονα ρατσιστικά, αντισημιτικά και αντιισλαμικά στοιχεία.

Ενδεικτικό της δυναμικής του Εθνικού Μετώπου είναι πως στο Ενέν-Μπομόν (10.000 κάτοικοι) ο υποψήφιος του κόμματος αναδείχθηκε δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Επίσης υποψήφιοι της ακροδεξιάς έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, καταγράφοντας πρωτιά, στο Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, το Μπεζιέ, τη Φρεζίς και την Ταρασκόν. Συνολικά το Εθνικό Μέτωπο θα έχει παρουσία σε περίπου 100 τριαδικές αναμετρήσεις. Στη Μασσαλία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον υποψήφιος της Κεντροδεξιάς.

http://youtu.be/eWhUmHfLGOs

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους αντιπάλους του Εθνικού Μετώπου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς (UMP) Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση υπέρ της κεντροαριστεράς αλλά ούτε και συμμαχία με το Εθνικό Μέτωπο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ κάλεσε τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου να ψηφίσουν τους υποψήφιους του κόμματός του στον δεύτερο γύρο «για μία μεγάλη νίκη της δεξιάς».

Στον αντίποδα η κεντροαριστερά εισέπραξε τις συνέπειες της διακυβέρνησης και της πτώσης της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παραμένει ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δεν απολαμβάνουν παρά το 20% και 25% της εμπιστοσύνης των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η παρτίδα για τη γαλλική κεντροαριστερά φαίνεται πως σώζεται στο Παρίσι, όπου αν και η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέπροηγείται με 35,64%, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημαρχία της πρωτεύουσας τη Αν Ινταλγκό των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά προηγείται στα επιμέρους διαμερίσματα-κλειδιά, που θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας.

Την ίδια στιγμή, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα στις γαλλικές τοπικές εκλογές ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είπε: «Πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους αυτό που βιώσαμε στην Ιταλία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει με αυτούς που έχουν την τάση να δυσφημούν την κληρονομιά μας και τους αγώνες για την ελευθερία».

Ο 88χρονος Ναπολιτάνο παρέστη στις τελετές μνήμης για την 70ή επέτειο της σφαγής στα σπήλαια Φόσε Αρντεατίνε. Στις 24 Μαρτίου του 1944, 335 άμαχοι εκτελέστηκαν από τους Ναζί, σε αντίποινα για το θάνατο 33 γερμανών στρατιωτών από ιταλούς παρτιζάνους.

Πηγή: http://www.tvxs.gr/news/eyropi-eop/aytodioikitikes-sti-gallia-i-akrodeksia-panigyrizei


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες