Πώς να σώσετε κάποιον που έχει πάθει υποθερμία

hypothermiaΠαθαίνουμε υποθερμία όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει έστω και δύο βαθμούς. Πολλοί πιστεύουμε ότι η υποθερμία είναι μια κατάσταση που απειλεί μόνο τους περιπετειώδεις ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα είναι απειλή για όλες/ους μας – μάλιστα μπορεί να πάθουμε υποθερμία ακόμα και σε εσωτερικό χώρο. Υποθερμία παθαίνουμε επίσης αν πέσουμε σε παγωμένο νερό, ακόμα και μια μέρα που κάνει πολλή ζέστη. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί υποθερμία. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υποθερμία είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η δρ. Σαλέιχα Αχσάν, η υποθερμία αντιμετωπίζεται εύκολα.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας είναι τα εξής:

  • Τρέμουλο και χλομό, κρύο, ξερό δέρμα
  • Έλλειψη προσανατολισμού, απάθεια ή παράλογη συμπεριφορά, συχνά το άτομο γίνεται εριστικό
  • Μειωμένη συναίσθηση ή λήθαργος
  • Αργή ή ρηχή αναπνοή
  • Αργός ή ασθενής σφυγμός

Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα σε κάποιον άνθρωπο, είναι πιθανό να έχει πάθει υποθερμία.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνός και δεν τον χτυπάει άνεμος.
  2. Βγάλτε του όλα τα βρεγμένα ρούχα (μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν ο καιρός δεν είναι βροχερός, τα ρούχα του μπορεί να είναι μουσκεμένα από ιδρώτα) και φορέστε του κάτι ζεστό και στεγνό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν τα ρούχα του είναι ήδη στεγνά, φορέστε του και άλλα ρούχα από πάνω.
  3. Φροντίστε να μη χάσει και άλλη θερμότητα. Αν έχετε κουβέρτες, τυλίξτε τον με αυτές. Αν δεν έχετε κουβέρτες, απλώς βάλτε του παραπάνω ρούχα. Πρέπει να ζεστάνετε τον υποθερμικό σταδιακά, οπότε μην του κάνετε καυτό μπάνιο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ζεσταθεί υπερβολικά γρήγορα.
  4. Αν το άτομο είναι σε θέση να καταπιεί κανονικά, δώστε του κάτι ζεστό να πιει και ένα σνακ υψηλής θρεπτικής ενέργειας, όπως η σοκολάτα. Βεβαιωθείτε ότι το αφέψημα που του δίνετε είναι ζεστό και όχι καυτό! Τα καυτά υγρά κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν υπερβολικά γρήγορα και αυτό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης μην του δίνετε να πιει αλκοόλ, γιατί κι αυτό είναι επικίνδυνο.
  5. Ζητήστε το ταχύτερο δυνατό ιατρική βοήθεια.

Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγή: www.bbc.co.uk


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες