Κινητοποίηση
Μια εκστρατεία κατά του ρατσισμού προς τους μαύρους στο Μαρόκο έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στο Μαρόλο αναφορικά με τα ζητήματα ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Τον προηγούμενο μήνα, η αντιρατσιστική οργάνωση «Χαρτιά για Όλους» ξεκίνησε μια καμπάνια στα social media και στους δρόμους, με φωτογραφίες, μπάνερ και μπλούζες που έγραφαν στα μαροκινά αραβικά: «Το όνομά μου δεν είναι νέγρος». Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη πρωτοβουλίας για τα έγγραφα των μεταναστών από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική για την συμπεριφορά απέναντι στους υποσαχάριους Αφρικανούς.
«Από την ώρα που ξεκίνησε η καμπάνια χορήγησης εγγράφων σε μετανάστες, έχουν γίνει πιο ρατσιστές από ότι ήταν πριν», δήλωσε στο Al Jazeera, ο Γιουσέφ Χατζί, συντονιστής του «Χαρτιά για Όλους». «Η εκστρατεία μας δεν είναι μια απλά μια εκστρατεία ενάντια στον ρατσισμό, αλλά μια προσπάθεια να θυμίσουμε στην μαροκινή κυβέρνηση την δέσμευσή της στα δικαιώματα των μεταναστών», προσέθεσε.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους για τις ροές μεταναστών από το Μαρόκο, η βορειοαφρικανική χώρα αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία στην ενσωμάτωση των νεοαφιχθέντων.
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών χωρίς χαρτιά από τις μαροκινές αρχές. Ανάμεσα στις καταγγελίες αναφέρονται χτυπήματα και κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Το 2013, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έφυγαν από την χώρα σε μια μορφή διαμαρτυρίας και τον Φεβρουάριο, τοΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε μια μελέτη 79 σελίδων, στην οποία περιέγραφε ακριβώς όσα καταγγέλλονται.
«Η χώρα αναζητά νέες πολιτικές που θα της επιτρέψουν να ελέγχει τα σύνορά της την ώρα που θα βελτιώσει την συμπεριφορά απέναντι στους υποσαχάριους μετανάστες και στους αιτούντες ασύλου», ανέφερε το Παρατηρητήριο.
«Μια αλλαγή που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο είναι ότι το Μαρόκο δεν αφήνει τους μετανάστες στα σύνορα με την Αλγερία, αλλά τους μεταφέρει στις πόλεις μακριά από τους ισπανικούς θύλακες», σχολίασε ο Έρικ Γκολντστάιν, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. «Ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία για την μετανάστευση. Είναι κάτι σε εξέλιξη. Όμως ισχύει ακόμη η σκληρή πολιτική για να εμποδιστούν οι υποσαχάριοι μετανάστες να φτάσουν στα ισπανικά σύνορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκή αστυνομική βία απέναντί τους και πολλά περιστατικά βίαιου εκτοπισμού τους», πρόσθεσε.
Πολλοί παρατηρητές σχολίασαν πως όταν ο βασιλιάς του Μαρόκο έκανε περιοδεία στις χώρες της Αφρικής, προσπαθώντας να χτίσει ισχυρές οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη, δεν επιχειρούσε τίποτα άλλο παρά να διορθώσει την διεθνή εικόνα της χώρας του.
Όμως, τα εμπόδια ακόμη στέκονται όρθια. Πριν λίγους μήνες, τα ΜΜΕ κατέγραψαν εικόνες έξω από κτίρια που έδειχναν πινακίδες στις οποίες διάβαζε κανείς: «Δεν νοικιάζουμε σε Αφρικανούς».
Η ζωή στο Μαρόκο ήταν ανέκαθεν σκληρή για τους μετανάστες. Όσοι έφτασαν μέσω ξηράς συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για μέρες. Ακόμη, τους είναι πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
«Δέχθηκα επίθεση δυο φορές και πολλοί στον δρόμο μας φωνάζουν νέγρους. Είμαστε άνθρωποι όπως και αυτοί. Δεν θα έπρεπε να μας συμπεριφέρονται σαν σκυλιά ή σκλάβους»,είπε ο Ρασέλ, ένας κομμωτής σε δημοσιογράφους στις 21 Μαρτίου, την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Ρατσιστικών Διακρίσεων.
Η Καμίλ Ντενίς, συντονίστρια της οργάνωσης Αντιρατσιστική Κίνηση για την Προστασία των Ξένων και των Μεταναστών, δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις κατά των υποσαχάριων Αφρικανών γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα δεν καταγγέλλουν το περιστατικό.
Τον περασμένο χρόνο, ένας αριθμός μεταναστών απεβίωσε αφού υπέστη αστυνομική βία ή ρατσιστική επίθεση, ωθώντας έτσι τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εντείνουν τις προσπάθειές τους να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δράσει και να ευαισθητοποιήσουν τους Μαροκινούς γύρω από το θέμα.
Οι υποσαχάριοι Αφρικανοί είναι ευάλωτοι όχι μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους, αλλά κυρίως επειδή το να είναι μαύροι έχει συνδεθεί με το να κυκλοφορεί κανείς χωρίς χαρτιά και άρα να είναι απειλή για την ασφάλεια της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση αποκάλεσε την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «άδικη». «Η έκθεση είναι σαφώς άδικη και παραλείπει να αναφέρει την νέα μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε το Μαρόκο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μουσταφά Κχαλφί, στο πρακτορείο Maghreb Arabe Presse. Πρόσθεσε, δε, ότι η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικά του παρελθόντος για τα οποία διεξάγεται έρευνα.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πάρει άσυλο στο Μαρόκο και η χώρα έχει ήδη δημιουργήσει εκπαιδευτικές και υγειονομικές δομές για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
«Η μεταναστευτική πολιτική στο Μαρόκο είναι θετική. Πριν, οι μετανάστες δεν αναγνωρίζονταν από τις αρχές», δήλωσε στο Al Jazeera, ο Μαρκ Φάουε, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ραμπάτ. «Για παράδειγμα, εάν ένας μετανάστης νοίκιαζε ένα διαμέρισμα για 50 ευρώ, και κατόπιν ο σπιτονοικοκύρης αποφάσιζε να αυξήσει το ενοίκιο, ο μετανάστης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ακόμη και αν προστατευόταν από την διεθνή νομοθεσία», εξήγησε.
Όμως οι επιθέσεις συνεχίζουν να καταγράφονται από τις οργανώσεις, και η εκστρατεία του «Χαρτιά για Όλους» δέχθηκε την υποστήριξη της κοινωνίας αλλά και δημόσιων προσώπων, όπως ποδοσφαιριστών. Όμως κάποιοι άλλοι σχολίασαν ότι η εκστρατεία είναι ελιτίστικη και μακριά από την μαροκινή πραγματικότητα.
Όμως, ο Μουνίρ Μπενσαλάχ, συντονιστής της Mouvement Anfass Democratique, δήλωσε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για την εκστρατεία καθώς ο ρατσισμός είναι σε άνοδο, και πρόσθεσε ότι «οι διακρίσεις κατά των μεταναστών είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Στο Μαρόκο, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν αποτελούν ακόμη ιδεολογία, αλλά πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους Μαροκινούς για τους κινδύνους μιας τέτοιας συμπεριφοράς».
Πηγή: http://www.tvxs.gr/news/kosmos/%C2%ABto-onoma-moy-den-einai-negros%C2%BB