Δραστηριοποίηση ρατσιστών και φασιστών στα γήπεδα

Με αφορμή την έναρξη του euro στα γήπεδα της Ουκρανίας, ένα γνωστό πρόβλημα θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του: η δραστηριοποίηση ρατσιστών και φασιστών στα γήπεδα. Το παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας για εθνικιστική αντιπαράθεση, στα παιχνίδια της διοργανώτριας Ουκρανίας με την Αγγλία και την Γαλλία ειναι  βέβαιο ότι θα υπάρξουν ρατσιστικά κρούσματα από τα Ουκρανικά μπουμπούκια εναντίον των μαύρων παιχτών των συγκεκριμένων εθνικών ομάδων και δεν ξέρουμε τι διαγωγή θα δείξουν και «οι δικοί μας».Γενικώς οι αρχές είναι σε εγρήγορση και η αστυνόμευση θα είναι πολύ έντονη καθως οι φασιστικές ομάδες  παραμένουν πολύ ισχυρές στις συγκεκριμένες  χώρες και καθόλου τυχαία ακυρώθηκε πρόσφατα το gay pride στο Κίεβο μετά από τις απειλές για επιθέσεις.
Ο χώρος των γηπέδων  ήταν πάντα χώρος που οι μάζες μπορούσαν να εκφραστούν και πολιτικά και είναι χώρος που οι ρατσιστικές  ιδέες έβρισκαν έδαφος να αναπτυχθούν, τόσο σε επίπεδο οπαδών όσο και σε επίπεδο παιχτών και παραγόντων.  Το πρόσφατο περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης του Σουάρεζ της Λίβερπουλ στον Εβρά της Μαν. Γιουνάιτεντ και η πλήρης κάλυψη του απο τον προπονητή της πρώτης Κένι Νταλγκλίς είναι ενδεικτικό για τη μία περίτωση, αντίστοιχα στην Ελλλάδα οι κραυγές της μαίμούς  κατά του Σισέ στην Ξάνθη, τον Βόλο και το Καραϊσκάκη δεν είναι τόσο μακρυά  όσον αφορά την άλλη.  Φασιστικά σύμβολα σε κερκίδες σε όλη την Ευρώπη και ρατσιστικές επιθέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Ενώ όμως στα παιχνίδια των συλλόγων πολλές φορές αποκρούονται από την μεγάλη μάζα των φιλάθλων ή υπάρχει οργανωμένο και το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικο αντίπαλο δέος,  στα παιχνίδια των εθνικών ομάδων που αναπτερώνεται το «εθνικό συναίσθημα» και υπάρχει μια φαινομενική εθνική ενότητα, το έδαφος γίνεται πιο πρόσφορο για τις οργανωμένες δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να στρατολογήσουν ως «οι πιο φανατικοί » Έλληνες και αντίστοιχα. Η Γαλάζια Στρατιά της Χρυσής Αυγής κινήθηκε πολύ άνετα τα τελευταία χρόνια στα παιχνίδια της εθνικής κάνοντας μαζικά ιδεολογική δουλειά.  Οι επιθέσεις μετά από κάθε παιχνίδι στο euro 2004 κατά μεταναστών και τα εμετικά ρατσιστικά συνθήματα δείχνουν τι κάνουν οι φασίστες παντού σε τέτοιες περιπτώσεις «εθνικής υπερηφάνιας». Πολύ περισσότερο τα άγρια επεισόδια σε όλη την Ελλάδα και η δολοφονία –από τύχη μόνο- ενός Αλβανού στη Ζάκυνθο όταν στις 09/04/2004 η εθνική Αλβανίας νίκησε τους τότε πρωταθλητές Ευρώπης δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε ιδιαίτερα φορτισμένα παιχνίδια και φυσικά με την κάλυψη του κράτους. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι τα γκολ της εθνικής σίγουρα θα προσπαθήσουν να μεταφραστούν πχ. σε επιθέσεις κατά μεταναστών στην Καλιθέα…

Υποτίθεται πως λόγω των ιδιαιτεροτήτων του euro της Ουκρανίας και της εθνικιστικής/ ρατσιστικής έξαρσης η UEFA θα μεριμνήσει ειδικά κατά του ρατσισμού κλπ. Πρόκειται για ανέκδοτο. Όχι μόνο γιατί η uefa είναι ντροπιασμένη στα μάτια της κοινωνίας και ειδικά των πιο ριζοσπαστικοποιημένων οπαδών λόγω του πλουτισμού τους,των στημένων, της εύνοιας των ισχυρών κλπ. Η UEFA δεν θα κάνει τίποτα γιατί η αντιρατσιστική της καμπάνια είναι από τα πάνω και υποκριτική. Τι νόημα έχει να φορoύν κορδέλες RESPECT οι παίχτες , όταν για παράδειγμα οι μόνες ομάδες που έχουν τιμωρηθεί για ρατσισμό των οπαδών τους είναι κάτι ρωσικές και κροατικές; Η uefa έριξε καμπάνα στον Σουάρεζ  για το προαναφερθέν περιστατικό αλλά όταν ο τελευταίος έδωσε συνέχεια δεν έκανε το ίδιο και η ομοσπονδία, ούτε σε επίπεδο ανακοίνωσης.  Πολύ περισσότερο, γιατί θάφτηκε η αποκάλυψη του Figo και του Raul που όταν έπαιζαν στη Ρεάλ Μαδρίτης φωτογραφήθηκαν με κασκόλ των φασιστών οπαδών ultras sur με τα γνωστά σύμβολα με τη νεκροκεφαλή των ες ες; Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από αυτούς. Για τα μάτια του κόσμου ρίχνουν ποινές – και όχι πάντα- όταν κάτι πλέον δεν κρύβεται και κατά τα άλλα νίπτουν τας χείρας.  Στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξουν οι γνωστές κουβέντες για ανεγκέφαλους ακραίους και με αυτο τον κομψό τρόπο να αποσιωπηθεί η δράση των φασιστικών ομάδων,η σύνδεση τους με ομάδες και συμφέροντα και οι δικές τους ευθύνες. Στο euro 2008 είχαν γίνει έντονα άγρια ανάμεσα σε γερμανούς νεοναζί και Πολωνούς οπαδούς,υπήρξαν συλλήψεις αλλά δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά την  πολιτική της UEFA οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν θα αλλαξει και τώρα.

Θάνος Λυκουργιάς


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες