Οι πρόσφυγες που προτιμούν να επιστρέψουν στον πόλεμο αντί να μείνουν στην Ευρώπη

Πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στον χώρο της Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής τους.

Πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στον χώρο της Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής τους.

Οι συνθήκες στους γερμανικούς προσφυγικούς καταυλισμούς είναι τόσο άθλιες, που ορισμένοι πρόσφυγες προτιμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους παρά να μείνουν στην Ευρώπη.

«Στριμώχνουν τους ανθρώπους σε απαίσιους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς χώρο για να κοιμηθούν, να πλυθούν ή να χαλαρώσουν. Δεν υπάρχει ελπίδα εδώ στη Γερμανία» δήλωσε στο Euronews ο Ιρακινός Heval Aram, ο οποίος έχει κάνει αίτημα παροχής ασύλου.

Ο Aram ταξίδεψε για 12 μέρες με την οικογένειά του για να φτάσει στη Γερμανία, αλλά τώρα συμβουλεύει τους πατριώτες του να μην αφήσουν το σπίτι τους για να έρθουν στη Γερμανία.

«Δεν μου επιτρέπεται να φέρω την οικογένεια, δεν έχω άδεια παραμονής, δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε να κυκλοφορήσω», σημείωσε στην Deutsche Welle ο Mohammed Mohsen, που έχει αιτηθεί άσυλο στην Γερμανία εδώ και πέντε μήνες.

«Δεν γίνεται να ανοίγεις τις πόρτες στους πρόσφυγες χωρίς να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες», τόνισε ο Mohsen.

Όπως ανέφερε στην Deutsche Welle ο Ιρακινός ταξιδιωτικός πράκτορας Hamid Maheed, ήδη 50 πρόσφυγες κάθε βδομάδα του ζητούν να τους βγάλει εισιτήρια για να επιστρέψουν στο Ιράκ. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 100 άτομα τον Ιανουάριο.

Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες ζήτησαν το 2015 άσυλο στη Γερμανία, με πολλούς από αυτούς να βλέπουν πως οι διαδικασίες παροχής ασύλου (και προνομίων) να καθυστερούν για εβδομάδες, έως και μήνες, ενώ στριμώχνονται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας.

Τα λίγα χρήματα που παίρνουν από το κράτος για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά και η καθυστέρηση παροχής ασύλου, είναι για τους πρόσφυγες η βασική αιτία επιστροφής στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από λίγο διάστημα στη Γερμανία αντιλαμβάνονται ότι η κουλτούρα της χώρας (και της Δύσης γενικότερα) είναι τόσο διαφορετική από την δική τους, που δεν μπορούν να αποδεχτούν το νέο τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο 51χρονος Σύριος Abdullah Alsoaan, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ο μόνος λόγος που ταξίδεψε έως την Γερμανία ήταν για να του προσφερθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή κατά το διαβήτη και πως τώρα, το μόνο που θέλει είναι να πάρει το διαβατήριό του και να επιστρέψει σπίτι του.

Μόλις είδε εφήβους να φιλιούνται στο στόμα δημόσια, συνειδητοποίησε ότι δεν θα ήθελε η κόρη του να μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι Γερμανοί ως Γερμανοί», σημείωσε αφού, όπως υπογράμμισε, οι Γερμανοί σαν λαός είναι καλοί άνθρωποι, αλλά ο τρόπος ζωής τους. «Όμως έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής κι εμείς έχουμε τον δικό μας».

Και άλλοι έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Όταν ο Αμέρ πέτυχε τον 5χρονο γιο του να παρακολουθεί κατά τύχη μια ερωτική εκπομπή στην τηλεόραση, βεβαιώθηκε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο ζωής αυτή της χώρας.

Πριν ο Αμέρ φύγει από τη Συρία, είχε ακούσει ότι οι πρόσφυγες στη Γερμανία λαμβάνουν περίπου 500 ευρώ τον μήνα σε επιδόματα – το οποίο και αληθεύει. Ωστόσο δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι τα πάντα στη Γερμανία στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τη Συρία.

«Πιθανότατα θα μου πάρει δέκα χρόνια για να φτάσω στο ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης ενός κανονικού Γερμανού και ταυτόχρονα μου φαίνεται αδύνατο να μάθω τη γλώσσα» δήλωσε ο Αμέρ, ο οποίος εργαζόταν σε σνακ μπαρ στη Συρία και δεν έκανε σπουδές.

Η ιρακινή πρεσβεία στη Γερμανία έχει εκδώσει τους τελευταίος τέσσερις μήνες 1.500 διαβατήρια Ιρακινών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Τα συγκεκριμένα διαβατήρια είναι μίας χρήσης και επιτρέπουν στους πρόσφυγες να κάνουν μόνο το ταξίδι της επιστροφής.

Μάλιστα κάποιοι πρόσφυγες πουλούν τα προσωπικά τους κοσμήματα για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να γυρίσουν πίσω, είπε στο Euronews ο Alla Hadrous, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου.

Ωστόσο και στη Φινλανδία η κατάσταση είναι πάνω-κάτω η ίδια. Φινλανδοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «την προηγούμενη εβδομάδα περίπου το 70% των Ιρακινών που έκαναν αίτηση παροχής ασύλου εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», υπογραμμίζει το γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το φινλανδικό γραφείο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, από τους 3.700 Ιρακινούς που έκαναν αίτηση για παροχή ασύλου οι 2.600 εξαφανίστηκαν από την χώρα, αφού δεν ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν τον χρόνο που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η Φινλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης εξήγησε ότι οι πολλοί αιτούντες άσυλο δεν περίμεναν τόσο μακροχρόνια περίοδο αναμονής, καθώς ο χρόνος επεξεργασίας μια αίτησης ασύλου αυξήθηκε το 2015, δεδομένου ότι η χώρα έλαβε σχεδόν 10 φορές περισσότερες αιτήσεις για άσυλο σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγή:  uk.businessinsider.com, http://www.wsj.com


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες