Ο πρόσφυγας που κολύμπησε επτά ώρες από την Τουρκία μέχρι τη Σάμο

swimmerΤέσσερα μίλια χώριζαν τον Σύρο Αμίρ Μεχτρ από το να κυνηγήσει το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Τέσσερα μίλια για τα οποία όμως θα έπρεπε να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό τους Τούρκους δουλέμπορους, το οποίο και δεν είχε. Ήταν όμως αποφασισμένος να περάσει στην απέναντι πλευρά, και το έκανε κολυμπώντας για επτά ώρες από την Τουρκία στη Σάμο.

 Ο Αμίρ Μεχτρ ζούσε στη Δαμασκό της Συρίας όταν αποφάσισε να φύγει από την πατρίδα του μετά τη δολοφονία του φίλου του από ελεύθερο σκοπευτή της κυβέρνησης και την καταστροφή του σπιτιού του από τον πόλεμο.

«Με απείλησαν για να καταταγώ στο στρατό. Δεν ήθελα να πάω να πεθάνω και εξαιτίας του ποιος ήμουν, αποτελούσα κίνδυνο για την οικογένειά μου. Στη Συρία το καθεστώς βλέπει όλους τους νέους άνδρες ως απειλή», λέει ο Μεχτρ στους The Sunday Times.

Ο ίδιος και η οικογένειά του έχασαν όλες τους τις οικονομίες εξαιτίας του πενταετούς εμφυλίου. Ο Αμίρ ονειρευόταν το μέλλον του σε κάποια χώρα της Σκανδιναβίας. Αδυνατούσε να πληρώσει τα τεράστια ποσά που ζητούν οι διακινητές και έχοντας υπάρξει αθλητής της Εθνικής Ομάδας της Συρίας από μικρή ηλικία, αποφάσισε να το κάνει αλλιώς. Αποφάσισε να κολυμπήσει!

Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση, σχεδίασε τη διαδρομή του με προσοχή. Κατάφερε να φύγει προσωρινά από τη Συρία και να πάει στον Λίβανο. Ξεκίνησε να προπονείται σκληρά στη θάλασσα στην ακτή της λιβανέζικης πρωτεύουσας Βηρυτό. Επόμενος σταθμός η Τουρκία.

Πήγε στην πόλη Γκιουζελτσαμλί της Τουρκίας για το ταξίδι προς στη Σάμο.

Μόλις πλησίασε στα τουρκικά παράλια, κυνηγήθηκε από την τουρκική αστυνομία και απελπισμένος έτρεξε κατευθείαν στη θάλασσα και άρχισε να κολυμπάει. «Έτρεχα για μια ώρα και ήμουν πολύ κουρασμένος, όμως η αστυνομία ερχόταν κι έπρεπε να μπω στη θάλασσα και να αρχίσω να κολυμπάω».

Γύρω από τη μέση του έδεσε κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα που μπορούσε να κουβαλήσει, μεταξύ των οποίων ένα κινητό τηλέφωνο, μερικά usb στικάκια με φωτογραφίες της οικογένειας του και τη στολή της εθνικής Συρίας, μιας και είναι αθλητής του κικ μπόξινγκ.

«Κάθε λεπτό που περνούσα μέσα στη θάλασσα πίστευα πως σε λίγη ώρα δεν θα αντέξω και θα πεθάνω», είπε μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times, «αλλά εγώ συνέχιζα να κολυμπάω. Διέκρινα τα φώτα στους απέναντι λόφους (στη Σάμο) και έλεγα από μέσα μου «εκεί βρίσκεται το μέλλον μου».

Μετά από επτά ώρες μάχης με τα ρεύματα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Αμίρ έφτασε σε μια ακτή της Σάμου και αυτό-φωτογραφήθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο του.

Έπειτα έπρεπε να περπατήσει, όπως λέει, άλλες επτά ώρες μέχρι να φτάσει στο λιμάνι όπου καταχωρήθηκε επίσημα στις ελληνικές αρχές ως πρόσφυγας.

Ένα μήνα μετά, έφτασε στην Σουηδία, όπου και διαμένει σήμερα σε ένα άσυλο για μετανάστες.

Πηγή: tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες