Ρατσισμός στο ψηφοδέλτιο

Tvxs Ρεπορτάζ

Την ώρα που στην Γερμανία ένας Παλαιστίνιος μετανάστης μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος Βερολίνου, στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην αυτοδιοίκηση αφαιρείται με νόμο ακόμη και από τους λίγους μη-Έλληνες που μπορούσαν να το απολαύσουν. Του Νίκου Μίχου

Χωρίς προηγούμενο

Ο Παλαιστίνιος Ραήντ Σαλέχ, 36 ετών, είναι ο επικεφαλής των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών στο δημοτικό συμβούλιο του Βερολίνου και ένας εκ των τριών πολιτευτών του SPD που στις δημοτικές εκλογές θα είναι αντίπαλος του δημάρχου, Κλάους Βοβεράιτ. «Με λίγη τύχη, μπορεί να γίνει ο πρώτος δήμαρχος με αραβικές ρίζες», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο Σαλέχ μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά από μια οικογένεια με 9 παιδιά που δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Γεννημένος στην Δυτική Όχθη μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Γερμανία σε μικρή ηλικία. Η πρώτη του δουλειά ήταν να τηγανίζει πατάτες στα Burger King – μια αλυσίδα fast food.

«Το SPD πρώτα βοήθησε τους εργάτες, μετά τις γυναίκες. Τώρα είναι η ώρα των μεταναστών», δηλώνει στο Spiegel αναφερόμενος τόσο στην υποψηφιότητά του όσο και στα «Μεταμεσονύχτια Αθλήματα». Πρόκειται για έναν θεσμό όπου κάτοικοι φτωχών γειτονιών και απομονωμένοι από την κοινωνία της γερμανικής πρωτεύουσας συγκεντρώνονται σε γήπεδα και παίζουν ποδόσφαιρο.

Πάντως ο ίδιος, αν και 13 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, δεν βιάζεται να ανατρέψει τον δήμαρχο και  περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. Ο Βοβεράιτ χάνει διαρκώς δύναμη λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Το κόμμα του δημοσκοπικά ακολουθεί το CDU της Άγκελα Μέρκελ, που παρά την δημοφιλία της καγκελαρίου, ποτέ δεν ήταν ισχυρό στο Βερολίνο.

Δημογραφικές αλλαγές

Στο Βερολίνο το 45% όσων είναι κάτω των 18 ετών δεν έχουν γερμανικές ρίζες. Στην σχολική χρονιά 2018/2019 περισσότερα παιδιά μεταναστών θα ξεκινήσουν το σχολείο από ότι παιδιά των Γερμανών Βερολινέζων. «Είναι μόνο θέμα χρόνου οι ραγδαίες αλλαγές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά να επιφέρουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στα δημοτικά πράγματα», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

Βέβαια, η παλαιά καθεστηκυία τάξη του Βερολίνου εκπροσωπείται και υποστηρίζει δημάρχους όπως ο Βοβεράιτ ή ο πρώην δήμαρχος Βάλτερ Μόμπερ. Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας δεν εμπιστεύεται τον Σάλεχ, ο οποίος είχε δεχθεί κριτική ακόμη και από μέλη της παράταξής του. Πλέον, όμως, θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του SPD στο Βερολίνο. Χωρίς να έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο μετανάστη (έστω και δεύτερης γενιάς) δημάρχου, ο Ραήντ Σάλεχ επεξεργάζεται τις επόμενες κινήσεις του, έχοντας πιθανότητες εκλογής, αλλά δεν επισημοποιεί κάτι.

Στόχος του θα είναι οι πολιτικές για την ενσωμάτωση των μεταναστών που στην γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι επιτυχείς, ενώ έχει σχολιαστεί πως η κοινωνία αρνείται να δει την πραγματικότητα. «Οι πολιτικές ενσωμάτωσης του σήμερα, θα καθορίσουν την ευμάρεια της κοινωνίας μας σε 20 ή 30 χρόνια», δήλωσε ο Σάλεχ.

Η ελληνική περίπτωση

Παρά τα μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, ούτε εδώ έχουν προβλεφθεί πολιτικές ενσωμάτωσης, ενώ φαίνεται κάποιες φορές πως το επιθυμητό είναι η αντίθετη κατεύθυνση.

Με τις αλλαγές που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών με νομοθετική ρύθμιση για τις εκλογές, οι μετανάστες ακόμη και αν έχουν άδεια παραμονής, δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να εκλεγούν, όπως προέβλεπε υπό περιπτώσεις ο νόμος Ραγκούση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μόνιμα διαμένοντες ή τους δεύτερης γενιάς.

Διαβάστε σχετικά:

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, «η Βουλή ακύρωσε τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση που επέτρεπε την συμμετοχή στις εκλογές. Πλέον δεν μπορούν να συμμετάσχουν, εκτός από τους μετανάστες, ούτε και οι ομογενείς, αφού προβλέπεται δικαίωμα ψήφου αποκλειστικά στους έχοντες την ελληνική υπηκοότητα».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε επιλέξει μετανάστες που θα συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο αλλά αυτό πλέον δεν θα γίνει πράξη, καθώς ο Άρειος Πάγος θα τους απορρίψει. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα δράσεις διαμαρτυρίας.

Όμως, στην Αθήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαμένουν 24.000 μετανάστες. Από εκείνους που είχαν άδεια παραμονής μακράς διάρκειας και δικαίωμα ψήφου γράφτηκαν στις λίστες για να ψηφίσουν μόνο 1.400.

«Για να γραφτούν στις λίστες του Δήμου τους είχαν δώσει νούμερα για να προσέλθουν από τις 6 έως τις 7 το πρωί», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έγινε ειλικρινής προσπάθεια για την ενθάρρυνση των μεταναστών. «Ήταν χυδαία η αντιμετώπιση», σχολιάζει, εκτιμώντας ότι το ποσοστό δεν θα ήταν μεγάλο αλλά θα ήταν ένα πρώτο βήμα. «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τους αναλυτές το 80%-85% θα το έπαιρνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε, καθώς η επιρροή στο εκλογικό σώμα θα ήταν της τάξης του 0,5%», προσέθεσε και κατήγγειλε πως η αφαίρεση του δικαιώματος έγινε στο πλαίσιο των αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Η νομοθεσία, όμως, και πριν ακόμη τροποποιηθεί δεν ήταν φιλική. Η γραφειοκρατία αλλά και οι επιμέρους όροι που θα έπρεπε να πληρούνται για να λάβει κανείς άδεια παραμονής μακράς διαρκείας και δικαίωμα ψήφου ήταν πολλοί. «Ο νόμος Ραγκούση δεν ήταν θαρραλέος και για αυτό δέχτηκε και μεγάλη κριτική. Έπρεπε ο μετανάστης να διαμένει στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την δημαρχεία», εξήγησε επισημαίνοντας ότι σε αρκετές χώρες οι μετανάστες ψηφίζουν έχοντας παραμείνει ακόμη και τρία χρόνια σε συγκεκριμένο τόπο.

Και στην Ελλάδα, όπως σχολιάζει το Spiegel για το Βερολίνο, είναι θέμα χρόνου οι δημογραφικές αλλαγές να αναδείξουν ανάγκες πολιτικής αντιπροσώπευσης. Το ερώτημα είναι: πόσο χρόνο;

Πηγή: http://tvxs.gr/news/ellada/ratsismos-sto-psifodeltio


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες