Συνέντευξη με ένα αντιφασίστα φυλακισμένο στη Σουηδία

Screen Shot 2014-12-30 at 6.55.39 PMΟ Joel είναι ένας αντιφασίστας φυλακισμένος στη Σουηδία. Τον Ιούλιο του 2014 καταδικάστηκε σε πέντε έτη και έξι μήνες φυλάκιση για απόπειρα φόνου, βιαιοτήτων, και κατοχή παράνομου όπλου.

Η καταδίκη ακολούθησε μια συλλογική άμυνα κατά της επίθεσης των  Ναζί  σε αντιφασιστική διαδήλωση στη Στοκχόλμη. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014. Επεξηγηματικές σημειώσεις έχουν προστεθεί.

Δημοσιεύτηκε εδώ : kersplebedeb

Καταδικάστηκες σε σχέση με μια αντιφασιστική διαδήλωση στο Kärrtorp, ένα προάστιο της Στοκχόλμης, το Δεκέμβριο του 2013. Μπορείς να μας πεις για εκείνη την ημέρα;

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από τη διαδήλωση, υπήρχε πρόβλημα στην Kärrtorp και τα γειτονικά προάστια. Το σουηδικό Κίνημα Αντίστασης (Svenska motståndsrörelsen, SMR) είχε προσπαθήσει να εδραιωθεί στην περιοχή. Ξεκίνησαν από τη συνήθη ρουτίνα του να ζωγραφίζουν σβάστικες στο τοπικό σχολείο και να επιτίθενται σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία θέση στον κόσμο που οραματίζονται – σε ορισμένες περιπτώσεις με μαχαίρια.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι το Δίκτυο Γραμμή 17 υπήρχε ήδη πριν από τη διαδήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ήταν αυτό το δίκτυο που την διοργάνωσε. (1) Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι Ναζί θα μπορούσαν να εμφανιστούν για να διακόψουν τον αγώνα, αλλά όταν έκανα τσεκ-ιν με τους ανθρώπους το πρωί φαινόταν ότι όλα θα πάνε καλά. Δεδομένου ότι υπήρχε μία εκδήλωση αλληλεγγύης  για ένα φυλακισμένο αντιφασίστα το ίδιο βράδυ, σκέφτηκα ότι θα συμμετείχα  στην πορεία  για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να βοηθήσω στην προετοιμασία της εκδήλωσης το βράδυ. Όταν πήρα στο Kärrtorp με μερικούς φίλους, ήμασταν περίπου με δέκα λεπτά καθυστέρηση.

Πέντε λεπτά αργότερα, οι Ναζί ήρθαν. (2) Τιου είδαμε από περίπου 200 μέτρα μακριά. Όλα έγιναν πολύ χαοτικά, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και σκορπιστίκαμε σε όλη την πλατεία. Επίσης, ήμασταν πολύ λίγοι για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με. Οι Ναζί άρχισαν να μας επιτίθενται με μπουκάλια. Δεν φαίνεται να έχει σημασία για αυτούς ότι υπήρχαν πολλά παιδιά και συνταξιούχοι ανάμεσά μας. Προχωρούσαν στην πλατεία, ενώ υποχωρήσαμε.

Μία από τις ισχυρότερες αναμνήσεις που έχω από εκείνη την ημέρα είναι μια αστυνομικίνα που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τους Ναζί και, στη συνέχεια, ξαφνικά τρέχει μακριά. Όταν διάβασα την έκθεση της αστυνομίας αργότερα, κατάλαβα ότι πήγε να πάρει το κράνος της, εξαιτίας όλων τα μπουκάλια που πετούσαν, εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι αυτό επρόκειτο να γίνει πραγματικά επικίνδυνο, ακόμα και απειλητικό για τη ζωή. Ο καθένας ξέρει πόσο ευτυχισμένα είναι τα  μέλη του SMR στο να χρησιμοποιούν τα μαχαίρια τους. (3)

Μετά από όταν η αρχική σύγχυση τελείωσε, καταφέραμε να συγκεντρωθούμε και να ξεκινήσει μια αντεπίθεση. Σταματήσαμε την προέλαση των Ναζί », αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Μια πρώτη γραμμή σχηματίζεται. Η αστυνομία δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε και μας χτύπησαν τουλάχιστον τόσο σκληρά όσο οι Ναζί. Ήταν ακόμα χαοτικά, αλλά τώρα ήμασταν τουλάχιστον συντονισμένοι. Εμείς σπρώξαμε πίσω τους Ναζί περαιτέρω, και τότε είναι όταν είδα για πρώτη φορά ένα από αυτούς με ένα μαχαίρι. Άρχισα να κατευθύνονται προς αυτόν, αλλά έχασα την οπτική επαφή. Εν τω μεταξύ, οι Ναζί προσπάθησαν να ανακτήσουν το έδαφος. Υπήρχαν σοβαρές αψιμαχίες και είδα ένα άλλο Ναζί με ένα μαχαίρι. Εάν, σε εκείνο το σημείο, οι Ναζί είχαν πάρει το πάνω χέρι και ένας από εμάς είχε πέσει στο έδαφος, θα μπορούσε να ήταν θανατηφόρο.

Ένας αριθμός των διαδηλωτών που είχαν αφήσει την πρώτη φορά την πλατεία τώρα επέστρεψε. Με τη βοήθειά τους, καταφέραμε να ωθήσουμε τους Ναζί από την πλατεία προς τον παρακείμενο σταθμό λεωφορείων, και μετά προς ορισμένα κτίρια έξω στο δάσος. Περισσότερη αστυνομία έφτασε μόνο όταν ήμασταν ήδη στο σταθμό των λεωφορείων. Είχα πληγωθεί στο γόνατο μου στην μάχη σώμα με σώμα και δεν είχα πάει με τους άλλους. Σύντομα, η αστυνομία περικύκλωσε τους Ναζί και τους προστάτευσε. (4) Περίμενα τους φίλους μου για να επιστρέψω στην πλατεία, στη συνέχεια πήγα, όπως είχε προγραμματιστεί, στην πόλη για να βοηθήσω στην προετοιμασία της εκδήλωσης το βράδυ.

Είπατε ότι δεν ήταν «αρκετά καλό» για να σταματήσει η προέλαση των Ναζί ». Τι εννοείται με αυτό;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι Ναζί ήρθαν για να μας επιτεθούν. Δεν ήρθαν για να έχουν μια αντι-διαδήλωση, όπως ισχυρίζονται. Αν ήταν στο χέρι τους, θα είχαν κυνηγήσει τον καθένα από την πλατεία και, στην ιδανική για αυτούς περίπτωση, να βλάψουν κάποιους κατά την επίθεση. Η επίθεση έγινε όχι μόνο για να αποτρέψουν τον κόσμο να λάβει θέση εναντίον τους, ήταν επίσης για προπαγάνδα. Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίσταση στις προσπάθειες τους να εδραιωθούν στην περιοχή και να χρησιμοποιήσουν την ίδια την ενέργεια ως εργαλείο στρατολόγησης. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, επιλέγει να αγνοήσει την πραγματικότητα. Το Kärrtorp δεν είναι μοναδικό, αυτό είναι το πώς λειτουργεί παντού. Αν δεν αγωνιστούμε στους δρόμους, που θα πάμε να αγωνιστούμε;

Είμαι από το Digressing, αλλά είναι πολύ σημαντικό να επισημάνω πόσο σημαντικό ήταν όχι μόνο να τους σταματήσουμε, αλλά να τους διώξουμε από το Kärrtorp. Αν θέλετε οι δραστηριότητές τους να σταματήσουν, αυτό είναι απαραίτητο.

Είπατε επίσης ότι ο καθένας ξέρει πόσο ικανά  τα  μέλη του SMR είναι στο να χρησιμοποιούν τα μαχαίρια τους. Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα;

Η ετοιμότητα των μελών του SMR να χρησιμοποιούν τα μαχαίρια είναι καλά τεκμηριωμένη. Περίπου ένα χρόνο πριν από την επίθεση στο Kärrtorp, ένα άτομο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από μέλη της ΑΣΑ στο Vallentuna, λίγο έξω από τη Στοκχόλμη. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίθεση στο Kärrtorp, κάποιος τραυματίστηκε σοβαρά μόλις λίγα προάστια μακριά. Και τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους που δολοφόνησαν ο συνδικαλιστής  ακτιβιστής Björn Söderberg (Αναπαύσου εν ειρήνη) συνδέθηκε με το ΑΣΑ. (5) Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, αλλά αυτά θα πρέπει να αρκούν. Το SMR προσπαθεί να προσελκύσει τους ανθρώπους – κυρίως νέους – με το επαναστατικό ρομαντισμό και μια αίσθηση της κοινότητας που βασίζεται περισσότερο στη βία από ότι στην ιδεολογία.

Πότε σας συνέλαβαν;

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα. Όταν έπερνα το γιό μου από το σχολείο.

Φαίνεται ότι έχετε ήδη δραστηριοποιήστε στο αντιφασιστικό κίνημα της Σουηδίας για αρκετό καιρό. Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για αυτό;

Μεγάλωσα στο Linköping κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του ’90. Ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Σουηδία, οι Ναζί ήταν σε άνοδο. Στη Σουηδία, το «Laser Man» σπείρει τον όλεθρο, και η μπάντα Ultima Thule ολοκλήρωσε τα διαγράμματα. (6) Το Linköping επηρεάστηκε έντονα από αυτό. Ήταν ένα κέντρο για την παραγωγή της μουσικής της Λευκής ισχύος και αρκετοί ηγέτες των διαφόρων Ναζιστικών οργανώσεις που υπήρχαν στη Σουηδία εκείνη την εποχή ζούσαν μέσα ή γύρω από την πόλη.

Γεννήθηκα στη Χιλή, έτσι έχω βιώσει προσωπικά τον καθημερινό ρατσισμό που εξακολουθεί να υπάρχει στη Σουηδία. Όταν ήμουν μικρός, δέχθηκα σωματική επίθεση από τους Ναζί. Μόλις μεγάλωσα, άρχισα να αντεπιτίθεμαι και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Συνειδητοποίησα ότι αυτό έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για μένα.

Όταν ήμουν 13 ετών, άρχισα να πηγαίνω σε hardcore punk shows. Εκείνη την εποχή, η hardcore punk σκηνής ήταν πολύ πιο πολιτική από ό, τι σήμερα. Σε μια συναυλία το 1995, κάποιος με ρώτησε αν ήθελα να ταξιδέψω μαζί του στη Δανία για να διαμαρτυρηθούμε για μια πορεία για τον εορτασμό του Ρούντολφ Ες. Δεν δίστασα ούτε λεπτό.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που αγκάλιασα πραγματικά τον αντιφασισμό. Δεν ήξερα ότι υπήρχε ένα πραγματικό αντιφασιστικό κίνημα εκεί έξω. Τα πάντα στη Δανία φάνηκαν τόσο οργανωμένα. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι από όλες τις ηλικίες στη διαδήλωση, και αυτό δεν άλλαξε ακόμα και όταν φτάσαμε σε αψιμαχίες με την αστυνομία που προσπάθησε να μας κρατήσει μακριά από τους Ναζί. Θα μπορούσατε να το ονομάσουμε μια εναρκτήρια εμπειρία. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να οργανωθώ, αλλά ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που κατάλαβα πραγματικά ότι ήμουν ένας αντιφασίστας.

Ήταν το αντιφασιστικό κίνημα στη Δανία καλύτερα οργανωμένο εκείνη την εποχή από ό, τι στη Σουηδία; Έχει αλλάξει αυτό;

Πραγματικά δεν μπορώ να πω πόσο καλά ήταν οι αντιφασίστες αντιφασίστες σε άλλα μέρη της Σουηδίας κατά τη χρονική στιγμή, αλλά στο Linköping δεν υπήρχε καμία απολύτως οργάνωση, ή τουλάχιστον δεν το είχα προσέξει. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αναπτύχθηκε στο Linköping,.

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με την αντιφασιστική οργάνωση στη Σουηδία, αλλά μόλις άρχισα να μετάσχω, παρατήρησα ότι τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να προχωρούν. Όλες οι πτυχές βελτιώνονταν: η έρευνα, οι στρατολογήσεις, οι υποδομές. Ηστερούσαμε μόνο στο ζήτημα της στρατηγικής. Ενώ οι Ναζί πειραματίζονταν με επιτυχία στις νέες μορφές πολιτικής, εμείς δεν κάναμε εκείνο το άλμα.

Είναι η ακροδεξιά μεγάλος κίνδυνος στη Σουηδία; Πώς μοιάζει το φασιστικό κίνημα σήμερα;

Αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζετε την ακροδεξιά. Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Φαντάζομαι ότι είναι μια μεγάλη απειλή. (7) Φαίνεται ότι η πολιτική κατάσταση στη Σουηδία καθρευτίζει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος παντού.

Όσον αφορά τις ναζιστικές οργανώσεις, υπάρχει μικρός κίνδυνος ότι θα μπουν στο κοινοβούλιο. (8) Ωστόσο, οι Ναζί θα αποτελούν πάντα μια φυσική απειλή για τον καθένα που τους εναντιώνεται. Όποτε οι Ναζί μένουν μόνοι τους, μεγαλώνουν. Αυτό είναι εμφανές αν δει κανείς τι έχει συμβεί στη Σουηδία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών: σε πόλεις όπου οι αντιφασίστες ήταν ισχυροί, οι Ναζί έπρεπε λίγο πολύ να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους. Εκείνοι που αρνούνται αυτό το γεγονός δεν ξέρουν γιατι μιλάμε.

Ο αντιφασιστικός ακτιβισμός μπορεί μερικές φορές να μοιάζει σκληρός και μάταιος, αλλά σε μια πόλη όπως η Örebro, για παράδειγμα, όπου οι Ναζί ήταν πολύ δραστήριοι μόλις πριν από λίγα χρόνια, τώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δραστηριότητα. Άλλες πόλεις όπου ο μαχητικός αγώνας στο δρόμο έφερε αποτελέσματα είναι το Linköping και το Γκέτεμποργκ. Για διάφορους λόγους, η Στοκχόλμη είναι μια δύσκολη πόλη για δράση, αλλά ακόμη και εκεί οι Ναζί έχουν ωθηθεί προς τα πίσω αρκετές φορές.

Σε διεθνές επίπεδο, η Σουηδία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια ανοικτή και φιλελεύθερη χώρα. Πώς αυτό πάει μαζί με τα ακροδεξιά ρεύματα που περιγράφετε;

Νομίζω ότι κάθε φορά που Ναζί περνάνε από τα λόγια στις πράξεις, δηλαδή, όταν σκοτώνουν μετανάστες ή ληστεύουν τράπεζες, συνήθως οι πράξεις αυτές κρύβονται κάτω από το χαλί. Και κάθε φορά που αυτό δεν είναι δυνατό – για παράδειγμα στην περίπτωση του Malexander (9) ή του  Kärrtorp – οι πολιτικοί παρουσιάζονται στο  μεγάλο τσίρκο των μέσων ενημέρωσης και έξω από αυτό, γεμάτοι καταδίκες και οργή. Έτσι, οι Ναζί δεν αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα, ή, όταν αυτοί εμφανίζονται ως τέτοιο, οι πολιτικοί δίνουν την εντύπωση ότι θα φροντίσουν για αυτό.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την αριστερά της χώρας;

Υποθέτω ότι εννοείτε την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσει από τότε που  είναι έξω από το παιχνίδι για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αριστερών ομάδων και θα πρέπει να θεσπίσει πιο κοινούς στόχους.

Μπορώ να μας δώσεις παραδείγματα για αυτούς τους στόχους;

Νομίζω ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν όλους μας, ειδικά σε εκείνους όπου η κατώτερη τάξη δέχεται επίθεση πιο βαριά – αυτό αφορά, για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση των διαμερισμάτων του δημοτικού συμβουλίου ή οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε μικρής έντασης δράσεις, όπου μπορούν να κατακτηθούν πραγματικά νίκες και να γίνει κατανοητό ότι είναι δυνατό να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το ηθικό μας. Ένα καλό παράδειγμα ήταν η εκστρατεία κατά της JobbJakt.

Τι ήταν αυτό;

Η JobbJakt είναι μια ιστοσελίδα που προσφέρει θέσεις εργασίας. Μερικά χρόνια πριν, ήθελαν να εισαγάγουν ένα χαρακτηριστικό υποβολής προσφορών όπου το άτομο είναι έτοιμο να κάνει τη δουλειά για τον κατώτερο μισθό. Έτσι, ας πούμε, κάποιος θέλει ανακαινίσει το μπάνιο του, και στη συνέχεια ένα άτομο προσφέρει για να το κάνει για 150 κορώνες την ώρα, ένα άλλο για 100 κορώνες, κλπ Πρόκειται σαφώς για το μισθολογικό ντάμπινγκ και εχθρικό προς την εργατική τάξη. Ήταν σημαντικό για μας να μην αφήσουμε τέτοιες πρακτικές να ριζώσουν στη Σουηδία και έτσι κάναμε εκστρατεία εναντίον της ιστοσελίδας – με επιτυχία.

Έχετε τονίσει τη σημασία της οργάνωσης στην πολιτική δράση. Μπορείτε να επεκταθείτε σε αυτό;

Η σημασία της οργάνωσης μιλάει από μόνη της. Αν  κάνουμε πράγματα μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Το πώς ακριβώς είμαστε οργανωμένοι είναι δευτερεύον. Μπορεί να είναι σε μια μπάντα, μια ένωση, μια μαχητική ομάδα, μία ειρηνιστική ομάδα, ένα πολιτιστικό κέντρο, ένα κοινωνικό κέντρο, ένας εκδοτικός οίκος, ένα βιβλιοπωλείο, ή οτιδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεται ούτε αναγκαστικά να είναι σκληροπυρηνικός ακτιβισμός, . Αλλά είναι σημαντικό ότι η οργάνωση να μην σταματά μόνο  στο δικό μας σχέδιο. Θα πρέπει να κάνουμε χρήση της διαφορετικότητας του κινήματός μας. Δίκτυα και οργανώσεις ομπρέλα είναι σημαντικές. Σε αυτό το σημείο, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κίνημα.

Ποια είναι η προσωπική σας κατάσταση; Ως ένας κρατούμενος, τι είδους υποστήριξη θεωρείτε πιο σημαντική;

Αυτή τη στιγμή, είμαι στη φυλακή  Kumla σε αναμονή για αξιολόγηση. Kumla είναι μία φυλακή «Κλάσης 1 » στη Σουηδία, η οποία είναι,  κατ ‘ανώτατο όριο μονάδα ασφαλείας. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πιθανότατα θα μεταφερθώ σε άλλη εγκατάσταση μέγιστης ασφάλειας. (10)

Υποστήριξη; Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν περισσότεροι άνθρωποι ενεργοποιούνταν και, ειδικά, οργανωμένα.

Μερικά τελευταία λόγια;

Επιτρέψτε μου να παραθέσω Madball: «Οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο / Πρέπει να κρατήσουμε μια θετική προοπτική / Μεγαλώνοντας σε τέτοιους βίαιους καιρούς / Έχετε κάποια πίστη και θα τα βγάλουμε πέρα.»

Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα στον Joel, παρακαλούμε να ελέγξετε την τρέχουσα διεύθυνση της σελίδας του Facebook «Free Joel».

Σημειώσεις:

(1) Η Γραμμή Δίκτυο 17 (Nätverket Linje 17) είναι ένα δίκτυο των ομάδων της κοινότητας κατά μήκος του νότιου άκρου της γραμμής του μετρό της Στοκχόλμης 17.

(2) Υπήρχαν περίπου τριάντα μέλη του ΑΣΑ που εμπλέκονται στην επίθεση.

(3) Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, υπήρχαν μόνο μια χούφτα  αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί. Ενισχύσεις πήρε αρκετά λεπτά για να φτάσουν.

(4) Είκοσι οκτώ μέλη του ΑΣΑ  συνελήφθησαν. Μέχρι στιγμής, δεκαέξι έχουν πάει στο δικαστήριο, επτά από τους οποίους έχουν καταδικαστεί. Η υψηλότερη ποινή μέχρι τώρα ήταν οκτώ μήνες σε φυλακή για βίαιη διαταραχή.

(5) Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Joakim Karlsson δολοφονήθηκε στο Vallentuna. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2013, ο Φιντέλ Ogu τραυματίστηκε σοβαρά στο Hökarängen. Στις 12 Οκτωβρίου του 1999, ο Björn Söderberg σκοτώθηκε έξω από το διαμέρισμά του στο Sätra στη νότια Στοκχόλμη.

(7) Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας (Sverigedemokraterna) έλαβαν 12,86% των ψήφων.

(8) Το Κόμμα των Σουηδών (Svenskarnas parti), το οποίο μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν ως Εθνικό Σοσιαλιστικό Μέτωπο (Nationalsocialistisk μπροστά), συμμετείχε επίσης στις εκλογές. Έλαβε 0,07% των ψήφων.

(9) Στις 28 Μαΐου 1999, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από νεοναζί στη μικρή πόλη του Malexander στη νότια Σουηδία, μετά από μια ληστεία τράπεζας.

(10) Λίγο μετά την ολοκλήρωση αυτής της συνέντευξης, ο Joel μεταφέρθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Tidaholm. Για ενημερώσεις, παρακαλούμε δείτε τη σελίδα του Facebook «Free Joel».

Πηγή: athens.indymedia.org


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες