Παρθενώνας των Βιβλίων: «Ναός» με χιλιάδες απαγορευμένους τίτλους

parthenonas

 

 

 

 

 

 

 

Ένας «Παρθενώνας» από απαγορευμένα βιβλία. Δεν αποτελεί σενάριο ταινίας, αλλά έργο της πραγματικότητας το οποίο εμπνεύστηκε η καλλιτέχνις από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν. Στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, Documenta 14, που θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε δύο πόλεις ταυτόχρονα, στο Κάσελ και την Αθήνα, η Μινουχίν θα παρουσιάσει τον Παρθενώνα των Βιβλίων στο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 ρίχτηκαν στην πυρά από τους Ναζί περίπου 2.000 βιβλία.

Σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους, το έργο θα φιλοξενηθεί, την άνοιξη του 2017, στο Κάσελ της Γερμανίας. Το σημείο όπου επιλέχθηκε να παρουσιαστεί ο Παρθενώνας βρίσκεται κοντά στο μουσείο Fridericianum, που το 1941 χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, την εποχή που ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων.

Ο Παρθενώνα των Βιβλίων έχει τη δική του ιστορία, όπως αναφέρει στο in.gr η υπεύθυνη του ελληνικού Τύπου, Φωτεινή Μπάρκα. Πρώτο σταθμό του έργου αποτέλεσε η Αργεντινή του 1983, όπου παρουσιάστηκε η εγκατάσταση λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους.

Μήνυμα κατά της λογοκρισίας στέλνει η δράση που είναι αφιερωμένη στην επιστροφή των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων. Βιβλία από κάθε γωνιά του πλανήτη που παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν, θα κοσμήσουν την εγκατάσταση.

Τόσο η καλλιτέχνις του έργου, Μάρτα Μινουχίν, όσο και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για τον Παρθενώνα των Βιβλίων, αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου.

Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ. Με ελληνικό και διεθνές χρώμα, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

*Μέλη του προσωπικού της documenta 14 θα βρίσκονται στην Αγορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης μέχρι την Κυριακή για τη συλλογή των βιβλίων. Βιβλία μπορεί να σταλούν μέσω ταχυδρομείου, να δοθούν στα γραφεία της documenta 14, είτε στην Αθήνα είτε στο Κάσελ, στις παρακάτω διευθύνσεις:
documenta 14
documenta und Museum Fridericianum gGmbH
Attention: The Parthenon of Books
Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel
documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Για το έργο The Parthenon of Books
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
11521 Αθήνα
documenta 14 στο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Πρεβελάκη
Για το έργο The Parthenon of Books
Πατησίων 42
10682 Αθήνα

 

πηγή : in.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες