«Δικαιολογημένη πολιτική ανυπακοή και αλληλεγγύη», τα κίνητρα των Βάσκων που συνελήφθησαν

1Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι δύο βάσκοι ακτιβιστές που συνελήφθησαν προ ημερών στην χώρα μας, στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν μέσα σε τροχόσπιτο οκτώ πρόσφυγες, με σκοπό να φτάσουν στη χώρα των Βάσκων.

Η κ. Ουάρτε, 59 ετών και δασκάλα, είναι μια εκ των δυο Βάσκων που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, 28 Δεκεμβρίου, ανέφερε πως «η δράση μας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών κινημάτων. Θέλαμε να καταδείξουμε το γεγονός, πως η ισπανική κυβέρνηση δεν δέχεται τον αριθμό των προσφύγων, που της αντιστοιχεί».

Δυο από τους πρόσφυγες, ο Ραχίν, από το Αφγανιστάν και ο Μπεχρούζ, από το Ιράν, συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου και τόνισαν πως, «μέσα από αυτή την ενέργεια πραγματικής και ουσιαστικής αλληλεγγύης, αναδείχτηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δώσαμε μια απάντηση στους πολιτικούς που αποφασίζουν για τη ζωή μας».

Ο δεύτερος Βάσκος, ο 61χρονος Μικέλ Σουλοάγα, εκδότης βιβλίων στο επάγγελμα, συμπλήρωσε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. «Όταν δεν τηρούνται, ούτε οι συμφωνίες, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα, που αγγίζει τα όρια της εξόντωσης, οι άνθρωποι πρέπει να αντιστέκονται και να δείχνουν πολιτική ανυπακοή. Το αποκτούν αυτό το δικαίωμα».

Οι Ουάρτε και Σουλοάγα, συμμετέχουν στην πλατφόρμα «Καλώς ήρθατε πρόσφυγες», μια πλατιά συμμαχία στην Ισπανία, από θρησκευτικές ομάδες βάσεις, έως αναρχικούς. Μιλώντας για την πρωτοβουλία που πήραν, να μεταφέρουν τους πρόσφυγες, περιέγραψαν πως «μέσα από αυτή την πράξη νοιώθουμε πιο άνθρωποι, θα γυρίζαμε να το ξανακάνουμε. Μπορεί να είναι ένας κόκκος στη άμμο, αλλά κάτι είναι και αυτό.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την ιστορία, όπως κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, άνθρωποι βοηθούσαν κυνηγημένους να περάσουν τα σύνορα της Ισπανίας προς τη Γαλλία».

Η Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στο κύμα συμπαράστασης που έχει αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ως προς την πράξη των δυο Βάσκων και των οχτώ προσφύγων, ενώ πρόσθεσε πως και η κυβέρνηση της χώρας των Βάσκων κάλυψε τον πολιτικό λόγο της ενέργειας.

Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της Βασ. Σοφίας, για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στην πλατεία, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σημειώνεται, πως εναντίον των δυο Βάσκων εκκρεμούν βαριές κατηγορίες και εντολή διοικητικής απέλασης. Από τους οκτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι, ενώ οι άλλοι δύο κρατούνται, επειδή δεν είχαν χαρτιά.

Πηγή: altsantiri.gr


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες