Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι.

mooreΕίμαστε όλοι μουσουλμάνοι.

Όπως είμαστε όλοι Μεξικάνοι, είμαστε όλοι Καθολικοί και Εβραίοι, λευκοί και μαύροι και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις.

Σήμερα πήγα και στήθηκα μπροστά στο κτίριο του Τραμπ Trump Tower, κρατώντας ένα πανό μέχρι να έρθει η αστυνομία. Έπειτα γύρισα σπίτι μου και έγραψα ένα γράμμα στον Τραμπ, το εξής:

Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ,

Ίσως θυμάσαι (στο κάτω κάτω, έχεις «τέλεια μνήμη!») ότι γνωριστήκαμε τον Νοέμβριο του 1998 στο πράσινο δωμάτιο ενός talk show όπου ήταν κανονισμένο να εμφανιστούμε και οι δύο εκείνο το απόγευμα. Όμως ελάχιστα λεπτά πριν έρθει η ώρα μου να βγω στον αέρα, μια παραγωγός με τράβηξε παράμερα και μου είπε ότι ένιωθες «νευρικός» να εμφανιστείς μαζί μου στο πλατό. Μου είπε ότι δεν ήθελες σε «διαλύσω» και ότι ήθελες να σε διαβεβαιώσουν ότι δεν θα «σου έκανα επίθεση».

«Μα τι νομίζει; Ότι θα τον ρίξω κάτω και θα του κάνω κεφαλοκλείδωμα;» ρώτησα απορημένος.

«Όχι μωρέ», απάντησε η παραγωγός. «Απλώς, του προκαλείς ταραχή».

«Μάλιστα. Αφού δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ. Δεν υπάρχει λόγος να με φοβάται» είπα. «Ειλικρινά δεν ξέρω πολλά γι’ αυτόν, πέρα απ’ το ότι του αρέσει να βάζει τ’ όνομά του σε διάφορα πράγματα. Αν θέλεις, να του μιλήσω πρώτα».

Κι όπως θυμάσαι, αυτό έκανα. Ήρθα και σου συστήθηκα. «Η παραγωγός λέει ότι ανησυχείς ότι ίσως σου πω ή σου κάνω κάτι κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Μην το πάρεις σαν προσβολή, αλλά ούτε που σε ξέρω. Είμαι απ’ τη βαθιά επαρχία του Μίσιγκαν. Μην ανησυχείς, θα τα πάμε μια χαρά!»

Φάνηκες να ανακουφίζεσαι και έπειτα μου είπες: «Να μωρέ, δεν θέλω μπελάδες κατά τη διάρκεια της εκπομπής και ήθελα να βεβαιωθώ ότι θα τα πάμε καλά οι δυο μας. Ότι δεν θα με πείραζες για κάτι γελοίο».

«Να σε πειράξω;» Μα πού είμαστε, στην Γ΄ Δημοτικού; Πραγματικά, έμεινα εμβρόντητος πώς ένας άνθρωπος που αυτοπροβάλλεται ως σκληρός τύπος απ’ το άγριο Κουήνς μοιάζει τελικά να είναι τόσο φοβιτσιάρης.

Βγήκαμε στην εκπομπή λοιπόν και τίποτα δεν πήγε στραβά μεταξύ μας. Δεν σου τράβηξα τα μαλλιά, ούτε έβαλα τσίχλα στο κάθισμά σου. «Τι κότα!» είναι το μόνο που θυμάμαι να πέρασε απ’ το μυαλό μου καθώς έφευγα απ’ το στούντιο.

Και τώρα είμαστε στο 2015 και όπως πολλοί άλλοι θυμωμένοι λευκοί άντρες, φοβάσαι ότι θα έρθει ο μπαμπούλας να σε φάει. Ο μπαμπούλας που έχεις στο μυαλό σου είναι όλοι οι μουσουλμάνοι. Όχι μόνο αυτοί που σκοτώνουν, αλλά όλοι οι μουσουλμάνοι.

υτυχώς, Ντόναλντ, ούτε εσύ ούτε οι υποστηρικτές σου μοιάζετε στο ελάχιστο με το πώς είναι σήμερα η Αμερική. Δεν είμαστε μια χώρα θυμωμένων λευκών αντρών. Για τσάκω μια στατιστική που θα σου φέρει ζαλάδα: Το 81% των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του χρόνου είναι είτε γυναίκες είτε έγχρωμοι είτε νέοι μεταξύ 18 και 35. Με άλλα λόγια, τελείως αλλιώτικοι από σένα. Και δεν σε θέλουν να ηγείσαι αυτής της χώρας.

Εσύ λοιπόν, μέσα στην απελπισία και την τρέλα που σε δέρνει, ζητάς να απαγορευτεί η είσοδος σε όλους τους μουσουλμάνους στην Αμερική. Ανατράφηκα με την πεποίθηση ότι όλοι μας είμαστε αδέρφια, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή το χρώμα μας. Αυτό σημαίνει πως αν απαγορεύσεις τους μουσουλμάνους θα χρειαστεί πρώτα να απαγορεύσεις εμένα. Και όλους τους άλλους.

Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι.

Όπως είμαστε όλοι Μεξικάνοι, είμαστε όλοι Καθολικοί και Εβραίοι, λευκοί και μαύροι και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις. Είμαστε όλοι μας παιδιά του θεού (ή της φύσης ή ό,τι πιστεύεις), μέρος της ανθρώπινης οικογένειας. Ό,τι και να πεις ή να κάνεις δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Αν δε σου αρέσει να ζεις με αυτούς τους αμερικάνικους κανόνες, τότε τρέχα κλείσου σε κάποιο από τα πολυτελή κτιριακά συγκροτήματά σου και κάτσε εκεί να σκεφτείς τι λες.

Εμάς τους υπόλοιπους άσε μας στην ησυχία μας να εκλέξουμε έναν πραγματικό πρόεδρο που είναι και συμπονετικός και δυνατός – τουλάχιστον αρκετά δυνατός ώστε να μη μυξοκλαίγεται και να μη φοβάται έναν προχειροντυμένο τύπο απ’ το Μίσιγκαν που θα καθίσει δίπλα του σε ένα talk show. Δεν είσαι τόσο δυνατός όσο το παίζεις, Ντόναλντ μου, και χαίρομαι που είδα πραγματικά τι σόι άνθρωπος είσαι πριν από τόσα χρόνια.

Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι. Παρ’ το απόφαση!

Να ’σαι καλά,

Μάικλ Μουρ

ΥΓ. Ζητώ απ’ όσες/ους διαβάσουν αυτή την ανοιχτή επιστολή να επισκεφτούν την εξής ιστοσελίδα και να υπογράψουν την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι» βάζοντας μια φωτογραφία σας όπου κρατάτε ένα δικό σας πανό που θα γράφετε «Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι» στο Twitter, το Facebook ή το Instagram με το hashtag ‪#‎WeAreAllMuslim. Θα αναρτήσω όλες τις φωτογραφίες στο σάιτ μου και θα τις στείλω στον κύριο Τραμπ.

Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες