Κενυάτικη τηλεοπτική παραγωγή αντιστρέφει τους όρους μετανάστευσης

Ευρωπαίοι ζητούν καταφύγιο στην Αφρική για καλύτερη ζωή

Μία νέα φουτουριστική τηλεοπτική παραγωγή, με τίτλο Usoni (στα σουαχίλι σημαίνει «μέλλον»), που θα προβληθεί στη τηλεόραση στην Κένυα, θα παρουσιάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης αλλά με αντεστραμμένους όρους: σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι Ευρωπαίοι που θα ζητούν καταφύγιο στην Αφρική και όχι το αντίστροφο.
Έτος 2063. Όλα τα ευρωπαϊκά ηφαίστεια έχουν εκραγεί και σύννεφα στάχτης έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο ήλιος δεν βγαίνει, ο αέρας είναι μολυσμένος και χάος επικρατεί στην κοινωνία. Για να επιβιώσουν, οι Ευρωπαίοι  πρέπει να μεταναστεύσουν στον Νότο. Στη τηλεταινία παρουσιάζεται η ιστορία ενός νέου ζευγαριού, της Οφηλίας και του Οδυσσέα, που προσπαθεί να ξεφύγει από τις δύσκολες συνθήκες στην Ευρώπη, προσβλέποντας σε μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και το αγέννητο μωρό τους στην Αφρική.
Με αφετηρία τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, οι δύο πρωταγωνιστές ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με προορισμό τη λίμνη Τουρκάνα στην ανατολική Αφρική. «Τοποθετείται στο μέλλον για να μιλήσουμε και να δείξουμε αυτό που συμβαίνει τώρα» είπε ο δημιουργός της τηλεταινίας και συγγραφέας, Μαρκ Ριγκόντις. «Το μήνυμα είναι πολύ δυνατό και παγκόσμιο. Βάζει τον κόσμο μπροστά από τον καθρέπτη, σαν να αποκαλύπτει τις αδικίες του κόσμου επί τόσους αιώνες – όλα είναι συμβολικά» προσέθεσε. Ο συμβολισμός της τηλεταινίας ξεκινάει από τη Λαμπεντούζα, το λιμάνι της Μεσογείου, που σήμερα αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους σε παλιές και επισφαλείς βάρκες, ελπίζοντας να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις διώξεις στις χώρες τους. Τα ναυάγια με θύματα, πολλές φορές γυναίκες και παιδιά, είναι συχνά: μόνο τον περασμένο Οκτώβριο περισσότεροι από 300 μετανάστες από την Αφρική πνίγηκαν όταν η βάρκα που τους μετέφερε ανετράπη ανοιχτά των ακτών της Λαμπεντούζα.
«Έβλεπα αυτούς τους ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα από την Αφρική, παίρνοντας τόσο μεγάλο ρίσκο και χάνοντας τη ζωή τους στην προσπάθεια» είπε ο Ριγκόντις, εξηγώντας το πώς εμπνεύστηκε το σενάριο της τηλεταινίας. «Αν δεν πεθάνουν, πηγαίνουν στην Ευρώπη που υποτίθεται ότι θα τους προσφέρει μία καλύτερη ζωή. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και οι δυσκολίες συνεχίζουν» προσέθεσε. Το πιλοτικό επεισόδιο θα κάνει πρεμιέρα αυτές τις ημέρες στο γαλλικό πολιτιστικό κέντρο Alliance Francaise στο Ναϊρόμπι. Ο Ριγκόντις συζητά με κενυάτικους αλλά και διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου η ιδέα του να γυριστεί σε τηλεοπτική σειρά, με τον όρο η παραγωγή να είναι αφρικανική.
Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=561490

λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες