ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ 2ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΦΩΤΟ)

pict0047.png
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου που γέμισε τους χώρους του Λόφου Κολωνού, έγινε την Κυριακή 8 Ιούνη η 2η Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Πλησίασαν τους 2000 οι επισκέπτες, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή την παρουσία των ίδιων των μεταναστών: μαθητές του «Κυριακάτικου», μετανάστες της περιοχής, κοινότητες που συμμετείχαν με τραπεζάκια συγκροτήματα και ομιλητές τους στις εκδηλώσεις. Ντόπιοι και μετανάστες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εκθέσεις φωτογραφίας να παρακολουθήσουν ταινίες μικρού μήκους και να απολαύσουν γεύσεις φαγητών από πολλά μέρη του κόσμου. Την ατμόσφαιρα έκαναν πιο πολύχρωμη και γιορτινή ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ που υποδέχονταν τον κόσμο.

Πλούσια ήταν η συμμετοχή στις συζητήσεις της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» που στήθηκαν από νωρίς σχετικά με τη «Ρατσιστική Βία και το Αντιρατσιστικό Κίνημα» και τους «Εργάτες γης της Μανωλάδας». Εργαζόμενοι και νέοι, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ντόπιοι και μετανάστες συνδικαλιστές σε χώρους όπως οι ταχυμεταφορές, ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στο ρατσισμό για «ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, καλύτερη ζωή για όλους». Μαθητικές και φοιτητικές ομάδες, συνδικαλιστικές κινήσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τα τραπεζάκια και τα υλικά τους.

Η Γιορτή έκλεισε με μια μεγάλη αντιρατσιστική συναυλία όπου έλληνες και μετανάστες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα τραγούδησαν μαζί με τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. Τα κρουστά του Πολυτεχνείου, εναλλάχθηκαν με το Μπαγκλαντεσιανό συγκρότημα “DOEL”, τις «Ιστορίες για Κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου, τους «KALI» και Amzed Khan από Ινδία-Πακιστάν, τον Στάθη Δρογώση και τους Magic de Spell. Η βραδιά έκλεισε με τους ήχους του Συγκροτήματος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν που ξεσήκωσε έλληνες και μετανάστες σε χορό μέχρι πρωίας.

Η φετινή δεύτερη Γιορτή μας ήταν πολύ πιο μεγάλη και πιο πλούσια από πέρυσι. Ντόπιοι και μετανάστες του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

pict0027.png
Το πανό της εισόδου

pict0042.jpg
Στους εξωτερικούς χώρους του λόφου Κολωνού…

pict0044.jpg
Τα κρουστά του Πολυτεχνείου…

pict0061.jpg
Κοινότητες μεταναστών

pict0035.png
Ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ…

img_0123.png
Από τις κερκίδες…

img_0126.png
«Ιστορίες για Κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου

pict0003.png
Από τη συζήτηση «Ρατσιστική βία και αντιρατσιστικό Κίνημα»

pict0008.png
Από τη συζήτηση «Η απεργία των μεταναστών στη Μανωλάδα ανοίγει δρόμους»

pic0055.png
Από τις κερκίδες (2)…

pic0058.png
Συγκρότημα Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαγκλαντες «DOEL»

f1.png
Συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν

f2.png
Τραπεζάκι Συλλόγου DOEL (Μπαγκλαντές)

f3.png
Μαροκινοί από το Σαχαριάν

f4.png
Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

f5.png
KALI και Amzed Khan (Πακιστάν)

f6.png
Κερκίδες (3)

f7.png
Στάθης Δρογώσης…

f8.png
Magic de Spell…


λέξεις κλειδιά:

4 Σχόλια

  1. Ο/Η Αυγή Π. λέει:

    Ήταν μαγευτικά, ήταν υπέροχα! Ο κόσμος πάρα πολύς, γιορτινός, πολύχρωμος, γελαστός, όλων των φύλων και όλων των φυλών, όλων των ηλικιών, από μωράκια στο καρότσι ή στην αγκαλιά ίσαμε παππούδες και γιαγιάδες που κρατιόνταν χεράκι χεράκι και περιδιάβαιναν χαρωπά και ξένοιαστα στα περίπτερα και στους πάγκους. (Και, ενδιάμεσα, τα νιάτα – πολλά νιάτα, όμορφα νιάτα, ερωτικά και αγωνιστικά, παιδιά με γελαστά μάτια και περήφανη κορμοστασιά, που σε γέμιζαν περηφάνια για τη σημερνή νεολαία.) Έπιανε κουβέντα ο ένας με τον άλλον, τα πηγαδάκια στήνονταν και διαλύονταν ασταμάτητα παντού, με γέλιο, με σοβαρές συζητήσεις και κόσμια ανταλλαγή απόψεων, να μην πω για την ανταλλαγή τηλεφώνων και την ανάγκη για παραπέρα επικοινωνία που εκδηλωνόταν διαρκώς και ήταν ό,τι πιο ανθρώπινο, ζεστό και αγωνιστικό παράλληλα. (Και τα φλερτ, επίσης! Όχι που δεν θα υπήρχαν…)
    Η γιορτή, πολύ καλά οργανωμένη. Τα ενημερωτικά περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες αρκετά και πλήρη (άντε, και του χρόνου στο ΣΕΦ!), η υποδοχή των διοργανωτών άψογη, η συζήτηση για τη Μανωλάδα που παρακολούθησα (αν και κατώτερη των προσδοκιών μου για τα δεδομένα της Κίνησης «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» και με μικρή σχετικά συμμετοχή) ήταν συμπαθητική και χρήσιμη, η έκθεση φωτογραφίας συ-γκλο-νι-στι-κή (έκανε δε εξαιρετική εντύπωση σε όλους και απέσπασε λίαν κολακευτικά σχόλια), το παζάρι με τα βιβλία και την «παραγωγή» του ΚΣΜ (δηλ. τα αντιρατσιστικά μπλουζάκια πρώτης ποιότητας και ωραιότατων χρωμάτων, τις κονκάρδες, καθώς και τις οικολογικές καλόγουστες πάνινες τσάντες) αποτελούνταν από κεφάτα (και όμορφα) αγόρια και κορίτσια, που ήξεραν να εξυπηρετούν με το γέλιο στα χείλη και το χιούμορ στην άκρη της γλώσσας… Τα φαγητά καταπληκτικά (ΚΑΙ τα… εδώδιμα ιθαγενή ΚΑΙ τα εξωτικά!), ομοίως και οι πάγκοι με τα εξ Ανατολής προϊόντα (κοσμήματα, μπιμπελό κ.λπ.) έδωσαν χρώμα κι ομορφιά και ζητούσαν μικρό αντίτιμο έναντι του αντικειμένου και της ποιότητας που προσέφεραν… Οι προβολές αξιοσημείωτες και σωστά κατανεμημένες… Οι σακούλες σκουπιδιών ανά 3 δέντρα (πλαστικές, βέβαια), απέτρεπαν και τον πιο αφηρημένο απ’ το να πετάξει οτιδήποτε χάμω!
    Και το μεγάλο συμβάν, το συναυλιακό-χορευτικό πρόγραμμα: κα-τα-πλη-κτι-κό, ξεσηκωτικό, συγκινητικό, εξαιρετικό!!!!!!! Σφήνα κάτι απίθανοι πιτσιρικάδες (τα μαθητάκια του λυκείου) που κάθε τόσο έδιναν το στίγμα της ζωντάνιας τους με συνθήματα αφυπνιστικά – άσε τις γυροβολιές που ρίχνανε σε μουσικές κάθε εθνικότητας!
    Έφυγα χωρίς να θέλω. Ήταν, όμως, Κυριακή προς εργάσιμη Δευτέρα… Ήθελα κι άλλο, να κρατούσε δυο μέρες – Σάββατο και Κυριακή, ήθελα να γινόταν δυο φορές το χρόνο – Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Ναι, αυτό θέλω. Πιο συχνά και πιο πολύ.
    «Μα, καλά, ρε χαζοχαρούμενη, δεν βρήκες κανένα στραβό, τίποτα δεν σε ενόχλησε, όλα από ωραία έως υπέροχα τα βρήκες;» (μόνο κανένας που δεν ήταν εκεί μπορεί να πει). Όχι, είχε και στραβά. Αλλά τα καλά και τα πάρα πολύ ωραία ήταν τόσο και τόσα πολλά, που οι όποιες μικροατέλειες εξαφανίζονταν πριν γίνουν καλά καλά αντιληπτές.
    Π.χ., ΑΔΥΝΑΜΙΑ υπ’ αριθμόν 1: Οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένες στις 6 μ.μ. Αντικειμενικά, στις 6 το απόγεμα, με τον ήλιο κατακούτελα, κανείς δεν κάθεται στο ύπαιθρο να ακούσει ομιλίες και να συμμετάσχει σε οργανωμένη συζήτηση, καθηλωμένος σε μια καρέκλα – όσο ενδιαφέρον και «καυτό» κι αν είναι το θέμα. Άρα, και καθυστέρηση θα υπάρξει (ως εγένετο) και λίγοι θα προσέλθουν στην αρχή, άρα θα ξεκινήσει χλιαρά.
    ΑΔΥΝΑΜΙΑ υπ’ αριθμόν 2: Ξανά οι συζητήσεις. Ήταν δύο και εκτυλίσσονταν συγχρόνως σε δύο διαφορετικά σημεία. Σε ποια να πας; Και ποια (και γιατί) να αγνοήσεις;
    ΑΔΥΝΑΜΙΑ υπ’ αριθμόν 3: Οι πλαστικές σακούλες. Εκατοντάδες! Χάθηκαν οι χάρτινες; (οι γνωστές καλές χαρτοσακούλες του μανάβη…) Άσε που έτσι σκέφτεται ο άλλος «ας αγοράσω μια πάνινη τσάντα, να μη μου πέσουν οι πέντε χαρτοσακούλες (διότι με λιγότερες ΔΕΝ έφευγες!) Τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια. Χιλιάδες! Χάθηκαν τα χάρτινα; (πουλιούνται εξίσου μαζί με τα πλαστικά στα σούπερ μάρκετ…) Γιατί τότε κοπτόμαστε για την οικολογική συνείδηση που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στον εαυτό μας και να μεταγγίσουμε και στους άλλους;
    ΑΔΥΝΑΜΙΑ υπ’ αριθμόν 4: Κάτι ψιλοαγριωποί κύριοι που στέκονταν στα κάγκελα έξω από το συναυλιακό χώρο και δεν σ’ άφηναν να μπεις αν δεν είχες εισιτήριο. Θα μου πείτε: «Και πώς θα πληρωθούν οι εγκαταστάσεις, μικροφωνικές κ.λπ., άμα μπαίνουν και χωρίς εισιτήριο στη συναυλία; Δεν φτάνει που επιτρεπόταν να μπαίνουν στους υπόλοιπους χώρους της γιορτής όσοι δεν ήθελαν να πληρώσουν;» Και θα έχετε δίκιο! Αλλά αυτοί οι ελάχιστοι οι χωρίς εισιτήριο -σίγουρα- θα αγόραζαν ποτό και/ή φαγητό, οπότε η όποια απώλεια νομίζω πως θα αντισταθμιζόταν από κει. (Αν κάνω λάθος, διαγράφτε την υπ’ αρ. 4 αδυναμία.)
    Αυτά τα… ολίγα κριτικά και επικριτικά.
    Παιδιά, και του χρόνου! Μόνο προβλέψτε μεγαλύτερο χώρο, γιατί θα τσαλαπατηθούμε. Αν φέτος ήμασταν 2.000, σκεφτείτε πόσοι θα ‘χουμε γίνει ώς τότε!

    Αυγή

  2. Ο/Η Αυγή Π. λέει:

    ΥΓ. Ξέχασα να ρωτήσω: στην 3η γιορτή του ΚΣΜ θα έχει και θεατρικό; Γιατί αυτό -στ’ αλήθεια- έλειπε. Μια παράσταση με μετανάστες και έλληνες μαζί.
    (ξανά) Αυγή

  3. Ο/Η koua λέει:

    Αυγή, βρίσκω εξειρετική την περιγραφή σου όπως επίσης και τις καλοπροαίρετες κριτικές σου,θετικές και αρνητικές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τα πάρουμε όλα υπόψη μας για μια ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη διοργάνωση του χρόνου. Μία μικρή επισήμανση σε σχέση με την είσοδο: Φέτος μπήκαν χωρίς να πληρώσουν είσοδο ενίσχυσης όσοι είπαν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν αλλά θέλουν να παρακολουθήσουν (έλληνες της γειτονιάς ή μετανάστες) καθώς και πάρα πολλοί (κυρίως μετανάστες) από κοινότητες ή συλλογικότητες που συμμετείχαν ή στήριζαν την εκδήλωση. Ο έλεγχος στην είσοδο του θεάτρου κυρίως υπήρχε για να αποτρέψει τυχόν κακοπροαίρετα ομαδικά «ντου» που ευτυχώς δεν υπήρξαν και όλα κύλησαν ομαλά. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών ενίσχυσε το «Κυριακάτικο» και την «Κίνηση» εθελουσίως, όχι μόνο με τη ενίσχυση εισόδου αλλά και με αγορά υλικών και βιβλίων, οικονομική ενίσχυση κ.λ.π.

    Τέλος θα ήθελα να πω ότι κατά τη γνώμη μου ήσουν εξαιρετική ως συντονίστρια της συζήτησης για τη «Μανωλάδα». Και συμφωνώ απόλυτα πως πρέπει να βρούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις συζητήσεις στο μέλλον.

    Άντε και του χρόνου ακόμα καλύτερα

    Θανάσης

  4. Ο/Η koua λέει:

    Δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 9/6/2008 για τη 2η Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών:

    Αντιρατσιστικό μήνυμα

    Περίπου 2.000 Αθηναίοι παρακολούθησαν, χθες, ένα διαφορετικό φεστιβάλ στο λόφο του Κολωνού. Ηταν η δεύτερη γιορτή που διοργάνωσε το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, μια έκφραση αλληλεγγύης και κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών.

    Το σύνθημα ήταν «Ισα δικαιώματα στους μετανάστες – καλύτερη ζωή για όλους», διοργανωτές το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και συμμετείχαν περισσότερες από 25 μεταναστευτικές κοινότητες, οργανώσεις δικαιωμάτων, συνδικαλιστικοί φορείς, φοιτητικές ομάδες.

    Τουλάχιστον 15 κοινότητες μεταναστών έστησαν περίπτερα: Μαροκινοί, Νιγηριανοί, Μπανγκλαντεσιανοί, από τη Μαδαγασκάρη, Αραβες, Τούρκοι, Σουδανοί, μαθητές του Κυριακάτικου Σχολείου στην πλειονότητά τους. Παρουσίασαν παραδοσιακά προϊόντα και ενημέρωσαν για τη ζωή στην πατρίδα τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως μετανάστες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών στη συζήτηση με θέμα «Ρατσιστική βία και αντιρατσιστικό κίνημα» με ομιλητές τους Τ. Κωστόπουλο δημοσιογράφο, Αλ. Ρήγο πανεπιστημιακό και τον πρόεδρο της κοινότητας του Μπανγκλαντές Κ. Μάολα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες