Κατάληψη στα γραφεία της ΕΥΑΘ κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του νερού

 

dsc02475.jpg

 

Κατάληψη πραγματοποιησαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ στα κεντρικά της γραφεία στην Εγνατία καλώντας την κυβέρνηση να πάρει επίσημα θέση στο φλέγον θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Την Παρασκευή η διοίκηση της ΕΥΑΘ πραγματοποιησε την ετήσια της Γενικής Συνέλευση των μετόχων όχι στον καθιερωμένο χώρο του Χρηματιστηρίου Θεσσαλονίκης αλλά στο ξενοδοχείο Hyatt. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι η κίνηση αυτή δημιουργεί υποψίες για το τι αποφάσεις θα ληφθούν πίσω από κλειστές πόρτες, μιας και αυτή τη φορά οι ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε τα όργανα τους αλλά ούτε οι εκπρόσωποι τους έχουν προσκληθεί.

Όπως αναφέρει επιπλέον η ανακοίνωσή των σωματείου των εργαζομένων ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της πόλης τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, πράγμα που καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις εφημερίδων, ηλεκτρονικών ιστοσελίδων αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση δεν δεν έχει πάρει επίσημα θέση στο φλέγον αυτό θέμα.

Καλούν έτσι την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ να τοποθετηθούν επίσημα για το ποια είναι η θέση τους για το παγκοσμίως αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης και το μέλλον της ΕΥΑΘ ΑΕ και φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη ότι το «νερό είναι η ζωή και όχι εμπόρευμα».

Ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ Κ. Μαριόγλου τόνισε ότι ως εργαζόμενοι αλλά και πολίτες «εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε για αυτό». «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της ότι πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα στρέφονται από το ιδιωτικό μοντέλο στο δημοτικό. Το Παρίσι επαναδημοτικοποίησε το νερό του και στην ίδια κατεύθυνση κινείται το Βερολίνο.” πρόσθεσε ο κ. Μαριόγλου θέτοντας παράλληλα  το ερώτημα “ποιο επιχείρημα έχουν να προβάλλουν οι κκ. Ολάντ και Μέρκελ; Θα αξιοποιήσουν αυτό το τεραστίου διαμετρήματος όπλο τα τρία κόμματα της κυβέρνησης;” Τέλος σημείωσε ότι υπάρχει έντονη βούληση από τους πολίτες να αναλάβουν την διαχείριση του νερού.

Ο Γ. Μιτόνας, εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ επεσήμανε το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ έχει ανακοινώσει κέρδη πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο και παρά την οικονομική κρίση. “Η ΕΥΑΘ είναι μονοπώλιο, είναι κερδοφόρα και κάποιοι σκέφτονται να την πουλήσουν” συμπλήρωσε .

Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι  η ΕΥΑΘ λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και παρά το γεγονός ότι έχει διπλασιαστεί ο φόρτος της δουλειάς. Συγκεκριμένα η ΕΥΑΘ διαθέτει αυτήν την στιγμή μόνο 9-10 υδραυλικούς και 5 ηλεκτρολόγους. Ο Γ. Μιτόνας εξέφρασε το αίτημα όλων των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό της πόλης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει άμεσα προσλήψεις σε μια πόλη που πνίγεται από την ανεργία. Να σημειωθεί τέλος ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ έχουν υποστεί 35% μείωση του μισθού τους σε σχέση με το 2009.

Πηγη:http://www.alterthess.gr/content/katalipsi-sta-grafeia-tis-eyath-kontra-stin-idiotikopoiisi-toy-neroy


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες