Δυναμική αντιρατσιστική – αντιφασιστική διαδήλωση για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Στιγμιότυπο 2023-04-04, 07.29.44Σε μια περίοδο όπου τα κινήματα αντίστασης παίζουν σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, που ο κόσμος ξανακατεβαίνει στο δρόμο και γεμίζει δρόμους και πλατείες καταγγέλοντας τις κυβερνητικές πολιτικές, το Αντιρατσιστικό και Αντιφασιστικό Κίνημα, διοργάνωσε και πραγματοποίησε, μετά από καιρό, μια δυναμική διαδήλωση.

Διαδηλώσαμε ενάντια στις πολιτικές θεσμικού ρατσισμού της Ελλάδας και της ΕΕ, κατά των φονικών επαναπροωθήσεων, των εγκλεισμών προσφυγ(ισσ)ων σε στρατόπεδα, της στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων με θύματα ακόμα και μικρά παιδιά. Σε μια κοινή διαδήλωση από την Ομόνοια ως τη βουλή, όλες οι δυνάμεις του Αντιφασιστικού και Αντιρατσιστικού Κινήματος, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες και συλλογικότητες, πορευτήκαμε, ντόπιοι και μετανάστ(ρι)ες, με την υποστήριξη και εμψύχωση του κόσμου που ήταν στα αυτοκίνητα και στα μπαλκόνια, δίνοντας ένα δυναμικό παρών για να παλέψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστ(ρι)ών, για τις ίδιες τις ζωές μας. Για τις ζωές που τοποθετούνται πάνω από τα κέρδη και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Η Αστυνομία ήταν προκλητική από την πρώτη στιγμή. Μόλις ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Βικτωρίας προς την Ομόνοια – Βουλή, έπρεπε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να μην υπάρχει λωρίδα στην Λεωφόρο Πατησίων, όπου θα κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα δίπλα στην πορεία. Επίσης, με δικαιολογία τη διοργάνωση του σημερινού Ημι-Μαραθωνίου, η αστυνομία δεν μας επέτρεψε να διαδηλώσουμε μπροστά στη Βουλή – πόσο υποκριτικό, κιόλας, αυτή η διοργάνωση να αφιερώνεται στο Μίκη Θεοδωράκη!

Στο τέλος μάλιστα επιχείρησε την προσαγωγή εθελοντή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών με τακτικές άθλιας κρατικής βίας γιατί ήθελε να δώσει είδη πρώτης ανάγκης στη Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Παρά την συνηθισμένη τακτική της κρατικής καταστολής, η διαδήλωση μπόρεσε να φωνάξει δυνατά ενάντια στα pushbacks, για ανοιχτά σύνορα και για παύση του πολέμου που μαστίζει το λαό της Ουκρανίας. Με παλμό, δύναμη και μια ισχυρή παρουσία, όλες οι συλλογικότητες που ήταν στο δρόμο είπαν συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες, κατήγγειλαν την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της χώρας αλλά και της ΕΕ, κατέδειξαν την κτηνώδη αστυνομική βία, καταδίκασαν το φασισμό και θυμήθηκαν τα θύματα των φασιστών και της αστυνομίας, τον Παύλο Φύσσα και τον/την Ζακ/Ζάκι.

Kίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες