Πρόσφυγες στην Ευρώπη και ευρωπαϊκές αξίες

Leaflet_Asylum_SeekersΧιλιάδες πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εγκαταλείπουν χώρες όπου κυριαρχούν καθεστώτα που στηρίζουν τον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, όπως η Συρία, το Ιράκ και άλλες πολλές χώρες. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι αιτούντες ασύλου να εγκλιματιστούν σε έναν νέο τρόπο ζωής στην Ευρώπη.

Το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια εκστρατεία «οδηγού συμπεριφοράς», η οποία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους πρόσφυγες σε θέματα όπως ο σεξισμός και η ομοφοβία. Το φυλλάδιο δείχνει έναν άντρα να χτυπά μια γυναίκα με ένα κόκκινο Χ, ενώ η εικόνα δύο γκέι αντρών που φιλιούνται έχει ένα πράσινο σήμα ότι είναι εντάξει.

Η εκστρατεία ευελπιστεί να ανακόψει τις ομοφοβικές επιθέσεις και τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών από τους πρόσφυγες.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα» λέει το φυλλάδιο.

«Κάθε άνθρωπος δικαιούται να του συμπεριφέρονται με σεβασμό. Κανείς δεν επιτρέπεται να βλάπτει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων. Δεν επιτρέπονται οι διακρίσεις με βάσει την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, την εμφάνιση ή τη χώρα προέλευσης».

Πάνω από την εικόνα με τα δύο γκέι ζευγάρια που φιλιούνται το κείμενο λέει: «Οι ομόφυλες ενώσεις επιτρέπονται στην Αυστρία. Μια γυναίκα μπορεί να συζεί με τη γυναίκα της και ένας άντρας με τον άντρα του».

Επιθέσεις από μετανάστες

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα δύο τρανς γυναίκες στη γερμανική πόλη Ντόρτμουντ δέχτηκαν επίθεση κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης από μια ομάδα νεαρών βορειοαφρικανών μεταναστών. Σύμφωνα με τα θύματα, οι νεαροί προσπάθησαν να τις χουφτώσουν και όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν τρανς, τους έκαναν επίθεση προσπαθώντας να τις λιθοβολήσουν, δηλώνοντας ότι: «Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν να λιθοβοληθούν». Η αστυνομία έθεσε τους δράστες υπό κράτηση.

dirkΟ κίνδυνος της γενίκευσης

Είναι εύκολο να γενικεύσουμε με βάση τη χώρα καταγωγής ή το φύλο, τσουβαλιάζοντας όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε στερεοτυπικές καρικατούρες. Τέτοιες επιθέσεις παραμένουν η εξαίρεση, όπως δείχνει και μια άλλη ιστορία, αυτή του Ντιρκ Φολτς και του άντρα του, οι οποίοι φιλοξένησαν στο διαμέρισμά τους στο Βερολίνο όχι έναν ή δύο αλλά 24 πρόσφυγες.

«Από τον Ιούλιο ο σύντροφός μου κι εγώ έχουμε φιλοξενήσει περίπου 24 άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στο διαμέρισμά μας στο Βερολίνο. Τα μαχαίρια μας είναι όλα στην κουζίνα, ακριβώς στη θέση τους όπως και πριν έρθουν οι φιλοξενούμενοί μας από τη Συρία και το Ιράκ. Το μόνο που μαχαιρώθηκε όλες αυτές τις εβδομάδες στο σπίτι μας ήταν κρεμμύδια, σκόρδα και πολύ, πάρα πολύ κρέας».

«Κανείς μουσουλμάνος δεν θέλησε να μας σκοτώσει στον ύπνο μας. Κανείς δεν μας προσέβαλε επειδή είμαστε δυο άντρες και μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι. Απολύτως κανείς δεν είπε ότι προτιμά το νόμο της Σαρίας αντί για τους νόμους της Γερμανίας. Δεν γνωρίσαμε ούτε έναν άνθρωπο που δεν λυπόταν που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του».

Μετάφραση/προσαρμογή: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγές: www.gaystarnews.com, www.breitbart.com, www.pinknews.co.uk

 


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες