«Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως παρίες»

Οι μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ευρώπη αποτελούν αντικείμενο μεγαλύτερης εκμετάλλευσης στο χώρο εργασίας τους και αντιμετωπίζουν έλλειψη πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα υπηρεσία της ΕΕ.

«Απασχολούμε τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής ως οικιακούς βοηθούς σε καλή τιμή. Τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά που μαζεύουν. Όμως παρά τη συμβολή τους στις κοινωνίες μας, όταν θέλουν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη ή στις υπηρεσίες παιδείας, ή ακόμη στην απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, βρίσκονται πολύ συχνά απέναντι σε μια κλειστή πόρτα ή ακόμη χειρότερα απελαύνονται», δήλωσε ο Μόρτεν Κγέρουμ, διευθυντής της Υπηρεσίας της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα…

«Ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι. Και εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι ακόμη κι αν δεν έχουμε διαβατήριο, βίζα ή άδεια παραμονής», σημείωσε ο Κγέρουμ κατά την παρουσίαση της «έκθεσης για τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται κυρίως ότι η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που είναι απαραίτητη για τα παιδιά και τις εγκύους, όπως και στις υπηρεσίες των επειγόντων περιστατικών δεν είναι εν γένει δωρεάν για τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής, όπως συμβαίνει με τους πολίτες της χώρας της ΕΕ στην οποία βρίσκονται.

Επίσης η υποχρέωση να προσκομίσουν επίσημα έγγραφα, όπως μια άδεια παραμονής ή ένα ιατρικό πιστοποιητικό, εμποδίζουν συχνά τα παιδιά των μεταναστών που δεν έχουν τέτοιου είδους έγγραφα να εγγραφούν στα δημόσια σχολεία, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση, στην οποία καταδικάζονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας κοντά σε σχολεία ή νοσοκομεία.

Οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, «οι οποίοι δεν έχουν πολύ συχνά τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον της δικαιοσύνης», θα έπρεπε να χαίρουν των ιδίων δικαιωμάτων με τους πολίτες των χωρών στις οποίες βρίσκονται, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία επιδόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μολονότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής στην ΕΕ, σε πρόσφατο σχέδιο που χρηματοδότησε το ευρωπαϊκό μπλοκ για αυτούς υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε μεταξύ του 1,9 εκατομμυρίου και των 3,8 εκατομμυρίων.
Πηγη:http://ostria-gr.blogspot.com/2011/11/blog-post_7099.html


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες