Ηταν ο Χριστός λευκός;

ΗΠΑ – Οι μύθοι των δεξιών Αγγλοσαξόνων θέλουν τον θεάνθρωπο να έχει το ίδιο χρώμα μ” αυτούς, αλλά αν κοιτάξει κανείς το θέμα λίγο πιο επιστημονικά, θα πρέπει δυστυχώς να αποφανθεί ότι ήταν σκουρόχρωμος

Του Μιχάλη Ψύλου

Η Μέγκιν Κέλι, η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News, ήταν κατηγορηματική στην εκπομπή της: τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και ο Σάντα Κλάους (ο Αγιος Βασίλης) ήταν λευκοί.

«Ο Ιησούς ήταν λευκός, όσο και αν κάποιοι αισθάνονται άβολα να το παραδεχθούν. Είναι μια ιστορική προσωπικότητα και το χρώμα του δέρματός του έχει επαληθευθεί. Οπως ακριβώς και με τον Σάντα Κλάους. Θέλω απλώς τα παιδιά να το γνωρίζουν» είπε η ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια χαρίζοντας ένα πλατύ χαμόγελο επιτυχίας στους συντηρητικούς εν γένει τηλεθεατές της.

«Αφήνοντας κατά μέρος τη γελοιότητα που προκαλεί αυτό το “πόρισμα” της Μέγκιν Κέλι για την υπεροχή της “λευκής φυλής” θα πρέπει να πούμε: Συγγνώμη, παιδιά, αλλά η Κέλι έκανε ένα σοβαρό λάθος για τον Ιησού» γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Ατλάντικ Μάνθλι». «Η επιστημονική άποψη λέει ότι στην πραγματικότητα ο Ιησούς, όπως και οι περισσότεροι Εβραίοι του πρώτου αιώνα, ήταν πιθανότατα ένας σκουρόχρωμος άντρας. Αν έπαιρνε μάλιστα το αεροπλάνο για να έρθει στην Αμερική, πιθανότατα στο αεροδρόμιο θα περνούσε από πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας λόγω του σκούρου δέρματός του».

Και αν, όπως λένε οι μαρξιστές, ο άνθρωπος έπλασε τον Θεό κατ” εικόνα και ομοίωσή του, ίσως αυτό συνεπάγεται ότι η κυρίαρχη επί δύο χιλιετίες λευκή φυλή έπλασε επίσης την εικόνα του Χριστού σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα.

Ο μύθος του λευκού Ιησού

Ο μύθος του λευκού Ιησού ως ιστορικού προσώπου έχει βαθιές ρίζες σε όλη την ιστορία του Xριστιανισμού. Ηδη από τον Μεσαίωνα και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, οι διασημότεροι ζωγράφοι απεικονίζουν τον Ιησού ως ένα λευκό άντρα, συχνά με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι η αναπαράσταση αυτή είναι ιστορικά ανακριβής.

Οι σύγχρονοι δυτικοί χριστιανοί απλώς συνεχίζουν αυτήν την παράδοση στην απεικόνιση του προσώπου του Ιησού. Ολες οι εικόνες στις εκκλησίες, στα βιβλία, στον κινηματογράφο εμφανίζουν έναν λευκό Ιησού, με γαλανά μάτια, ξανθό κατά βάση και με ροδαλά μάγουλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Αγία Γραφή είναι ελάχιστα περιγραφική για το θέμα του χρώματος του δέρματος του Ιησού. Οι χριστιανικές γραφές αναφέρουν ελάχιστα για τη φυσική εμφάνισή του. Δεν υπάρχουν περιγραφές για τη μύτη του, το χρώμα των ματιών, των μαλλιών ή του δέρματός του. Μοναδική εξαίρεση είναι η προφητεία του Ησαΐα που λέει ότι ο Μεσσίας δεν θα έχει στην εμφάνισή του τίποτα το εξαιρετικό.

Τι λέει η Αγία Γραφή;

black_jesus-580x360Οπως αναφέρουν σημαντικοί ιστορικοί και θεολόγοι, η σιωπή των Γραφών για το θέμα του χρώματος του δέρματος του Ιησού «είναι ζωτικής σημασίας ακριβώς γιατί το οικουμενικό μήνυμα του Χριστιανισμού απευθύνεται σε δισεκατομμύρια ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων». Σε έναν κόσμο όπου η φυλή χωρίζει συχνά τις ανθρώπινες κοινότητες, ακόμη και τις εκκλησίες, οι απεικονίσεις του Ιησού θα έπρεπε να είχαν στόχο να γεφυρώσουν τα χάσματα.

Οπως λέει ο ιστορικός Εντουαρντ Μπλουμ, ένας Αμερικανός πρεσβυτεριανός θεολόγος έγραφε το 1880 ότι «το ποίμνιο δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις δημοφιλείς απεικονίσεις του Χριστού: Οταν το πρόσωπο του Ιησού απεικονίζεται λευκό, τότε ο χριστιανός που έχει πρόσωπο με χρώμα έβενου θα αισθάνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στον Χριστό και σε αυτόν απ” ό,τι ανάμεσα στον Χριστό και τον λευκό αδελφό του». Γι” αυτό η Αγία Γραφή αρνήθηκε να περιγράψει τον Ιησού από την άποψη των φυλετικών χαρακτηριστικών του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η Εκκλησία να είναι ένα μέρος όπου οι «Καυκάσιοι, οι Μογγόλοι και οι Αφρικανοί θα μπορούσαν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι του Κυρίου, και όλοι να αισθάνονται ότι Αυτός είναι ο αδελφός μας».

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν κάποτε ρωτήθηκε «γιατί ο Θεός έκανε τον Ιησού λευκό, όταν η πλειονότητα των λαών του κόσμου είναι μη λευκοί;», απάντησε: «Το χρώμα του δέρματος του Ιησού έχει ελάχιστη ή καμία σημασία. Αυτό που έκανε τον Ιησού εξαιρετικό ήταν “η βούλησή του να παραδώσει την ύπαρξή του στο θέλημα του Θεού”».

Σύμφωνα με τον θρυλικό ηγέτη για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, είναι σημαντικό για τους χριστιανούς «να χτίζουν γέφυρες και όχι εμπόδια».

Πηγη:efsyn.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες