«Ούτε καν συζήτησαν για μεροκάματο και ασφάλεια»

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Ενας μυστηριώδης μηχανισμός από ελληνικές εταιρείες καθαρισμών, που μαζεύουν μετανάστες απ’ τις γωνίες, στήθηκε πάραυτα, αυτές τις μέρες, με σκοπό την αποκομιδή των στοιβαγμένων σκουπιδιών.

 

 

Φορτηγάκια χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, παράνομοι μετανάστες -απλήρωτοι και φυσικά ανασφάλιστοι- που ψάχνουν έστω και την υποψία μεροκάματου, άλλοι αλλοδαποί που έχουν χρόνια στην Ελλάδα και θεωρούνται «φτιαγμένοι», ένας ολόκληρος κόσμος, αυτός της λεγόμενης «ιδιωτικής αποκομιδής απορριμμάτων» τέθηκε στο πλευρό κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την «προστασία της δημόσιας υγείας».

Γύρω στις τρεις το μεσημέρι χθες, στην Ομόνοια, ένα ανοιχτό φορτηγό χωρίς ασφάλεια και πινακίδες κυκλοφορίας φόρτωνε σκουπίδια. Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ διέκοψαν την αποκομιδή. Από την Τροχαία συνελήφθη ο Ελληνας οδηγός γιατί δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Οι συνδικαλιστές άφησαν τους μετανάστες να φύγουν επειδή δεν είχαν χαρτιά. «Τους λυπηθήκαμε. Θα πήγαιναν φυλακή, θα τους απελάσουν», έλεγαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε λίγο αργότερα στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους ύστερα από καταγγελία δικηγόρων για παράνομη αποκομιδή σε ανοιχτό φορτηγό.

«Ογδόντα ανοιχτά φορτηγά με ανασφάλιστους μετανάστες κάνουν αποκομιδή. Καλούμε την Τροχαία επειδή κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες. Ορισμένα φορτηγά έχουν το τιμόνι δεξιά. Υποθέτουμε ότι τα φέρανε από τα Σκόπια, την Κύπρο», λέει ο Θωμ. Μπιζάς (ΠΟΕ-ΟΤΑ): «Πακιστανοί και Μπανγκλαντεσιανοί πετάνε τις σακούλες στα ανοιχτά φορτηγά ή σε φορτωτές. Χρειάζονται ανθρώπινα χέρια και πιέζουν μικρόσωμους μετανάστες να φορτώνουν γρήγορα. Συνήθως οι οδηγοί είναι Αλβανοί. Εκατοντάδες άνεργοι μετανάστες στήνονται καθημερινά σε πιάτσες περιμένοντας να περάσει ένας εργολάβος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, θα κάνουν ό,τι τους ζητήσουν».

Ο 48χρονος Σαμπίκ από το Πακιστάν και οι Μπανγκλαντεσιανοί Σακίρ Αχμέτ, 26 ετών και Ραχμάν Μοχλίς, 22, μόλις βγήκαν από την Τροχαία του σταθμού Λαρίσης. Λένε ότι φόρτωναν σκουπίδια σε φορτηγό χωρίς πινακίδες.

Μιλάει ο Ραχμάν, οι άλλοι δεν ξέρουν ελληνικά: «Παλιότερα δούλευα στην εταιρεία καθαρισμού Μαρκόπουλου. Καθάριζα τους δρόμους στο Δήμο Βριλησσίων κι έπαιρνα 700 ευρώ. Πολύ καιρό δεν βρίσκω δουλειά. Χρειάζομαι λεφτά για νοίκι, ηλεκτρικό. Στο Μπανγκλαντές δεν γυρίζω, δεν υπάρχει δουλειά».

«Δεν υπογράψαμε σύμβαση»

Λέει: «Πριν από μερικές μέρες, μου τηλεφώνησε ο Ν. Πετράκης, προϊστάμενος στην εταιρεία Μαρκόπουλου. Μου είπε ότι όταν τελειώσει η δουλειά, σε 15 μέρες θα με πληρώσει. Δεν έλεγε τι μεροκάματο θα δώσει. Ούτε τι δουλειά θα κάνω. Μόνο για καθάρισμα είπε. Δεν υπογράψαμε σύμβαση, κανένα χαρτί. Δούλευα δύο μέρες. Εφευγα από τον Βοτανικό και στις 7 το πρωί έφτανα στο σταθμό του μετρό στο Κορωπί. Εκεί με περίμεναν. Μ’ έβαζαν σ’ ένα αυτοκίνητο με έξι Πακιστανούς».

Ηταν τυχεροί γιατί είχαν χαρτιά και αφέθηκαν ελεύθεροι: «Μαζεύαμε σκουπίδια δύο μέρες. Δεν πληρωθήκαμε. Αλλά δεν ξαναπάμε για δουλειά. Ο κόσμος φώναζε «φύγετε, κάνουμε απεργία». Κι εμείς δεν καταλαβαίναμε. Δεν θέλουμε να δουλεύουμε σε απεργία».

Επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της συγκεκριμένης εταιρείας: «Μαζί με άλλες τρεις εταιρείες αναλάβαμε την αποκομιδή των σκουπιδιών από την Περιφέρεια Αττικής» θα πει ο Ν. Πετράκης. Προσθέτει ότι «ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός για τις προσλήψεις, στείλαμε φαξ στον ΟΑΕΔ την Παρασκευή και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με ημερομίσθιο, όπως οι εργάτες καθαριότητας. Οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν ανηρτημένες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Υπήρχε άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια».

«Εκμεταλλεύονται κυρίως τους παράνομους μετανάστες που μάζευαν σκουπίδια χωρίς σύμβαση. Ούτε καν συζήτησαν μαζί τους για μεροκάματο και ασφάλεια. Δεν ήξεραν πού θα πάνε, δεν τους είπαν τι δουλειά θα κάνουν», λέει ο Τζ. Ασλάμ (Πακιστανική Κοινότητα), προσθέτοντας: «Εμείς οι Πακιστανοί στηρίζουμε τον αγώνα των απεργών. Ξέρουμε ότι είναι άδικο να πάρεις τη δουλειά ανθρώπων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους».

Πηγη:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=319010


λέξεις κλειδιά:





Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες