20 Οκτώβρη – Κοινός αγώνας ενάντια σε πόλεμο, μνημόνια και ρατσισμό

του Θανάση Κούρκουλα, συντονιστή της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντιρατσιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και τοπικές συλλογικότητες και ομάδες θα διαδηλώσουμε μαζί με πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, διεκδικώντας ένα κοινό καλύτερο αύριο. Για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ανατραπεί η μνημονιακή φτώχεια, να σταματήσει το έγκλημα της ρατσιστικής πολιτικής ΕΕ-κυβέρνησης σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, που συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια προπαγάνδισης της κινητοποίησης στα προσφυγικά στρατόπεδα, στις γειτονιές και στους χώρους εκπαίδευσης.

Η κινητοποίηση γίνεται την ώρα που στη Συρία συνεχίζεται η σφαγή των αμάχων στο Χαλέπι με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά από τους βομβαρδισμούς ρωσικών και συριακών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία στο όνομα του «πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» με νέες πολύνεκρες επιδρομές κατά των δικών τους ανθρώπινων στόχων (βλ. σελ. 19). Αποτέλεσμα ο ξεριζωμός δεκάδων χιλιάδων νέων προσφύγων, που όμως είναι ανεπιθύμητοι οπουδήποτε αλλού. Στην Τουρκία συνεχίζεται η κατασκευή του τείχους 900 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία, ενώ από τα 20 επίσημα συνοριακά περάσματα με τη Συρία παραμένουν ανοιχτά μόνο τα δύο. Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν πως ο ρυθμός εισόδου προσφύγων στην Τουρκία μειώνεται δραματικά, καθώς περνούν καθημερινά περίπου 200 άνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά τραυματίες και ευπαθείς ομάδες. Παρ’ όλα αυτά οι πάνω από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία συνεχίζουν να επιχειρούν το πέρασμα προς την Ευρώπη, τόσο μέσω της Ελλάδας όσο και μέσω της Ιταλίας, με τραγικό απολογισμό δεκάδες πνιγμούς κάθε εβδομάδα που πλέον περνούν στα ψιλά των εφημερίδων.

Η στάση της ΕΕ στο Προσφυγικό παραμένει εξόφθαλμα ρατσιστική με την ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα προχωρά σε δεκάδες απελάσεις μεταναστών και προσφύγων προς την Τουρκία καθημερινά, γεμίζει τα hotspots-φυλακές στα νησιά στοιβάζοντας διπλάσιους ανθρώπους από τη χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα εξεγέρσεις προσφύγων ενάντια στις απελάσεις, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς και την καθυστέρηση μηνών στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους. Παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κάθε ευθύνη για τις καθυστερήσεις, είναι προφανές πως το όλο σύστημα εισόδων-εξόδων έχει μπλοκάρει, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα οι ρυθμοί μετεγκατάστασης προσφύγων από τα διάσπαρτα στρατόπεδα προς χώρες της ΕΕ (με το περίφημο relocation) γίνεται επίσης με το σταγονόμετρο (10-20 την εβδομάδα). Στα προσφυγικά στρατόπεδα οι συνθήκες παραμένουν τραγικές, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κοιμούνται σε σκηνές που πλημμυρίζουν ακόμα και έναν χρόνο μετά την εγκατάστασή τους, το φαγητό των στρατοπέδων σε πολλές περιπτώσεις δεν τρώγεται, ενώ καραδοκούν μολυσματικές ασθένειες από τα λύματα των πρόχειρων εγκαταστάσεων υγιεινής.

Με δεδομένο πως η πλειονότητα των προσφύγων θα μείνει στην Ελλάδα για καιρό, κομβικό σημείο είναι το αίτημα της ένταξης των οικογενειών τους στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα. Η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία αποτελεί σημείο τριβής με τη Δεξιά και τη ρατσιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση άργησε χαρακτηριστικά να ανταποκριθεί στο αίτημα προσφύγων, εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων, και η πρώτη φάση μαθημάτων στα προσφυγόπουλα αφορά αποκλειστικά απογευματινό ωράριο για μόλις 1500 παιδιά που ξεκινούν μόλις στα μέσα Οκτώβρη. Η ατολμία της κυβέρνησης να εντάξει ουσιαστικά το σύνολο των προσφυγόπουλων (περίπου 15.000 παιδιά) σε πλήρες πρωινό ωράριο μαζί με τα ντόπια παιδάκια παρέχοντας όλη την απαραίτητη υποστήριξη υποδοχής πριμοδοτεί έμμεσα τις ρατσιστικές αντιδράσεις από συγκεκριμένους ξενοφοβικούς συλλόγους γονέων, που ξεκίνησαν από το Ωραιόκαστρο και συνεχίζονται σε σχολειά της Λέσβου, της Μακεδονίας και της Αθήνας.

Παρά τις ρατσιστικές κινητοποιήσεις στα νησιά και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε κάποια σχολεία, η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας παραμένει αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Οι κινητοποιήσεις απάντησης στο ρατσισμό που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, τη Λέσβο, τη Χίο και το Ωραιόκαστρο το αποδεικνύουν. Στο Παγκράτι πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές είπαν όχι στο άνοιγμα «συνδικαλιστικών» γραφείων της Χρυσής Αυγής, την ώρα που ο Μιχαλολιάκος μιλούσε σε μια θλιβερή συγκέντρωση λίγων δεκάδων φασιστών, φρουρούμενος από διμοιρίες των ΜΑΤ. Στην Ακαδημία Πλάτωνος τα προσφυγόπουλα μπήκαν για μάθημα με την υποστήριξη αλληλέγγυων κατοίκων και εκπαιδευτικών, παρά τις ξενοφοβικές φωνές μερίδας γονιών. Στη Θεσσαλονίκη, μαθητές ολοήμερου σχολείου υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα με χειροκροτήματα.

Οι διαδηλώσεις που θα γίνουν στις 20 Οκτώβρη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δυνατά και καθαρά. Να συνδεθούν τα αιτήματα για πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα με την απαίτηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών και των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου σχολείου. Τη στέγαση των προσφύγων σε σπίτια αντί για άθλια στρατόπεδα να τη διεκδικήσουμε μαζί με την απαίτηση για αξιοπρεπή στέγαση όλων των ντόπιων άπορων και φτωχών θυμάτων της κρίσης. Την απαίτηση για κάλυψη της υγειονομικής φροντίδας για τους πρόσφυγες να την εντάξουμε στις απαραίτητες δαπάνες και προσλήψεις για να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια νοσοκομεία κόντρα στις μνημονιακές περικοπές.

Η αντίσταση στον πόλεμο, το ρατσισμό και τη μνημονιακή φτώχεια είναι κοινός αγώνας απέναντι στους ίδιους υπεύθυνους για τις ίδιες πολιτικές και χρειάζεται να διεξαχθεί από το κοινό μέτωπο όλων όσων μας αφορά: το εργατικό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, τους μαθητές, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Με το σύνθημα της ενότητας, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών καλούν όλους όσοι θέλουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και όχι ανθρωποφαγίας και ρατσισμού να δώσουν το παρών στις διαδηλώσεις στις 20 Οκτώβρη.

kar


λέξεις κλειδιά:

Ενισχύστε το Κυριακάτικο!

κατηγορίες