«Λαμπεντούζες» στη Μεσόγειο και την Ελλάδα: η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με το φακό του left

Διαμαρτυρία για το χαμό 12 ανθρώπων στη Λευκάδα

Παιδιά κάθε ηλικίας από την Ελλάδα, τη Συρία, τις Φιλιππίνες και άλλες κοινότητες μεταναστών συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε το Σάββατο 23/11/13 στο Σύνταγμα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, μία βδομάδα μετά τον πνιγμό 15 Σύρων προσφύγων στα ανοιχτά της Λευκάδας, από ανατροπή της βάρκας με την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν «παράνομα» στην Ιταλία.

Κρατώντας λουλούδια και αναμμένα κεριά, τα παιδιά έγραψαν μηνύματα πάνω σε χάρτινες βαρκούλες για τους δεκάδες  συνομήλικους τους που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο,  αναζητώντας διαφυγή από τους πολέμους ή την τεράστια φτώχεια που μαστίζει τις κοινωνίες τους. «Συμμαθητές μας μπορεί να έχουν άλλο χρώμα από εμάς, ή άλλη θρησκεία και συνήθειες, αλλά έχουν τα ίδια αισθήματα. Και τους θέλουμε μαζί μας, σε ένα μέλλον που θα έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Για όλους μας», ανέφερε 12χρονη μαθήτρια από τις Φιλιππίνες, σε μήνυμά της που διαβάστηκε στη συγκέντρωση.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τους περιφερειακούς πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των κοινωνιών, όπως επίσης την πολιτική της Ευρώπης φρούριο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν η ελληνική κυβέρνηση. Πολιτική που συνίσταται στον εγκλωβισμό στο ελληνικό έδαφος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ συγχρόνως τούς φυλακίζει σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και συχνά, σε συνεργασία με τη FRONTEX, εφαρμόζει παράνομες «επαναπροωθήσεις» προς την Τουρκία, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν σε νέες «Λαμπεντούζες».

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

– See more at: http://left.gr/news/lampentoyzes-sti-mesogeio-kai-tin-ellada-i-diamartyria-sto-syntagma-me-fako-toy-left#sthash.ecyfvyuP.dpuf


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες