Αντιρρήσεις για τον φράκτη του Εβρου

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Η Ελλάδα… αναπτύσσεται και μόλις χθες ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διαβούλευση από την κυβέρνηση για την κατασκευή φράκτη στον Εβρο κόστους πέντε εκατ. ευρώ.

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 10,3 χιλιομέτρων και παράλληλα τον ουτοπικό στόχο να εμποδίζει την είσοδο μεταναστών χωρίς χαρτιά σε μια τεράστια συνολική συνοριογραμμή 170 χιλιομέτρων, χωρίς να υπολογίζονται τα σύνορα με Βουλγαρία!

«Πρόκειται για ένα ηλίθιο κυβερνητικό σχέδιο. Ενας ανόητος φράκτης που δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε κουνούπι και θα μας κοστίσει πέντε εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που διαλύουν εργολαβίες ζωτικής σημασίας για το νομό όπως η εκβάθυνση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Μας εξηγεί ότι «ο φράκτης είναι άχρηστος όχι μόνο γιατί δεν καλύπτει το ελάχιστο της συνοριογραμμής αλλά γιατί την ίδια στιγμή ο ελληνικός στρατός κατασκευάζει μια τάφρο 130 χιλιομέτρων κατά μήκος του Εβρου ποταμού προκειμένου να προασπίσει από κάθε άποψη την ευαίσθητή περιοχή. Μ’ αυτό το έργο δημιουργείται μια τεράστια αντιπλημμυρική ζώνη και όχι ένα επικοινωνιακό τερτίπι».

Ο φράκτης θα αναπτυχθεί με αρχή σημείο διέλευσης «Καστανιές» (βόρειο άκρο). Η ακριβής μεθοριακή γραμμή θα ορίζεται από αριθμημένες τσιμεντένιες στρατιωτικές πυραμίδες. Η εξωτερική περίφραξη θα έχει 2,5 μέτρα ύψος, ενώ η εσωτερική τρία. Το συρματόπλεγμα το οποίο θα τις καλύπτει θα είναι από γαλβανισμένο σύρμα, τετραγωνικής οπής.

Η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης κατασκευής στηρίζεται στον τριπλασιασμό όσων περνούν τα χερσαία σύνορα με Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Από τους 14.461 του 2008 στους 45.000 το 2010. Ωστόσο την ίδια στιγμή στα θαλάσσια σύνορα υπήρξε εξίσου μεγάλη μείωση. Οι 30.000 μετανάστες του 2008 έπεσαν στις 6.000.

Ενα ακόμα στοιχείο που επικαλείται ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Χρ. Παπουτσής είναι η αύξηση κατά 30% που παρατηρείται στις συνολικές συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά το διάστημα 2006-2010 (από 95.000 στις 132.000). Αυτές όμως πρόκειται να μειωθούν δραματικά, καθώς από το περασμένο Ιανουάριο έχει καταργηθεί η βίζα για τους αλβανούς πολίτες και μπορούν πλέον να εισέρχονται νόμιμα στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η στατιστική για την παράνομη μετανάστευση αλλάζει πλήρως. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% έως 70% του συνολικού αριθμού των μεταναστών που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στην χώρα είναι μετανάστες από την Αλβανία. Πάντως, είναι γεγονός ότι οι μετανάστες που εισέρχονται από το Εβρο έχουν αυξηθεί. Κάτι που οφείλεται στην τεράστια είσοδο προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Εκεί που το 2005 είχαν μπει μόλις 1.700 άνθρωποι πέρσι ξεπέρασαν τους 28.000! Αρκετοί είναι και οι Ιρακινοί που περνάνε τα σύνορα, αν και ο συνολικός αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια (από τις 15.940 το 2008 σε 4.968 το 2010).

Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών προέρχεται από χώρες που βρίσκονται συνεχώς είτε σε πόλεμο είτε υπό κατοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρσι μπήκαν 46.853 πρόσφυγες από Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία και Ιράκ. Ολοι μαζί αποτελούν περίπου το 70%-80% των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην χώρα (αν βγάλουμε εκτός τους Αλβανούς).

Σε έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2008 με τίτλο «Εκτίμηση του όγκου των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα» υπολογίζεται πως ο σχετικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 172.000 και 209.000 ατόμων. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος ΑΙΝΕΙΑΣ.

Εκεί μαθαίνουμε πως «οι εκτιμήσεις για τους παράνομους μετανάστες έχουν αξία μόνο για την περίοδο για την οποία έγιναν». Γενικά, οι περισσότερες έρευνες υποθέτουν πως αν τρεις μετανάστες προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα μιας ευρωπαϊκής χώρας παράνομα, οι δύο θα το επιτύχουν και ο ένας θα συλληφθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση κυρώνει συμβάσεις οι οποίες εφαρμόζουν και υλοποιούν τη συμφωνία «Δουβλίνο 2», η οποία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια τεράστια φυλακή για δεκάδες χιλιάδες κόσμο.

Στις 4 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., επικυρώθηκε μια διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Σ’ αυτή ορίζεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον να υποβάλει αίτηση ασύλου αποκλειστικά στη χώρα στην οποία συλλαμβάνεται και όχι στη χώρα που επιθυμεί. Που για τους περισσότερους σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα…

Πηγη:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=303163


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες