Εχθρός μας τα μνημόνια, όχι οι μετανάστες και τα παιδιά τους

Θανάσης Κούρκουλας

Την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα στο Θησείο, η Πρωτοβουλία για «Ιθαγένεια σε Όλα τα Παιδιά» οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στα παιδιά των μεταναστών και διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Την ίδια μέρα το πρωί σε πολλά σχολεία της χώρας θα γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.

Η Πρωτοβουλία στηρίζεται από 20 μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, συνδικάτα και τοπικούς φορείς. Πρόκειται για απολύτως κρίσιμες φωνές, την ώρα που γίνεται η σχετική «διαβούλευση» στα κυβερνητικά κλιμάκια. Ήδη το φως της δημοσιότητας είδαν οι πρώτες διαρροές του σχεδίου νόμου, που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά στη Βουλή, μετά από συνεννόηση με τους λοιπούς κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά την ακροδεξιάς κοπής απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νόμου 3838/2010, το επιτελείο της ΝΔ φέρεται να προτείνει σοβαρές αλλαγές του. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν συντριπτικό χτύπημα στα ήδη τσεκουρεμένα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών, από τα οποία μόλις το 3% είχε καταφέρει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για τους ενήλικες δυσχεραίνεται συντριπτικά η δυνατότητα πολιτογράφησης και διαγράφεται μέσα σε μια νύχτα η δυνατότητα πολιτικής συμμετοχής σε τοπικές εκλογές ακόμα και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα για δεκαετίες. Αν δεν πρόκειται για ακριβή δικαίωση του φασιστικού συνθήματος «Έλληνας δεν γίνεσαι ποτέ», σίγουρα δεν απέχει και πολύ από αυτό.

Πολιτικά δικαιώματα με ελληνόμετρο…
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να εισηγείται: Για την ιθαγένεια παιδιών που γεννήθηκαν ή πήγαν σχολείο εδώ, την αύξηση των ετών νόμιμης παραμονής και των δύο γονιών από 5 σε 8 χρόνια. Την αύξηση των σχολικών τάξεων επιτυχούς παρακολούθησης από 6 σε 9 χρόνια για τα παιδιά που ήρθαν σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα.

Τα παιδιά που αποκτούν την ιθαγένεια θα πρέπει, όταν ενηλικιωθούν, να διαλέξουν ή την ελληνική ή αυτή της χώρας προέλευσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που αιτούνται πολιτογράφηση. Επιπλέον επεκτείνεται ως προϋπόθεση για την πολιτογράφηση των ενηλίκων η περίοδος νόμιμης διαμονής τους από 7 σε 10 χρόνια.

Μπαίνουν αυστηρότερα κριτήρια για όλα τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν την αίτηση. Προστίθεται ότι αποτελεί κώλυμα η ποινική καταδίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Απαλείφεται η «ειδική εκτίμηση στη βαρύτητα περί υιοθέτησης της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας» εάν συμμετέχουν σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία που μετέχουν και Έλληνες. Αντ’ αυτού απαιτείται η εξοικείωση του αλλοδαπού με την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό.

Τέλος, για την ψήφο των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών σε τοπικές εκλογές το επιτελείο Σαμαρά εισηγείται την πλήρη άρση του δικαιώματος.

Έλληνες το γένος…
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, 84 βουλευτές της ΝΔ δεν έχασαν ευκαιρία να πανηγυρίσουν την επιστροφή στο «δίκαιο του αίματος», με τροπολογία που αντιγράφει πρόσφατες ερωτήσεις Χρυσαυγιτών βουλευτών και αρνείται το δικαίωμα ένταξης σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές «αλλογενών Ελλήνων».

Πρόκειται για επινόηση ναζιστικού τύπου, καθώς δεν ανέχεται ακόμα και τα ελάχιστα παιδιά ή οι μετανάστες, που αποκτούν την υπηκοότητα, να «μολύνουν» το στράτευμα και τα σώματα ασφαλείας με την παρουσία τους.
Ερωτηματικό παραμένει τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες της μειονότητας στη Θράκη και ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια απόδειξης του «ελληνικού γένους». Βέβαια η τροπολογία αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή, τις αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης και –ιδίως– την αποκάλυψη της Χρυσαυγίτικης προέλευσής της.

Επισήμως πάντως, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, θα επανέλθει σε νόμο που θα κατατεθεί πολύ σύντομα. Αν επαληθευθεί πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα την καταψηφίσουν, ενδέχεται να είναι το πρώτο νομοθέτημα του Σαμαρά που, για να περάσει, θα έχει ανάγκη την υπερψήφισή του από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με τις ευλογίες και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που έσπευσε να δηλώσει, μέσω facebook, την απέχθειά του για τα αλλογενή μιάσματα…

Αντιστάσεις
Η ελπίδα δεν έρχεται από το στρατόπεδο των «δημοκρατικών δυνάμεων» της τρικομματικής κυβέρνησης, που κατά τα άλλα στηρίζουν τον Σαμαρά για να ολοκληρωθεί η εθνική επιταγή του μνημονίου και να σωθεί η χώρα. Ήδη με τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων και κινήσεων δικαιωμάτων, το θέμα έχει ανοίξει στην κοινωνία και το μέτωπο διευρύνεται. Όμως είναι επιτακτικό καθήκον για το κίνημα και την Αριστερά να μην περιοριστεί να περισώσει μόνο ό,τι «σώζεται» για την ιθαγένεια των παιδιών, με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ.

Να ανοίξει επιπρόσθετα το ζήτημα της ψήφου των μεταναστών που ζουν στη χώρα, ως στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει εδώ, συμμετέχει στα φορολογικά και άλλα μνημονιακά βάρη και δικαιούται το αυτονόητο δικαίωμα να αποφασίζει για τις πολιτικές που αφορούν τη ζωή του ίδιου και των παιδιών του.
Επίσης, χρειάζεται να μην αυτο-περιοριστούμε στα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών, αλλά να ανοίξουμε πλατιά το ζήτημα της νομιμοποίησης κάθε μετανάστη και του ασύλου σε κάθε πρόσφυγα που ζει στη χώρα. Η ρατσιστική προπαγάνδα περί κυμάτων μεταναστών που θα κατακλύσουν τη χώρα, αν δοθούν οποιαδήποτε δικαιώματα σε όσους είναι ήδη εδώ, έχει καταρρεύσει πανηγυρικά.

Ακόμα και με τα πειραγμένα στοιχεία της αστυνομίας, οι συλλήψεις στα σύνορα έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πάρει ήδη το δρόμο της επιστροφής στις χώρες τους ή της δεύτερης μετανάστευσης προς άλλες χώρες εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας.

Απειλή για τις ζωές μας δεν είναι οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που σχεδιάζονται, η διάλυση των σχολείων, των νοσοκομείων και της κοινωνικής πρόνοιας. Μέτρα εξαθλίωσης που αφορούν ντόπιους και μετανάστες και επιβάλλεται να τα αντιπαλέψουμε ενωμένοι, σε πείσμα της τρικομματικής, αλλά και των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Ιδιαίτερα των τελευταίων, οι οποίοι ασχολούνται ενδελεχώς με τα παιδιά των μεταναστών και τους αλλογενείς στο στράτευμα, αλλά στις επιτάξεις των απεργών εργατών στο μετρό και τα λιμάνια κάνουνε την πάπια…

πηγη:dea.org.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες