Μέσα στο εθνικιστικό, ακροδεξιό στρατόπεδο του Ισραήλ

158363-2014-07-20t051911z_805942140_gm1ea7k0jtr01_rtrmadp_3_palestinians-israelΚαθώς οι επιθέσεις των Ισραηλινών στην Γάζα έχουν κοστίσει τις ζωές σε πάνω από 1.800 ανθρώπους, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά των Ισραηλινών που τάσσονται ενάντια στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υπέρ του πολέμου είναι ιδιαίτερα υψηλά. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις είναι βέβαια γεγονός και στο Ισραήλ όπου πολλοί διαφωνούν με την πολιτική Νετανιάχου. Ωστόσο, οι ομάδες των εθνικιστών βρίσκονται εξίσου συχνά στο δρόμο διαδηλώνοντας υπέρ της συνέχισης της ισραηλινής επίθεσης και στρέφονται ενάντια σε όποιον διαφωνεί μαζί τους. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Real News, οι ομάδες των εθνικιστών έχουν επωφεληθεί κατά πολύ από την προσοχή που τους δείχνουν τα ΜΜΕ. Η παρουσία τους γίνεται όλο και πιο συχνή όλο και πιο βίαιη σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Το πιο βίαιο χτύπημα έγινε σε πρόσφατη αντιπολεμική διαδήλωση. Ακροδεξιοί ακολούθησαν διαδηλωτές στα σπίτια τους και τους χτύπησαν. Αυτές οι ομάδες δεν είναι κάτι καινούριο στο Ισραήλ, όμως, η παρουσία τους έγινε ακόμη πιο αισθητή κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

 http://youtu.be/EGn1A2yXIrI

Μια νεοσύστατη ακροδεξιά ομάδα είναι αυτή υπό τον ράπερ Yoav Eliasi, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του «σκιά». Τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού, όταν κάλεσε από τη σελίδα του στο Facebook οπαδούς του να επιτεθούν σε αντιπολεμική διαδήλωση. Οι οπαδοί του συνηθίζουν να πηγαίνουν σε διαδηλώσεις υποστήριξης του ισραηλινού στρατού φορώντας μπλούζες με το σύνθημα «καληνύχτα στους Αριστερούς».

Ακόμη πιο ανησυχητικές όμως είναι οι προτροπές των Ισραηλινών πολιτικών. Σ’ ένα σχόλιο του στο Facebook ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Λίμπερμαν, έγραφε ότι πρέπει να γίνει μποϊκοτάζ σε όλες τις αραβικές επιχειρήσεις. Ο δε, Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε: «Ένα ηθικό και βαθύ χάσμα μας χωρίζει από τους εχθρούς μας. Εκείνοι θα αγιάσουν τον θάνατο. Εμείς θα αγιάσουμε την ζωή. Εκείνοι θα αγιάσουν την σκληρότητα. Εμείς θα αγιάσουμε την συμπόνια»

Στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού το σύνθημα που ακούγεται είναι: «Στη Γάζα τα παιδιά θέλουν να ζήσουν». Εκεί βρέθηκε και ο συγγραφέας, Oren Yiftachel, ο οποίος είπε: «Τα εθνικά γκέτο πάντα έχουν την τάση να συγκρούονται. Εδώ γίνεται μια διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων που πιστεύουν ότι η βία δεν θα λύσει τίποτα. Πρέπει να ακουστούν πριν σκοτωθούν κι άλλοι αθώοι άνθρωποι. Από την άλλη, υπάρχει μια ομάδα ισραηλινών που είναι πρόθυμοι να συνεχιστεί ο πόλεμος και συνεχίζουν να ζουν με την ψευδαίσθηση ότι η βία μπορεί να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα που έχουμε».

Το σύνθημα στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών είναι: «Κάντε τη Γάζα νεκροταφείο, Κόψτε σε κομμάτια τους τρομοκράτες». Κάποιος από το πλήθος δηλώνει: «Θέλουμε να στηρίξουμε τον στρατό και το κράτος του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε σίγουροι ότι ο στρατός δεν θα αφήσει πέτρα μέχρι να βρει τον Χαντάρ και να τον επιστρέψει στην πατρίδα».

Αναφέρεται στον Ισραηλινό στρατιώτη που αρχικά το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι απήχθη από τη Χαμάς. Για την φερόμενη απαγωγή ο ισραηλινός στρατός έσπασε την εκεχειρία και έπνιξε τη Γάζα στο αίμα αμάχων. Τελικά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης είχε σκοτωθεί σε πολεμική επιχείρηση.

«Η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να καταστραφεί, Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.  Θα πρέπει να ντρέπονται! Οι μητέρες τους είναι πόρνες», «Σκοτώνουμε τα παιδιά τους; Τα παιδιά τους μεγαλώνουν για να γίνουν τρομοκράτες. Εμείς δεν αφήνουμε αυτό να συμβεί. Αφήστε τον Ισραηλινό στρατό να νικήσει. Θάνατος στους Άραβες» φωνάζει άλλος διαδηλωτής.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές το 83% των θυμάτων είναι άμαχοι πολίτες. Πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν τραυματιστεί. Από την ισραηλινή πλευρά 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με το 86% από αυτούς  να είναι στρατιώτες.

Πηγή:http://www.tvxs.gr/news/kosmos/akrodeksioi-toy-israil-thanatos-stoys-arabes-kalinyxta-stoys-aristeroys


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες