Ν. Χουντής για το Φαρμακονήσι: Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών και της πολιτικής της ΕΕ

Σε συζήτηση που έγινε χθες αργά το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το τραγικό συμβάν με θύματα 12 άτομα, μητέρες και παιδιά, στο Φαρμακονήσι, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών, ότι πρέπει να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες και δήλωσε ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζουν μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, τόνισε ότι «χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Η παρέμβαση του Ν. Χουντή, έχει ως εξής: 

«Οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζουν μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αυτό γράφει αγαπητοί συνάδελφοι, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του περασμένου Ιούλιου.

Για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών αρχών.  Τέτοιες πρακτικές απώθησης έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν.  Πρέπει πράγματι να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες.

Αλλά, κυρία Malmstrom πόσοι άνθρωποι πρέπει ακόμα να χαθούν στη Μεσόγειο, για να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά την πολιτική της στο θέμα της μετανάστευσης, στο θέμα του ασύλου, στο θέμα της προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το ευρωπαϊκό έδαφος;

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κι αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες. Να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισόδου και χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Σεσίλια Μάλμστρομ: Υπάρχουν εκκρεμότητες

Την προσδοκία της ότι η έρευνα για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα είναι γρήγορη, λεπτομερής και θα διέπεται από  διαφάνεια, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, κάνοντας λόγο για «πρόοδο», αλλά και για «εκκρεμότητες». «Η έρευνα θα είναι πλήρης και χωρίς περιορισμούς» διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Ειδικότερα, η αρμόδια επίτροπος δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Φαρμακονήσι ήταν «επιχείρηση διάσωσης» και παρατήρησε ότι στην επικοινωνία που έχει με την Ελλάδα έχει διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «πολλή πρόοδος, αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες».

Υπενθύμισε ότι «στους ελέγχους συνόρων η απώθηση είναι παράνομη» και πρόσθεσε ότι «διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι υπήρξε από ελληνικής πλευράς απώθηση προς την Τουρκία».

«H έρευνα δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό»

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για το τραγικό ναυάγιο και διαβεβαίωσε  ότι η ανεξάρτητη έρευνα που ήδη διατάχθηκε «θα είναι πλήρης και δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό σε εύρος και βάθος».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «μας ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα και θέλουμε να λειτουργήσει παιδαγωγικά», παρέπεμψε δε σε σχετική επιστολή που απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την αρμόδια επίτροπο διαβεβαιώνοντας ότι «η έρευνα θα είναι πλήρης και θα φωτισθούν απόλυτα τα δεδομένα του ναυαγίου».

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το πρόβλημα της ιδιαίτερης πίεσης που δέχεται η ελληνική ακτογραμμή, παρατήρησε πως μολονότι αυτή είχε σταδιακά περιοριστεί, επιδεινώθηκε εκ νέου από τον Αύγουστο 2012 μετά από την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που παραπέμπει σε δίκαιη κατανομή βαρών», εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο το «σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών», τονίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν δίνει απάντηση στο οργανωμένο έγκλημα» που διαπράττεται στη θάλασσα από τους εμπόρους διακίνησης.

Επικρίσεις εκ των έσω για τη μεταναστευτική πολιτική

Στις παρεμβάσεις τους εν συνεχεία, η Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) επέκρινε τις τόσο δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια στον ΣΚΑΪ (επειδή «καθιέρωσε μετανάστες δύο κατηγοριών»), όσο και του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιτώτη (επειδή «απέδωσε στον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόθεση δημιουργίας πολιτικού προβλήματος»).

«Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, διότι η ανθρώπινη ιδιότητα είναι μία κι ενιαία» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας ότι θα εφαρμοστεί «αυστηρά ο νόμος».

Ο Κρίτων Αρσένης (ανεξάρτητος) ζήτησε αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και επέδωσε «πολιτική ευθύνη» στον κ. Βενιζέλο, η Μαριέτα Γιαννάκου (ΝΔ) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ ο Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ) κατήγγειλε τη στάση της ΕΕ. (με πληροφορίες από skai.gr)

Πηγή: http://left.gr/news/n-hoyntis-gia-farmakonisi-yparhoyn-sovares-eythynes-ton-ellinikon-arhon-kai-tis-politikis-tis


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες