Τις προσήγαγαν λόγω… χρώματος

thumb.phpΤις προπηλάκισαν λόγω… χρώματος και τις στοίβαξαν στον ίδιο χώρο με 35 προσαχθέντες άνδρες. Επίσης λόγω… χρώματος! Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι τρεις Αφρικανές κυρίες, μέλη της «Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου» -μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας Λορέτα Μακόλεϊ- είχαν μόλις ολοκληρώσει την πρόβα για την παράσταση «Οχι στον ρατσισμό από την κούνια» στο Ευτοπικό Εργαστήρι, στον Κεραμεικό. Δεν πρόφτασαν να κάνουν δυο βήματα απ” την οδό Πλαταιών προς την οδό Θερμοπυλών όταν έπεσαν σε μπλόκο της ομάδας Δίας.

Παρ” ότι επέδειξαν τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παραμονής τους στη χώρα μας (διαμένουν στην Ελλάδα περί τα 30 χρόνια, με δουλειές και με παιδιά), προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη, όπου κρατήθηκαν για δύο ώρες, δεχόμενες πρωτοφανή λεκτική βία. «Η προχθεσινή προσαγωγή μας είναι μια απολύτως ρατσιστική πράξη», καταγγέλλει στην «Ε» η Λορέτα Μακόλεϊ. «Κυκλοφορούμε πάντα με την άδεια παραμονής επάνω μας. Κι αντί να μας τη δώσουν πίσω και να μας αφήσουν να πάμε στα σπίτια μας, μας έσυραν μαζί τους».

Οταν μάλιστα τόλμησε να αναφέρει στον αστυνομικό φύλακα «δεν έχετε δωμάτιο για γυναίκες; Πρέπει να είμαστε μαζί με 35 άνδρες», η απάντηση που έλαβε ήταν «σκάσε, καριόλα. Αν δεν ήσουν γυναίκα θα σε βούταγα απ” το κεφάλι».

Είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα ανάλογης βίας, προσθέτει, παρ’ότι τον ρατσισμό των Ελλήνων τον βιώνει παντού. «Ωστόσο αυτό που ζήσαμε προχθές μαζί με την Αουα Σάνκο και τη Μόνικα Ασκεντον, ήταν φοβερό. Ρώτα με άμα έχω την άδεια παραμονής και μη με βρίζεις, μη με ξεφτιλίζεις. Γιατί αυτό κάνουν. Τα πράγματα έχουν αγριέψει», τονίζει. Δεν θεωρεί τυχαίο το ότι και οι 35 προσαχθέντες άνδρες με τους οποίους τις έβαλαν μαζί ήταν επίσης σκουρόχρωμοι.

Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας κατήγγειλε το περιστατικό, ζητώντας από το ελληνικό κράτος «τον σεβασμό του Άλλου, τον σεβασμό της αξιοπρέπειάς μας. Δεν μπορείς να μας αντιμετωπίζεις σαν κοινούς εγκληματίες. Εχουμε γυναίκες στην Ενωση, εντελώς νόμιμες, με εργασία νόμιμη, που κρατήθηκαν ημέρες. Κι όταν τις άφησαν δεν τους είπαν ούτε μια συγγνώμη. Έτσι χάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους. Και μετά το ελληνικό κράτος που τους καταδιώκει, τους ζητάει και ένσημα!».

Δηλώνει συντετριμμένη και για έναν επιπρόσθετο λόγο: «Οσο συμβαίνουν με κάνουν να θυμάμαι τους λόγους που εγκατέλειψα τη Σιέρα Λεόνε. Είναι εφιάλτης να μένεις τόσα χρόνια στην Ελλάδα και να σε γυρνάνε πίσω στην Αφρική. Και ακόμα χειρότερα! Γιατί ούτε στην Αφρική δεν τα κάνουν πια αυτά. Τόσο πίσω έχει πάει η χώρα».

Την ώρα των προχθεσινών προσαγωγών η καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου, Χριστίνα Ζώνιου, μέλος της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου, ζήτησε να την προσαγάγουν επίσης ως «ύποπτη». Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν. «Ολοι μας είμαστε ύποπτοι», τους είπε. «Μόνο οι ξένοι είναι ύποπτοι», της απάντησαν. «Μόνο που τους ξένους τους κρίνανε απ” το χρώμα! Γιατί μαζί μας υπήρχαν κι άλλοι ξένοι. Από την Αλβανία. Οι προσαγωγές έγιναν με απολύτως ρατσιστικά κριτήρια», υπογραμμίζει η κ. Ζώνιου. Κάτι που επιβεβαιώνει και η δικηγόρος Μανίνα Τσέκερη, επίσης ενεργό μέλοςτης Ακτιβιστικής Ομάδας, η οποία βρέθηκε να ακολουθεί τις προσαχθείσες στο Αλλοδαπών μαζί με τα υπόλοιπα 30 μέλη της ομάδας (θεατρολόγους, ηθοποιούς, μέλη οργανώσεων, την πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας Κατερίνα Καλογερά κ.ά.).

Η κ. Τσέκερη καταγγέλλει μάλιστα τη λεκτική βία που υπέστη και η ίδια από τον διευθυντή του τμήματος, κ. Καλύβα. «Με απείλησε: Συμμορφώσου σε αυτό που σου λέω, διαφορετικό θα με εξαναγκάσεις να φτάσω στα άκρα και να σου περάσω χειροπέδες». Το μόνο που ζητούσε ήταν να είναι παρούσα στη διαδικασία προσαγωγής ως εκπρόσωπος των τριών γυναικών. Υστερα από δύο ώρες οι αστυνομικοί, «ως διά μαγείας», όπως λέει, επικαλέστηκαν ένα τηλεφώνημα που «τακτοποιούσε» το θέμα και άφησαν τις προσαχθείσες ελεύθερες. «Το αληθινό όμως πρόβλημα, παρ” ότι προσωπικά, ως δικηγόρος δεν έχω ξαναβιώσει ανάλογη φρικτή εμπειρία, είναι ο νέος ρατσιστικός vόμος! Αυτός γεννάει τα τέρατα», τονίζει η κ. Τσέκερη.

*Η παράσταση «Οχι στον ρατσισμό από την κούνια» Tns Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου και της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας θα παρουσιαστεί στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13 και 14 του μήνα.

Αναδημοσίευση άρθρου της Ιωάννας Κλεφτογιάννη από την Ελευθεροτυπία

Πηγή: http://www.unhcr.gr/1againstracism/tis-prosigagan-logo-chromatos/

 


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες