Μια μικρή νίκη στον αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών

Του Θανάση Κούρκουλα
Ένα παιδί 19 ετών, Σουδανικής καταγωγής, απόφοιτος ελληνικού λυκείου, γεννημένος και μεγαλωμένος αποκλειστικά στην Αθήνα, συνελήφθη πριν δέκα μέρες ως «λαθραίος». Δεν είχε άδεια διαμονής τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλη του η οικογένεια ζει και εργάζεται στη χώρα επί δεκαετίες. Ήταν «νόμιμος», όσο ο πατέρας του διασφάλιζε αυτό το καθεστώς με την παρουσία του, τη δουλειά του, τους φόρους του και τις εισφορές του. Είχε όμως την ατυχία να βαφτιστεί «παράνομος» στην εφηβεία του, όταν εγκαταλείφθηκε μαζί με τη μητέρα του και δύο του αδέρφια, για να επιβιώσουν όπως μπορούν στη μόνη τους πατρίδα. Ο αδερφός του, «λαθραίος» κι αυτός από τότε, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο βιολογία. Η δεκαπεντάχρονη «λαθραία» αδερφή του στο γυμνάσιο. Η νομιμότητα της οικογένειας διασφαλιζόταν επί χρόνια από τις ανανεώσεις της άδειας παραμονής του πατέρα. Η διάλυση της σχέσης του ζευγαριού το 2004 και οι οφειλές του πατέρα προς την εφορία οδήγησαν την οικογένεια στην παρανομία. Η μητέρα δεν γνώριζε τα δικαιώματά της -κοινό πρόβλημα μεταξύ των μεταναστών- και οι υπάλληλοι της εφορίας δεν είχαν καμία διάθεση να εξυπηρετήσουν μια χαμένη και φοβισμένη γυναίκα. Ο τρόμος ότι θα επιβαρυνθεί με τα χρέη του συζύγου την έτρεψαν σε φυγή, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει τη φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για την άδεια παραμονής.

Η άμεση κινητοποίηση οργανώσεων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικών κινήσεων, είχε ως αποτέλεσμα ο νεαρός να βρεθεί εκτός φυλακής. Την άρση κράτησης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά ακολουθεί η αίτηση ακύρωσης της απέλασης στα διοικητικά δικαστήρια και έπεται αίτηση για άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στο υπ. Εσωτερικών. Ο νεαρός «αφροέλληνας» θα συνεχίσει να κινδυνεύει μέχρι να πετύχει την αίτηση ακύρωσης της απέλασης.

Όπως λέει ο ίδιος ο 19χρονος, «όσο είσαι στο σχολείο δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά. Μόλις όμως ενηλικιώνεσαι καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά… Θεωρώ ότι η νομοθεσία είναι άδικη και λανθασμένη. Με την ίδια λογική θα έπρεπε και στο Σουδάν να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από όσους Έλληνες ζουν εκεί επί γενεές». Όνειρό του είναι να εργασθεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Αλλά αυτό είναι αδύνατον χωρίς την ελληνική ιθαγένεια. Θύματα μιας ρατσιστικής νομοθεσίας, τα παιδιά της 2ης γενιάς δεν μπορούν να εξασκήσουν μια σειρά επαγγελμάτων, αφού απαιτείται ελληνική ιθαγένεια. Πόσο τον έχουν επηρεάσει οι έλεγχοι της αστυνομίας; «Με πείραζαν και με πειράζουν, αλλά προσπαθώ να μην το σκέφτομαι, αφού δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ειδικά το καλοκαίρι μου έκαναν πολλές φορές έλεγχο. Όμως, όλες τις φορές οι αστυνομικοί με άφηναν επειδή μιλούσα καλά ελληνικά. Ο συγκεκριμένος με συνέλαβε»…

«Νίκη της λογικής»

Η προσωρινή αποφυγή της κράτησης ήταν «μια νίκη της λογικής», σχολιάζουν οι δικηγόροι του από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «που καταδεικνύει όχι μόνο τα προβλήματα του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής. Αν η οικογένεια δεν ήταν παράνομη, θα έτρεχαν και οι τέσσερις κάθε δυο χρόνια να ανανεώνουν άδειες παραμονής, όπως ήδη κάνουν χιλιάδες μετανάστες. Μιλάμε για μια απίστευτη γραφειοκρατία που εκτρέφει κυκλώματα. Έχετε σκεφθεί πόσοι αστυνομικοί και δικαστές ασχολούνται για κάτι που είναι καθαρός παραλογισμός;». Ο 19χρονος είναι από τους “τυχερούς”: η έμμισθη ανάληψη τέτοιων υποθέσεων αποτιμάται σε δυσβάστακτα ποσά, ενώ η επί 24 συναπτά έτη παραμονή της οικογένειας στην ίδια πόλη διευκόλυνε τη μητέρα να συγκεντρώσει τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ναι, η οικογένεια αυτή έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Για δεκάδες χιλιάδες άλλα παιδιά, η απειλή της απέλασης είναι άμεση, ενώ εκατοντάδες έχουν ήδη απελαθεί, όταν οι απελάσεις είναι φτηνές (π.χ. προς Αλβανία.). Γι’ αυτό και η μόνη λύση παραμένει η διεκδίκηση της υπηκοότητας για κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται ή μεγαλώνει στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος. Που θα χρειαστεί να αναγκάσουμε τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να νομοθετήσει άμεσα!

Πηγή: εργατική αριστερά


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες