Προβολή πολιτιστικής και κινηματογραφικής λέσχης 6ου διαμερίσματος

Πολιτιστική και Κινηματογραφική Λέσχη στην 6η Δημοτική Κοινότητα


Η  Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας την Τετάρτη 7.03. στις 7.45΄μμ στα πλαίσια της  πολιτιστικής και κινηματογραφικής μας λέσχης και  σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Ζέφυρος- Κάπιτολ (Γ΄Σεπτεμβρίου/Ιουλιανού).
παρουσιάζει 
τη  Χιλιανή ταινία σε σκηνοθεσία Αντρές Γουντ με τους: Ματίας Κερ, Αριέλ Ματελούνα, Μανουέλα Μαρτέλι «Ματσούκα»

Πεποίθησή μας είναι ότι η τέχνη και ο πολιτισμός συμβάλουν στην ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού που είναι απαραίτητος ιδιαίτερα στην υποβαθμισμένη περιοχή μας.
Πιστεύουμε ότι η τέχνη μπορεί να γίνει το όχημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, και να αναδείξει την ανάγκη της συλλογικής δράσης και αντίστασης σε μέτρα και πολιτικές που μας καταδικάζουν σε μόνιμη μιζέρια και σε πνευματική και ηθική αλλοτρίωση.
Ενισχύστε μας με την παρουσία σας, την ενεργό συμμετοχή σας και τις ιδέες σας.

Λίγα λόγια για την ταινία: Χιλή, 1973. Στην εξουσία βρίσκεται από το 1970 η αριστερή κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» με πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Μια κυβέρνηση που, υπό την πίεση των αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας, προσπαθεί να φέρει το σοσιαλισμό μέσα από μεταρρυθμίσεις και «συνεννόηση» με τους καπιταλιστές και τους στρατηγούς. Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, η προσπάθεια αυτή σταματάει με το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε διορίσει επικεφαλή του στρατού! Χιλιάδες Χιλιανοί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Αλιέντε, σκοτώνονται και δεκάδες χιλιάδες φυλακίζονται και βασανίζονται. 



Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει εκείνη την περίοδο μέσα από τα μάτια δύο εντεκάχρονων αγοριών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: του Γκονζάλο Ινφάντε που ζει σε μια πλούσια συνοικία του Σαντιάγκο και του Πέδρο Ματσούκα που κατοικεί στην τενεκεδούπολη, όχι πολύ μακριά από το σπίτι του Γκονζάλο. Τα δύο αγόρια θα συναντηθούν στα θρανία του καθολικού ιδιωτικού σχολείου Patrick’s English School όπου και θα φοιτήσουν στην ίδια τάξη χάρη σε ένα «κοινωνικό πείραμα» της εποχής, που έδινε σε φτωχά παιδιά την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Τα παιδιά, στην αρχή με διστακτικότητα και ύστερα διαχυτικά και ασυγκράτητα, θα έρθουν κοντά και θα μοιραστούν εμπειρίες. Μαζί με την ξαδέρφη του Ματσούκα, Σιλβάνα οι τρεις πρωταγωνιστές θα γίνουν αχώριστοι προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζει η διαφορετική κοινωνική τους τάξη. Στο τέλος όμως, τα γεγονότα δεν θα τους δικαιώσουν… 


Ο Γκονζάλο, ένα ντροπαλό και συνεσταλμένο αγόρι, αν και καλομαθημένο στις ανέσεις, γοητεύεται από την αμεσότητα του Πέδρο και τον ακολουθεί στις διαδηλώσεις στους δρόμους του Σαντιάγκο για να πουλήσουν μαζί σημαίες. Μέσα από τα μάτια των παιδιών βλέπουμε την κοινωνική αναταραχή που εκφραζόταν στους δρόμους της Χιλής. Τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας των «κυριών» του καλού κόσμου, τις διαδηλώσεις των κομμουνιστών που προέτρεπαν τους διαδηλωτές να «πηδήξουν αν δεν είναι μούμιες(δεξιοί)» και τέλος τις διαδηλώσεις των φασιστών. Μέσα από τις πορείες και την επαφή του με την οικογένεια του Ματσούκα θα αρχίσει να προβληματίζεται για την ταξική ανισότητα που επικρατεί. Φαίνεται πως προτιμά να περνάει το χρόνο του στην παραγκούπολη πίνοντας γάλα από τενεκεδένια κουτιά ή να βολτάρει με το ποδήλατο παρά να μένει στο πολυτελές σπίτι του. 

Αναμφισβήτητα ο Πέδρo και η Σιλβάνα, συμβάλλουν άθελά τους στην ωρίμανση του νέου φίλου τους. Από τη μία τα καυστικά σχόλια της κοπέλας, που βαφτίζει τον Πέδρο «Ψηλομύτη», και από την άλλη η «ελευθερία» που του προσφέρει η συναναστροφή με τον Ματσούκα, μαγνητίζουν τον Γκονζάλο, ο οποίος πεπεισμένος πως αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν, δένεται με τα δύο παιδιά. Η αναταραχή λίγο πριν από το πραξικόπημα όμως χαλάει τον όμορφο κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά. Ο Γκονζάλο παρακολουθεί τη μητέρα του να συμμετέχει στις «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» και μαζί με άλλους γονείς να απαιτεί να φύγουν τα φτωχά παιδιά από το σχολείο γιατί «δεν γίνεται να αναμειγνύουμε τα αχλάδια με τα μήλα». Το τέλος είναι τραγικό. Το πραξικόπημα είναι γεγονός, στο σχολείο και στους δρόμους κυριαρχεί ο στρατός. Ο προοδευτικός παπάς-διευθυντής του σχολείου αντικαθίσταται από ένα στρατηγό και το θρανίο του Ματσούκα μένει άδειο. Η φιλία των παιδιών έχει ήδη σπάσει, ωστόσο ο Γκονζάλο επισκέπτεται για τελευταία φορά την παραγκούπολη όπου εκατοντάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται μπροστά στα μάτια του. Ο «ψηλομύτης» μπροστά στο φόβο τηςσύλληψης, δηλώνει στους στρατιωτικούς ότι ζει στην άλλη μεριά της πόλης. Επιλέγει ότι δεν ανήκει εκεί, και φεύγει αφήνοντας πίσω του τον παλιό του φίλο Ματσούκα. Δεν πρόκειται όμως να βοηθήσει ποτέ ξανά τους πλούσιους συμμαθητές του να αντιγράψουν στα διαγωνίσματα. 


Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Άντρες Γουντ, έχει αποδώσει εξαιρετικά την πολιτική αναταραχή που επικρατούσε την εποχή εκείνη μέσα από τις διακυμάνσεις της φιλίας των παιδιών. Ακόμα δεν περνούν απαρατήρητες οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη φυσικότητα και καθηλώνουν τον θεατή καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Μια όμορφη, συγκινητική ταινία με έντονο πολιτικό παρασκήνιο και με μια φιλία που ανθίζει μέσα από τον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη! Όσο για το αν το τέλος μπορούσε να είναι διαφορετικό, το αφήνουμε σε σας.


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες