Αθωώθηκαν στη Γερμανία ναζί που σκότωσαν 560 ανθρώπους

Οργή και απογοήτευση έφερε στην Ιταλία η απόφαση του εισαγγελέα της Στουτγάρδης στη Γερμανία, να θέσει στο αρχείο την υπόθεση 17 πρώην στρατιωτών των Ες Ες που εμπλέκονται στη ναζιστική σφαγή περισσότερων από 500 αμάχων, στην ιταλική πόλη Σαντ’ Άννα Ντι Στατσέμα στις 12 Αυγούστου 1944.

Οι εισαγγελείς – παρότι οι ναζί είναι καταδικασμένοι στην Ιταλία – επικαλέστηκαν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και αρνήθηκαν να εκδώσουν τα μέλη της μονάδας που προέβη στα φρικιαστικά εγκλήματα.

Οι Ιταλοί είχαν ζητήσει εδώ και 10 χρόνια την έκδοση αυτών των 17 ατόμων, καταθέτοντας στοιχεία για την ενοχή τους, όμως κατά τους Γερμανούς εισαγγελείς τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή και θα έπρεπε να αποδειχτεί ότι συμμετείχαν άμεσα στις δολοφονίες. Από τους κατηγορούμενους από την ιταλική δικαιοσύνη Γερμανούς, οι 8 βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

«Ανήκουν στη συγκεκριμένη μονάδα  που αναπτύχθηκε στη Σαντ’ Άννα Ντι Στατσέμα, αλλά θα πρέπει να αποδειχτεί και η ατομική ενοχή. Για κάθε κατηγορούμενο θα πρέπει να αποδειχτεί ότι πήρε μέρος στη σφαγή και με ποιο τρόπο», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Η στρατιωτική εισαγγελία της Λα Σπέτσια (κοντά στην Γένοβα) το 2005 καταδίκασε σε ισόβια τα εν λόγω πρώην Ες Ες, ζητώντας και την έκδοσή τους από την Γερμανία.

Δεν είναι ακριβές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή, που θεωρείται ως μια από τις χειρότερες θηριωδίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο συχνότερα αναφερόμενος αριθμός είναι 560. Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ακόμη και έγκυες γυναίκες, όπως και  οκτώ αδελφάκια με την μητέρα τους. Πριν εγκαταλείψουν το χωριό, οι γερμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κάψουν όλα τα πτώματα.

Πηγη:www.tvxs.gr


λέξεις κλειδιά:

ένα σχόλιο

  1. ελενη says:

    SS – ΜΠΑΤΣΟΙ – ΔΙΚΑΣΤΕΣ

αφήστε το σχόλιό σας

κατηγορίες