«Μυρμήγκια» εν δράσει

Λένε ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης και τη συγκρίνουν με το Χονγκ Κονγκ. Πολύχρωμη, πολυπολιτισμική, πολύβουη, θα μπορούσε να είναι πρότυπο γειτονιάς συνύπαρξης. Αν η πολιτεία δεν την είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια, η Κυψέλη είχε όλα τα φόντα να γίνει η γειτονιά του μέλλοντός μας. Παρ” όλα αυτά, με τις δικές της δυνάμεις, το παλεύει ακόμα. Δεν είναι αγώνας εύκολος, πολλώ δε μάλλον όταν η σημασία του –στην καλύτερη των περιπτώσεων– δεν γίνεται αντιληπτή.

 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Μια ανάσα από τον Αγιο Παντελεήμονα (όπου εφαρμόζοντας τη «θεωρία του καπηλειού» εδώ και χρόνια εξαπλώνονται οι ακροδεξιοί), η Κυψέλη μπορεί να γίνει η μήτρα για ένα μοντέλο αλληλοσεβασμού και ανοχής στη διαφορετικότητα. Γίνεται αυτό με μια δημοτική αρχή που κλείνει αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπως η «Αγορά»; Γίνεται αυτό όταν ευθαλείς ποιήτριες γκρινιάζουν γιατί… δεν τους έμεινε παγκάκι να κάτσουν λόγω των μεταναστών; Και, κυρίως, γίνεται μεσούσης της αγριότερης κρίσης που κάνει θεριά τους ανθρώπους;

 

Κι όμως γίνεται, ειδικά αν είσαι αποφασισμένος να κάνεις μεταφορικά και κυριολεκτικά «δουλειά μυρμηγκιού». «Μυρμήγκι» λένε το στέκι αλληλεγγύης της Κυψέλης, που δημιουργήθηκε πριν από μόλις λίγους μήνες και τώρα έχει φτάσει στο σημείο να κινητοποιεί εκατοντάδες ανθρώπους. Το «Μυρμήγκι» ασχολείται με την τροφή: μαζεύει και διανέμει τρόφιμα κι οργανώνει αγορές «χωρίς μεσάζοντες». Και δείχνει έτσι έναν τρόπο κι έναν δρόμο να συνυπάρχουμε, να αυτοοργανωνόμαστε και να επιβιώνουμε ακόμα και σε συνθήκες λαίλαπας.

 

«Διανέμουμε τα τρόφιμα 4 φορές την εβδομάδα. Παρακολουθώντας τη διαδικασία, θα δείτε δεκάδες ανθρώπους που αυτοπειθαρχούν και οργανώνουν μόνοι τους την αναμονή. Αυτό είναι ενδεικτικό», μας λέει η Μήτση Βρασινοπούλου. «Οπως και το ότι αν βρουν δουλειά, μας το δηλώνουν ώστε να βγουν από τη λίστα και να επωφεληθεί κάποιος άλλος που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ή το ότι έρχονται γείτονες για να μας πουν πως ο τάδε συγκάτοικος στην πολυκατοικία έχει πρόβλημα, αλλά δεν το λέει ο ίδιος από περηφάνια. Είναι ένας καινούργιος τρόπος να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο, να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να αντέχουμε».

 

Το «Μυρμήγκι» λειτουργεί με τη λογική των ομόκεντρων κύκλων: στον πυρήνα του βρίσκονται οι μόνιμοι εθελοντές (που μέσα σε μόλις 6 μήνες διπλασιάστηκαν από 15 σε 30). Αμέσως μετά είναι «ο κύκλος των φίλων» που μαζεύουν χρήματα, κι έπειτα είναι οι υποστηρικτές, εκατοντάδες άνθρωποι που μ’ ένα τηλεφώνημα μπορούν να ενεργοποιηθούν για έκτακτες περιπτώσεις. Και, τέλος, είναι οι χιλιάδες ανώνυμοι πολίτες που χωρίς να έχουν άμεση σχέση με την ομάδα προσφέρουν τρόφιμα. «Η ανεργία στη γειτονιά μας φτάνει το 50% για τους Ελληνες και το 70% για τους μετανάστες» λέει η Χρυσαυγή Δασκάλα. «Ετσι αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε να εγγράφουμε καινούργια μέλη: το νούμερο ήταν πολύ μεγάλο για να το διαχειριστούμε και πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο οργάνωσης. Εχουμε πια 700 ανθρώπους που έχουν καρτέλα στο «Μυρμήγκι». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι 400 από αυτούς θα έρθουν κάθε μήνα για να πάρουν τρόφιμα και μερικές δεκάδες ακόμα θα έρθουν απρόβλεπτα».

 

«Οπως όλοι έτσι κι εμείς είχαμε αμφιβολίες για το εγχείρημα. Πάμε να δώσουμε ασπιρίνες σ’ έναν πολυτραυματία; Τι κάνουμε ακριβώς και τι σώζουμε;» αναρωτιέται η Νατάσσα Παπαδοπούλου. «Μια δομή όπως η δική μας ούτε μπορεί ούτε και θέλει να υποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος. Ούτε φυσικά λύνει το επισιτιστικό πρόβλημα στο σύνολό του. Εμείς, με πολύ κόπο, καταφέρνουμε να στηρίζουμε τις οικογένειες με βασικά είδη διατροφής». Οταν η Νατάσσα μιλάει για κόπο, το εννοεί περισσότερο απ” όσο φαντάζεστε. Για να συγκεντρωθούν τα τρόφιμα οι εθελοντές πρέπει να εξορμούν κάθε εβδομάδα στα σουπερμάρκετ, να οργανώνουν εκδηλώσεις όπου αντί εισιτηρίου ο κόσμος φέρνει τρόφιμα, να οργανώνουν αγορές χωρίς μεσάζοντες, ώστε να στηρίζουν με δωρεές και οι παραγωγοί, να οργανώνουν τις προσφορές των φίλων του «Μυρμηγκιού».

 

Τα καλά νέα είναι πως τους βοηθούν με τρόφιμα και η «Ανοιχτή Πόλη» και η «Αλληλεγγύη για Ολους». Τα κακά νέα είναι πως κάθε μέρα οι ανάγκες μεγαλώνουν. Αλλά όσο η κρίση αγριεύει τόσο η γειτονιά ενεργοποιείται. «Μέσα στο χάος της Κυψέλης ένα μυρμήγκι δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση, αλλά το παλεύει» λέει η Χρυσαυγή. «Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που δεν θα χρειάζεται κανέναν, αλλά μέχρι να κερδίσουμε πρέπει να φτιάξουμε άλλα 100… μυρμήγκια παντού».

 

………………………………………………………………………

 

→Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Ιουλίου άγνωστοι επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στο «Μυρμήγκι». Είχε προηγηθεί η επίθεση χρυσαυγιτών στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπουλη, μόλις ένα 24ωρο πριν. Τα χτυπήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε μια σειρά φασιστικών επιθέσεων σε ελεύθερους κοινωνικούς αλληλέγγυους χώρους και στέκια – επιθέσεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες. Για το στέκι της Κυψέλης υπήρξε ανάληψη ευθύνης από νεοναζιστική γκρούπα. Οι επιθέσεις αυτές δεν στοχοποιούν μόνο τα στέκια αλληλεγγύης, αλλά τους ίδιους τους κατοίκους των γειτονιών που τα αγκαλιάζουν. Το «Μυρμήγκι» καλεί όλες και όλους σε πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα (Επτανήσου & Τενέδου).

 

……………………………………………………………………..

 

«Μυρμήγκι» (Δίκτυο αλληλεγγύης της 6ης διαμερισματικής κοινότητας Αθήνας) http://tomirmigi.blogspot.gr/

 

Οι σελίδες μας είναι ανοιχτές σε ομάδες, δράσεις, οργανώσεις που προωθούν την ιδέα της αλληλεγγύης. Επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] και στο 6974-733323.

 

Πηγή: efsyn.gr


λέξεις κλειδιά:

ένα σχόλιο

  1. Ο/Η Φανη Μηταράκη λέει:

    Θαθελα να είμαι σε μια συνάντηση.Ζω στην Κυψέλη απο το 1962.Ισως να μπορ΄ω κατι να προσφ’ερω ,περα απο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες