Μαζικη σφαγη Αλγερινων διαδηλωτων απο το γαλλικο κρατος τη νυχτα της 17 Οκτωβριου του 1961

5 οκτωβρίου 1961, ανακοίνωση του αρχηγού της Γαλλικής αστυνομίας Maurice Papon

Πρόεδρος της Γαλλίας το 1961 ήταν ο Σαρλ Ντε Γκωλ

Έχοντας σαν στόχο το να δώσουμε άμεσα τέλος στις εγκληματικές ενέργειες των τρομοκρατών, αποφασίστηκαν απο την αστυνομια νέα μέτρα: Για να διευκολυνθει η εφαρμογη τους, δινουμε, με τον πιο επιτακτικο τροπο, στους αλγερινους εργαζομενους την εξής συμβουλη: Να αποφευγουν να κυκλοφορουν στους δρόμους του Παρισιου και των προαστειων του την νυχτα, και πιο συγκεκριμενα απο τις 20:30 εως τις 5:30 το πρωι (…)
Εχει διαπιστωθει οτι οι τρομοκρατικες ενεργειες τις περισοτερες φορες διενεργουνται απο ομαδες 3 η 4 ατομων.
Για αυτο το λογο, συνιστουμε στους Γαλλους-Μουσουλμανους να κυκλοφορουν μονοι τους, οι μικρες ομαδες διακινδυνευουν να θεωρηθουν υποπτες απο τις αστυνομικες περιπολους.
Ο αρχηγος της αστυνομιας αποφασισε οτι τα καφενεια που λειτουργουν απο και στα οποια συχναζουν Γαλλοι-Μουσουλμανοι της Αλγεριας οφειλουν να κλεινουν στις 19:00.

Αποσπασματα, σε πολυ ελευθερη μεταφραση, απο το «Τι συνεβει στις 17 οκτωβρη 1961»
της Charlotte Nordmann

1. Οι συγκυριες

Το 1961 ειναι πια επιβεβλημενο να βρεθει μια συμφωνια για να ληξει ο πολεμος στην Αλγερια. Οι διαπραγματευσεις εχουν επισήμα ξεκινησει αναμεσα στην Γαλλικη κυβερνηση και στην προσωρινη κυβερνηση της δημοκρατιας της Αλγεριας απο τις 20 Μαιου. Ειναι προφανες οτι θα καταληξουν στην ανεξαρτησια της Αλγεριας, συζητουν απλως τους ορους…

Παρολα αυτα ειναι ακριβως αυτην την ιδια περιοδο, απο το καλοκαιρι του 61, που συνεβησαν οι χειροτερες βιαιοπραγιες στο εδαφος της Γαλλιας.

Αρχηγος της αστυνομιας στο Παρισι ειναι ο Maurice Papon (καταδικαστηκε στα τελη της δεκαετιας του 90 γιατι ειχε παραδωσει στους Γερμανους δεκαδες χιλιαδες εβραιων. Ειχε δηλωσει στη δικη του οτι ειχε κανει, αυτα που του επεβαλε η θεση του… Για τα γεγονοτα του 60 δεν δικαστηκε ποτε κανεις).
Βρισκεται σε αυτο το ποστο γιατι εχει επιδειξει αποτελεσματικοτητα κατα των «τρομοκρατων» στην Αλγερια χρησιμοποιώντας βασανιστηρια και εκτελεσεις… (όπως και ο Λεπέν εξάλλου…)
Με το που αρχισαν οι βομβιστικες επιθεσεις στο Παρισι, πηρε μεταθεση για να «σωσει» την πολη.
Τα βασανιστηρια και οι κρατησεις χωρις κατηγοριες των «υποπτων» γινονται συνηθεια και στην πρωτευουσα.

Η διαδηλωση

Το F.L.N (μέτωπο για την ανεξαρτησια της αλγεριας) αποφασιζει να μποικοταρει την απαγορευση κυκλοφοριας. Αποφασιζουν να σταματησουν τις βομβιστικες ενεργειες και να διαδηλωσουν ειρηνικα ωστε να κερδισουν την συμπαθεια της γαλλικης κοινης γνωμης. Οι διαδηλωσεις θα γινουν σε ολο το Παρισι, στους κεντρικους δρομους. Θα λαβουν μερος ολοι οι αλγερινοι του Παρισιου, ολοκληρες οι οικογενειες. Οι διαδηλωτες ειναι αποφασισμενοι να μην απαντησουν σε καμια προκληση της αστυνομιας. Ανθρωποι της περιφρουρησης του F.L.N. τους ψαχνουν για να βεβαιωθουν οτι δεν εχουν φερει οπλα. Και ολοι τους οφειλουν να συμμετεχουν στην πορεια γιατι το F.L.N. εχει αποφασισει να αποδειξει την επιρροη του και ταυτοχρονα να «δουν» οι Γαλλοι ολους τους αλγερινους συμπολιτες τους που ζουν την «νομιμη» βια. Θελουν να δειξουν οτι υπαρχουν. Ξερουν οτι η διαδηλωση θα χτυπηθει, αλλα ελπιζουν οτι ετσι θα βγει στο φως η κατασταση τους και θα αναγνωριστει ο αγωνας τους για την ανεξαρτησια.

Το πρωι της τριτης 17 οκτωβρη η αστυνομια ξερει οτι ετοιμαζεται μια μεγαλη διαδηλωση. Η αστυνομια εχει βγει ολη στους δρομους, εχουν γινει μπλοκα στις εξοδους του μετρο για να συλληφθουν οι διαδηλωτες
Στις πορτες του Παρισιου, στους κεντρικους σταθμους, οι διαδηλωτες ξυλοκοπηθηκαν συστηματικα, συχνα μεχρι λιποθυμίας
Η αστυνομια βαραει στι ψαχνο ανθρωπους που δεν αντιστεκονται.

Σε πολλα σημεια του Παρισιου η αστυνομια πυροβολει το πληθος

Στις γεφυρες του Σηκουανα ανθρωποι ριχνονται απο την αστυνομια στο ποταμι.

Στην καρδια του Παρισιου, μια ολοκληρη νυχτα, διεξαγεται ενα απιστευτο κηνηγητό των μελαμψων, το οποιο οι Γαλλοι παρακολουθουν αδιαφοροι, η και διευκολύνουν.

Ο κυριος Παπον παρακολουθει απο κοντα τα παντα. Ξερει οτι οι φημες περι νεκρων αστυνομικων ειναι ψευδεις, αλλα φυσικα δεν τις διαψευδει

Κατα την διαρκεια της νυχτας συνεληφθησαν 10000 αλγερινοι που κρατηθηκαν για 4 μερες σε διαφορα σταδια, κρατητηρια και εκθεσεις της πολης. Γινονται εκτελεσεις και καποιοι πεθαίνουν απο τις πληγες τους, αφου δεν τους παρεχεται καμια ιατρικη βοηθεια.

Την επομενη μερα επισημως μιλανε για 2 νεκρους αλγερινους και γενικως για «ανταλλαγες πυροβολισμών».
Παρολο που καποιοι βουλευτες καταθετουν επερωτηση στη βουλη, η κυβερνηση σταματα την διενεργεια της οποιαδηποτε ερευνας για τα γεγονοτα. Καποια απο τις μηνυσεις που κατατεθηκαν δεν οδηγηθηκε στην δικαιοσηνη.

Δεν ειναι δυνατον να γνωριζουμε τον ακριβη αριθό των θυμάτων της 17ης οκτωμβρη και των ημερων που ακολουθησαν. ο J-L. Einaudi στο βιβλιο του La Bataille de Paris μελετώντας τα αρχεια των νεκροταφειων, τις μάρτυριες και τα αρχεια του F.L.N., μιλαει για καποιες εκατονταδες νεκρους. Αυτή ειναι και η πιο αληθοφανης άποψη.

Σήμερα μια αναμνηστικη πλακα έχει τοποθετηθεό στην γεφυρα του Σεντ Μισελ για τα 200 θυματα της 17ης οκτωμβρη.

 

http://17octobre1961.free.fr/

Πηγη:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=147471

(Στη φωτο ακροδεξιό σύνθημα γραμμένο στο Σηκουάνα: εδώ πνίγουμε τους Αλγερινούς)


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες