Το θέατρο στην υπηρεσία της συμφιλίωσης των πολιτισμών

Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης. Γέννημα της κοινότητας, φορά τις μάσκες και τα κοστούμια των διαφορετικών παραδόσεων μας. Χρησιμοποιεί τις γλώσσες, τους ρυθμούς και τις χειρονομίες μας, και καταργεί τον χώρο ανάμεσα μας»,σημείωνε πρόσφατα ο Νοτιοαφρικανός θεατρικός συγγραφέας, σκηνογράφος και σκηνοθέτης Brett Bailey. Ο Bailey κλήθηκε φέτος από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου να γράψει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο.

Για τον Bailey, το θέατρο αποτελεί μέσο επικοινωνίας της ανθρώπινης πολυπλοκότητας και ευαισθησίας. Τα όρια καταργούνται αναδεικνύοντας τον πλούτο των πολιτισμών, μέσα από το μυστήριο της έκφρασης και της δημιουργίας. Και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν τη διαφορετικότητά τους. Ο ίδιος ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνά το θέατρο και άλλες τέχνες για να περάσει μηνύματα ενάντια στη ξενοφοβία. Όπως με την εντυπωσιακή «ανθρώπινη εγκατάσταση» που παρουσίασε πρόσφατα, με την οποία σχολιάζει τον επιστημονικό ρατσισμό του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και τις σύγχρονες πολιτικές ενάντια στους μετανάστες από την Αφρική.

Ακολουθώντας τα βήματα του Bailey, η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «Το Μέλλον» στην Αθήνα αξιοποίησε στο έπακρον τα οφέλη της θεατρικής πράξης, για να περάσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης. Στις 27 Μαρτίου, παρουσίασε μια μη λεκτική αναπαράσταση του γνωστού αρχαίου μύθου της Αντιγόνης, ύστερα από ένα δίμηνο εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού*, στο οποίο συνέλεξε τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις αγωνίες των παιδιών, που έχουν καταφθάσει στη χώρα μας από εμπόλεμες περιοχές. Το αποτέλεσμα δικαίωσε όχι μόνο τα παιδιά που συμμετείχαν, αλλά και όσους θεατές παρευρέθηκαν στην εκδήλωση –κυρίως μικρά παιδιά που φοιτούν σε σχολείο της περιοχής– καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να παίξουν, να θυμηθούν, να επινοήσουν μιαν άλλη πραγματικότητα και πάνω απ’ όλα να αισθανθούν.

Τέλος, η εκδήλωση έστειλε το εξής σημαντικό μήνυμα: Το να αναζητά κανείς κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς και βιώματα διευρύνει τα κοινά του σημεία με τους Άλλους. Διαφορετικά, η άγνοια, η έλλειψη έμπνευσης κι η απομόνωση είναι πιθανό να οδηγήσουν στο ρατσισμό και την αποστροφή του διαφορετικού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μοσχάτου «Δημήτριος».

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
*Το δίμηνο εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβίωση» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: http://www.unhcr.gr/1againstracism/to-theatro-stin-ipiresia-tis-simfiliosis-ton-politismon/


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες